Χωρίς αποτέλεσμα ο αγώνας του Ζάεφ στα Σκόπια για τα 80 «ναι» στη συνταγματική αλλαγή παρά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ

zaev_arhto

Τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν να στενεύουν για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και όσο περνάνε οι ημέρες, οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να έρχονται πιο κοντά

Ήδη έφτασε η τρίτη ημέρα, όπου ο Ζόραν Ζάεφ θα συνεχίσει τον υπέρ πάντων αγώνα, ώστε να βρεθούν οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο μαγικός αριθμός 80 είναι που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν φάνηκε να σημειώνεται καμία πολιτική μετακίνηση των κομμάτων, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών.

Μοναδική διαφοροποίηση θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος, όμως, έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ. Ο Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα δεν είχε ξεκαθαρίσει την θέση του, εκφράζοντας ενστάσεις.

Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν να στενεύουν για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ίσως χρειαστεί να παίξει το ύστατο χαρτί του σ’ αυτή τη φάση, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, με σκοπό να διευκολύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να εκτεθούν. Κάτι τέτοιο, όμως, σκοντάφτει στον επικεφαλής του VMRO, ο οποίος απειλεί ότι σε τέτοια περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα κάνει αποχή.

Όσο περνάνε οι ημέρες, οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να έρχονται πιο κοντά. Σε μία ύστατη προσπάθεια να διευκολύνουν τον Ζόραν Ζάεφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Με επιστολή του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ζητεί από τον επικεφαλής του VMRO να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, χωρίς πιέσεις και απειλές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα….»

Από την πλευρά τους, καταγγελίες για εκφοβισμό βουλευτών του VMRO διατυπώνει ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, που διαμηνύει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές. Σημειώνονται πάντως και ταραχές, με την αντιπολίτευση να προχωρά σε καθημερινές διαμαρτυρίες και πορείες στους δρόμους. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα σε πιθανούς αποστάτες ότι εάν αποφασίσουν να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ η καθημερινότητα και το μέλλον τους στα Σκόπια δεν θα είναι εύκολο.

Η επιστολή του Γουές Μίτσελ:

mitsel-lete1

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Εύκολο πράγμα ρε Ζαεφάκο !!!!!!!!

Και γιατί δεν ζητάς ''οδηγίες'' από τον φίλο σου Αλ6 , για το πώς γίνεται το ΟΧΙ, ΝΑΙ !!!

τυχωδιοκτισμός

Αν οι τυχοδιώκτες Αμερικανοί, καθώς και οι άλλοι Δυτικοί, διατηρούσαν πιστά, εξ αρχής το διεθνώς κατοχυρωμένο όνομα FYROM (ΟΗΕ) μέχρι τώρα, σήμερα η αλλαγή αυτού σε "βόρεια Μακεδονία" , δεν θα αποτελούσε εμπόδιο, αλλά ευλογία. Αφού τους καλόμαθαν, τώρα τί πάνε να τους στερήσουν, αυτό που ήδη τους χάρισαν. Ο τυχοδιωκτισμός καταστρέφει τις κοινωνίες. Κάνει ζημιά. Επικίνδυνη

Φίλιππος

Τα Σκόπια μπορεί να είναι εχθρικό κράτος προς εμάς λόγω του ονοματολογικού (βασικά, μόνο το ονοματολογικό και τα παρεμφερή μας χωρίζουν. Δεν έχουμε καμία άλλη διαφορά μαζί τους), όμως οι βουλευτές τους έχουν κρατήσει το ανάστημά τους απέναντι στη λαμογιά του Ζάεφ και του δικού μας. Μακάρι και οι δικοί μας να ήταν τόσο αξιόπιστοι και να επέμεναν στις θέσεις τους. Σίγουρα η «αντίστασή» τους οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους απ' αυτούς που θα θέλαμε, όμως αν τελικά καταφέρουν να διώξουν τον Ζάεφ από την εξουσία, ίσως προκύψουν μελλοντικές ευκαιρίες για να βρεθεί μια πραγματική λύση προς αντικατάσταση αυτής της κωμωδίας των Πρεσπών. Το πρωταρχικό, είναι να φύγουν απ' τη μέση ο Ζάεφ και ο Πινόκιο.

Απλώς δεν θα γίνει τώρα

Έχει γούστο που μπερδεύουν στα σχόλια τη θρησκεία, την Παναγία, την Πατρίδα, το Έθνος, τις εθνικές δοξασίες, όλα παίζουν ταυτόχρονα. Απλώς η εμμονή των εθνικιστών του VMRO θα ρίξει την κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές εκεί. Όπως και στην Κύπρο, κάποια συμφωνία, κάποια στιγμή, θα γίνει. Μην έχετε αυταπάτες. Ας ελπίσουμε να είναι καλύτερη.

BasTv

Μετά από όλα αυτά, το Δημοκρατία του Ίλιντεν μου μοιάζει ιδανικό. Και σιγά μην σκοτιστεί κανείς στον πλανήτη για τον ..αλυτρωτισμό του Ίλιντεν.

Μακάρι!

Και σε κατώτερα να ευχηθούμε!

Ναιιιιιι

Ετσιιιιιι βεντουζααααα. Εκει μια ζωή στους 72 βουλευτές να μείνουν.

@μακάρι....αλλά...

Δέκα μέρες μπορεί να το παρατείνειμ και να το πηγαινοφέρνει(!) το φιλαράκι του Αλέκση....το ψήφισμα στην Βουλή τους....Μετά αναγκαστικά αν δεν βρεθούν οι υπόλοιποι 7 Σκοπιανοί "Εφιάλτες" πάει σε εκλογές....Εδώ εμείς τι κάνουμε που αυτοί δεν ξεκολλάνε από τις καρέκλες με τίποταααα???

Κωδικός

Α εδώ είναι εύκολο να προδώσεις την πατρίδα σου, να πουλήσεις τον λαό σου. Η ταρίφα όπως ακούγεται για να πουλήσει κάποιος την πατρίδα του και τον λαό κυμαίνεται από 300000 για τους ποιο μικρούς βουλευτές , του λεβέντη ποταμίσιις κτλ. και φτάνει μέχρι τα 700 χιλιάρικα για τους σνελιτες που στηρίζουν τους ρατσιστές ανθελληνες του ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα εάν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος και θέλει και άλλα λεφτά περνάει το μύνημα , ψηφίζω κατά συνείδηση(!) , Το πιάσατε ε ! Βάλε κάτι παραπάνω και θα τα βρούμε μωρέ τώρα !! Όλοι κατάλαβαν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι λαμόγια που τα πιάνουν

ΠΑΝΑΓΟΣ ΛΕΒΕΝ ΤΗΣ

Η πλακα ειναι πως περιμενουμε απ τους Σκοπιανους να απορριψουν μια συνθηκη που δε θα πρεπε καν να εχουμε συμφωνησει. Βεβαια, η μη συμφωνια και η επικρατηση των αντιπολιτευομενων των Ζαεφ, σε συνδυασμο με τα διαφορα προβληματα στα Βαλκανια γενικοτερα, μου μυριζει μικρο η μεγαλο πολεμο. Γενικοτερα πιστευω πως μονοι μας βγαλαμε τα ματια μας και οσες εξελιξεις ακολουθησουν και στο επικεντρο θα μας εχουν, αλλα με τα μυαλα που κουβαλαμε, θα ειναι και εθνικα τραγικες.. Ψευτης να βγω, αλλα πολυ το φοβαμαι..

Πολύ φοβάσαι

ηρέμησε λίγο.

Τάσης

Και να μην ψηφιστούν οι τροποποιήσεις στο Σκοπιανό Σύνταγμα, οι δικοί μας είναι ικανοί να παραιτηθούν από τις θέσεις τους τόσο για αλυτρωτικές αναφορές και ονόματα όσο και για αναφορές περί μη ταυτοπροσωπίας με τους αρχαίους Μακεδόνες που θα τα δώσουν όλα για το καλό της "καλής γειτονίας". Εδώ θα είμαστε και θα δείτε. Και φυσικά, αυτό θα γίνει από τους "πατριώτες" πολιτικούς μας που πάνω απ' όλα βάζουν το καλό της Πατρίδος μας. Όλοι οι άλλοι είμαστε ετερόκλητος όχλος, φασιστοειδή, αναχρονιστικοί, ζόμπι, πατριδοκάπηλοι, τουρκόσποροι, αλβανόσποροι, ... γελοίοι, ... αγράμματοι, ...ακροδεξιοί, ... (έλα, βάλτε και εσείς κάτι να ολοκληρωθεί το σχόλιο), ...

ΓΛΥΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΟΥ

ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΠΙΑ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης