Kόντρα Κοτζιά - Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια ΥΠΕΞ και Άμυνας

Kόντρα Κοτζιά - Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια ΥΠΕΞ και Άμυνας

Αιχμές για κακοδιαχείριση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να άφησε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος

Kόντρα Κοτζιά - Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια ΥΠΕΞ και Άμυνας
Η σφοδρή αντιπαράθεση του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, που οδήγησε εν τέλει στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή, «θυελλώδη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται ότι δεν προέκυψε μόνο εξαιτίας των παρεμβάσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κοτζιά, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα του τέως, πλέον, ΥΠΕΞ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας περιλάμβανε αιχμές για κακοδιαχείριση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Νικήτας Κακλαμάνης μετέφερε δικές του πληροφορίες για τους δραματικούς διαλόγους και τον καβγά μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νικήτα Κακλαμάνη, ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, άφησε ανάλογες αιχμές. «Προφανώς ο Πάνος ξέρει πολλά... και όλοι καταλαβαίνουν ότι αν τον πειράξουν δεν θα διστάσει... Οι κατηγορίες του για κακοδιαχείριση κονδυλίων ήταν προειδοποίηση και έπιασε τόπο όπως φάνηκε» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έγραψε στο Twitter: «Ο Τσίπρας επέλεξε Καμμένο. Κάτι θα ξέρει για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Πάντως, σχετικά με το θέμα των «μυστικών κονδυλίων», είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΞ είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει» τα «μυστικά κονδύλιά» από τη Βουλή από το 2017.

Στις 7 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει: «(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας -ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

Κλείσιμο
Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

«Ρελάνς» Κοτζιά με τα «μαύρα» κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου, ωστόσο, φαίνεται ότι μόλις τώρα... αρχίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Νίκος Κοτζιάς φέρεται αποφασισμένος να φέρει στη Βουλή το θέμα των «μαύρων» κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία διαχειρίζεται εν λευκώ ο κ. Καμμένος.

Όπως διαρρέουν συνεργάτες του κ. Κοτζιά, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις πως τα κονδύλια αυτά δεν καταλήγουν σε διαχείριση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά λειτουργούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτικού προφίλ του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές λένε: «Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα "μυστικά κονδύλια" όλων των υπουργείων, αναλαμβάνει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα "απόρρητα κονδύλια" μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν «απόρρητα κονδύλια». Ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επανέφερε αυτή την πρότασή του και χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας την αντίδραση Καμμένου, με τις γνωστές συνέπειες...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης