Παραίτηση Κοτζιά: Η κρίση μόλις άρχισε - Ταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_kammenos_kotzias_main2

Η κάλυψη που ζήτησε και δεν πήρε ο πρώην ΥΠΕΞ - «Θέλησαν να με θάψουν» η πρώτη αντίδρασή του μέσω twitter - Πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν πως αυτός που έπρεπε να φύγει ήταν ο Καμμένος - Γιατί ενώ τον είχαν πείσει να μην ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Καμμένο, αυτός εξερράγη

Μέσα σ’ ένα 24ωρο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έζησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στα χρόνια που κυβερνά την χώρα. Κατά πολλούς, η «πολιτική πυρκαγιά» δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο, πόσω μάλλον κατασβεστεί. Παρά την παραίτηση Κοτζιά, τη συμφιλίωση Τσίπρα-Καμμένου και την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναλάβει και το βαρύ χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, η ραχοκοκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πνέει τα μένεα κατά του Πάνου Καμμένου. Πίσω από κλειστές πόρτες, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτός που έπρεπε να έχει δει την πόρτα της εξόδου είναι ο υπουργός Άμυνας. Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να μην φημίζεται για τις συμπάθειες του εντός κυβέρνησης, αλλά σίγουρα στην παρούσα φάση φαντάζει πιο ανεκτός από τον Καμμένο. Εξάλλου, δεν αποτελεί μυστικό ότι κάποιοι προτιμουν το άμεσο διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αντίστροφη μέτρηση έχει έτσι κι αλλιώς ήδη ξεκινήσει.

Ο Νίκος Κοτζιάς, άλλωστε, δεν θα δεχτεί στωικά τον ρόλο της Ιφιγένειας για τα μάτια του Πάνου Καμμένου. Η αιχμηρή ανακοίνωση του ίσως είναι μόνο η αρχή. Η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμό και στα Σκοπιά, με τις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να οδηγήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ίσως δεν είναι αρκετό για να διασώσει την συμφωνία. Αναλαμβάνοντας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της, ρισκάρει να βρεθεί ενώπιον ενός ακόμα πιθανού ναυαγίου. Στην περίπτωση αυτή, η ήδη λαβωμένη κυβέρνηση θα δεχόταν ένα ακόμα πλήγμα.

«Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία δεν γυρίζει», λέει η λαϊκή παροιμία. Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο Νίκος Κοτζιάς δεν τα πάει καλά με τις παροιμίες. Γι' αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τρισήμισυ χρόνων που υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών έχει υποβάλει τουλάχιστον 8-9 φορές την παραίτησή του. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα περισσότερες. Πριν αρχίσει την Τρίτη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τίποτα δεν προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο τη Δευτέρα και είχαν συμφωνήσει στην ανανέωση του μορατόριουμ. Η μικροκρίση που είχε προκληθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον έμοιαζε ο να αποτελεί παρελθόν. Όλα φαίνονταν πως ήταν υπό έλεγχο. Είχαν μάλιστα διαμηνύσει και στον Νίκο Κοτζιά να διατηρήσει την ψυχραιμία του, καθώς είχε επέλθει η ειρήνη που θα κρατούσε ζωντανή την κυβέρνηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο τώρα Νίκο», ειπώθηκε από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν είχαν υπολογίσει την "παράφρονα μεταβλητή", τον χαρακτήρα του Νίκου Κοτζιά. Μπορεί με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών να είχε παραμείνει σιωπηλός όσο μαινόταν ο θόρυβος για τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά την Τρίτη πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο με λυμένο το ζωνάρι και με πρόθεση θεσμικά να βάλει στη θέση του τον υπουργό Άμυνας. Όταν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο και τα "έριξε" κανονικά στον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν του είπε μόνο ότι μπαίνει στα χωράφια του και ότι αναρμοδίως ασκεί εξωτερική πολιτική. Του είπε ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και ότι κάνει κακό στη χώρα.
Η προσπάθεια που έγινε να σταματήσουν τον έχοντα πάρει φόρα Νίκο Κοτζιά δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν άργησε να πάρει φωτιά και ο εξίσου εκρηκτικός υπουργός Άμυνας. Όχι μόνο υπερασπίστηκε τον εαυτό του, αλλά και αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα. Δεν είναι μόνο η αναφορά του για σχέσεις του ενδοκυβερνητικού αντιπάλου του με το σύστημα Σόρος. Έθεσε και θέμα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο υπουργός τα χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς.

Η βολή ήταν καίρια, επειδή εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν ψίθυροι και εντός του υπουργείου, αλλά και εντός της κυβέρνησης ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να χρηματοδοτεί το "Πράττω" και για να στήσει δικό του πολυσχιδή μηχανισμό που απλώνεται από τα Μίντια μέχρι ακόμη και στην παρακολούθηση διπλωματών. Ο Πάνος Καμμενος είχε επαναλάβει κεκλεισμένων των θυρών την κατηγορία ότι τις δραστηριότητες αυτές, μάλιστα, συντονίζει σύμβουλός του Νίκου Κοτζία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά του.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε την αντεπίθεση Καμμένου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό πολιτική κάλυψη, αλλά αυτός το απέφυγε επιμελώς. Παρενέβη σαν πυροσβέστης, ζητώντας από τους δύο υπουργούς του να σταματήσουν τις εκατέρωθεν βολές. Όπως είναι λογικό, για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον και καθοριστικό ήταν να διατηρήσει εν ζωή την κυβέρνησή του.
Από τη στιγμή που είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, η παρέμβαση Κοτζιά ήταν τορπίλη. Επανέφερε το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα και αναζωπύρωσε τη φωτιά που με κόπο είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να συμφωνεί απολύτως με τον υπουργό Εξωτερικών όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από την άλλη πλευρά έχει συνείδηση πως η κυβέρνησή του διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κουζιάς έγινε έξαλλος από τη στάση του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε ότι επέλεξε τον λαϊκιστή (εννοώντας τον Πάνο Καμμένο) από τον ίδιο. Φρόντισε, μάλιστα, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διοχετεύσει τη φήμη ότι ενδέχεται να παραιτηθεί.

Άτομα κοντά στον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών αναφέρουν πως η απειλή παραίτησης είχε ως στόχο να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να διαφοροποιήσει τη στάση του. Το επόμενο πρωί δεν προσηλθε στο υπουργείο, ενώ βρισκόταν με τροες στενους συνεργάτες και φίλους του στο σπίτι του, έχοντας κλειστό το κινητό του. Από εκεί παρακολούθησε την συνεντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως «όποιος δυσφορεί ας κατέβει από το κυβερνητικό τρένο». Ο Νίκος Κοτζιάς είχε χρησιμοποιήσει πολλακις τη λέξη δυσφορώ την προηγούμενη ημέρα. Δεν άργησε να κλιμακώσει, στέλνοντας την επιστολή παραίτησης, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν όπως οι προηγούμενες. Η στάμνα πήγε στη βρύση, αλλά δεν γύρισε…

ΣΧΟΛΙΑ (84)

Κανονική αριστερή χούντα

Τώρα που πέσανε θα βγούνε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την ανθελληνική συμμορία συριζα. Μόλις πριν λίγα λεπτά σε μεγάλο αληθινό (!) ραδιοφωνικό σταθμό είπε ο διευθυντής του πως μέρα παρά μέρα υπήρχαν τηλεφωνήματα εκ μέρους της κυβέρνησης με όχι ιδιαίτερα φιλικό χαρακτήρα, καταλάβατε υποθέτω, να μην δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό και να μην γίνετε η παραμικρή αναφορά σε διαδηλώσεις και συλλαλητηρίο που όπως ξέρουμε πριν λίγο καιρό γινόντουσαν καθημερινά σε όλη τη χώρα !! Μιλάμε για πραγματική χούντα.

Κωστας αρ

Το κόλπο είναι να την κάνουν ένας ένας!!! Θα την κοπανισει στην Γερμανία και αυτός σαν τον Χριστόφορακο!!! Εδώ μιλάμε για εθνική προδοσία και τον αφήνουμε ελεύθερο που ποιος ξέρει πόσα πήρε για την υπογραφή του!!! Γιατί το έψαξε το θέμα της υπογραφής??? Φοβάται το σκαμνί!!! Πρώτα να απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα μέχρι να γίνει η δική της προδοσίας!!!

''Αυτοδύναμη αριστερά κλπ κλπ .........''

Το αγύριγο κεφάλι μην τον είδατε ??? Πάει αυτός , έπεσε σε κατάθλιψη !

Θα πέσει πολύ γέλιο !

Αφήστε τους να φαγωθούν μεταξύ τους σαν τα σκυλιά ..... Η Ιστορία εκδικείται !

κα

Κρίμα να αποχωρεί ο πλέον αποτελεσματικός υπουργός εξωτερικών των τελευταίων δεκαετιών. Το έργο του Κοτζιά είναι ανεκτίμητο. Πήρε την Ελλάδα κλωτσοσκούφι Ρώσων κι Ευρωπαίων και την μετέτρεψε σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο Τσίπρας βέβαια δεν είχε επιλογές καθώς έπρεπε να επιλέξει μεταξύ δικαίωσης Κοτζιά και πτώσης της κυβέρνησης. Εύχομαι στην επόμενη κυβέρνηση να δω πάλι τον Κοτζιά στην ίδια θέση γιατί η πατρίδα μας χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις ευθύνης.

Συνήθως

Η κάθε ανοησία πληρώνεται .... Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις. Οι ουρές μπερδεύονται ....

Λαμπρινή

Καμμένη γη παρέλαβες, καμμένη θα την δώσεις και στο ονοματάκι τους θα κάνεις και εκπτώσεις

AO

Στο καλό και να μάς γράφεις και μην ξεχάσεις να παρουσιαστείς στον εισαγγελέα όταν σε καλέσει!

Γιώργος Τσίγκος

Επιτέλους ένας σοβαρός Υπουργός. Εύγε Κ Κοτζιά ! Αν και διαφωνώ κάθετα με την Συμφωνία των Πρεσπών η ενέργεια Σας, Σας τιμά. Κερδίσατε την εκτίμηση και τον σεβασμό μου. Εύχομαι η στάση σας να βρεί μιμητές όχι μόνο στη παρούσα κυβέρνηση αλλά και σε αυτές που θα έρθουν στο μέλλον. Ίσως έτσι το πολιτικό σύστημα αντιληφθεί επιτελους ότι υπάρχουν όρια και δεν πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό της διατήρησης της εξουσίας. Αυτό όχι μόνο θα αναβαθμίσει το ίδιο το πολιτικό σύστημα αλλά κυρίως θα δώσει την ευκαιρία στον πληγωμένο λαό αυτής της χώρας να κερδίσει ξανά την αυτοεκτίμηση του και να παλέψει ακόμα πιο σκληρά για την ανάκτηση και της χαμένης του αξιοπρέπειας αλλά και του βιοτικού επιπέδου που είχε πριν την έλευση της κρίσης.

ΠΙΚΠΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΣ

Οι Μαυροι Κυκλοι τι κανουν ρε Τσιγκο, καλα;

Godjilakis

Τώρα θα παίρνει 2 μισθούς για να μας πουλάει στα παζάρια των αγορών ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης