Σύνοδος Κορυφής: Τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ και Μακρόν

Μεταναστευτικό και εσωτερική ασφάλεια στη σημερινή ατζέντα των 28

merkele_tsiras
Με το χθεσινό δείπνο να εξελίσσεται σε μια «ελεγχόμενη αποτυχία», καθώς από τη μια δεν επετεύχθη κάποια πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά από την άλλη η Τερίζα Μέι έδειξε συγκαταβατική διάθεση, «κλείνοντας το μάτι» στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit ξεκινάει η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που ανέβασε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, είχε συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου, με τους Άνγκελα Μέρκελ, Μανουέλ Μακρόν και Νίκο Αναστασιάδη. 

Μεταναστευτικό

Στα θέματα της Συνόδου κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αρχικά το θέμα της μετανάστευσης, όπου η Αυστριακή Προεδρία θα παρουσιάσει έκθεση προόδου για το μεταναστευτικό, με σκοπό να γίνει συζήτηση για τρία σημεία:

Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και προσφύγων

Κλείσιμο
Την καταπολέμηση των δικτύων λαθραίας μετακίνησης μεταναστών

Τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις επιστροφές, τον Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς αναμένεται επίσης να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και τις προοπτικές προόδου στα διάφορα στοιχεία του.

Μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σήμερα καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ως προς τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Ο Πορτογάλος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ενημερώσει τους ηγέτες για το έργο των υπουργών και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα είναι επίσης παρών.

Συζήτηση για τη κλιματική αλλαγή

Ενδιαφέρον έχει πως οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσουν τη σημασία και τα ευρήματα της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως βεβαίως να δεσμευτούν προς το παρόν σε κάποια δράση.

Το προσχέδιο της συμφωνίας των 28 ηγετών της ΕΕ αναμένεται να έχει μια δήλωση που θα λέει πως οι ηγέτες, "λαμβάνουν υπόψη την ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC)".

Η έκθεση της IPCC εξετάζει τι δράσεις πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς κελσίου αντί για 2, σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξηθεί σήμερα σε περίπου 1 βαθμό.

Σύνοδος Ευρώπη- Ασία

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα υποδεχθούν 51 ηγέτες κρατών της Ασίας και θα συζητήσουν ζητήματα εμπορίου και τις επενδύσεις, ζητήματα ψηφιακής συνδεσιμότητας, την αειφόρο ανάπτυξη και το κλίμα, προκλήσεις ασφάλειας όπως η τρομοκρατία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τέλος, η παράνομη μετανάστευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης