Κυπριακό: Ικανοποιημένος και ο Ακιντζί με την έκθεση Γκουτέρες

Κυπριακό: Ικανοποιημένος και ο Ακιντζί με την έκθεση Γκουτέρες

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ – Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί  και ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων

akinci
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί γιατί αντικατοπτρίζεται, όπως είπε, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η άποψη που είχε εκφράσει ο ίδιος από πριν πως υπό το φως των εμπειριών στις διαπραγματευτικές διαδικασίες, εάν αρχίσει και πάλι μια διαπραγμάτευση, μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο εάν δεν είναι ανοικτού τέλους, είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και έχει στρατηγική προσέγγιση.

Σε γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτή του την άποψη που έχει μεταφέρει στην κοινή γνώμη, ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ και πέρυσι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι λεπτομερώς έχει μεταφέρει τις απόψεις του και στην προσωρινή απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.

ΟΗΕ: Το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λέει στην έκθεσή του ότι το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχισθεί και υπάρχει ανάγκη για μια μόνιμη λύση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που χρήζει υπογράμμισης το ότι ξεκαθαρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις που δεν έφεραν ένα αποτέλεσμα και δεν έφτασαν σε ένα τέλος μένουν πλέον στο παρελθόν και η λύση μπορεί να επιτευχθεί με μια προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί επίσης σημαντικό στοιχείο της έκθεσης το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξουσιοδοτεί την κ. Λουτ να αναζητήσει τη συμφωνίας των πλευρών σχετικά με τους ορούς αναφοράς (terms of reference) για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει (πριν την επανάληψη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων).

«Οι απόψεις σχετικά με τη μεθοδολογία έχουν αντικατοπτριστεί στην έκθεση σε μεγάλο βαθμό». Πρέπει, συνέχισε, να γίνουν ενέργειες με στρατηγική προσέγγιση που θα έχει διαμορφωθεί καλά, «να ξέρουμε τι θέλουμε, να μην είναι ανοικτού τέλους (η διαδικασία), να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα».

Κλείσιμο
Ως η πλευρά που πάντοτε στοχεύει στη λύση και έχει εποικοδομητική στάση, συνέχισε ο κ. Ακιντζί στη δήλωσή του, θα συνεχίσει αυτή την εποικοδομητική συμβολή και όταν τον επισκεφθεί (εκ νέου) η κ. Λουτ.

Μήνυμα προς τον Κύπριο πρόεδρο


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολίασε και τις αναφορές περί «χαλαρής ομοσπονδίας» και «κεντρική με λιγότερες αρμοδιότητες», που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι στη συνάντηση που ελπίζει ότι θα έχει σύντομα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «θα είμαι σίγουρα ευτυχής να ακούσω εάν έχει νέες απόψεις για το μέλλον του νησιού μας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνιέται αυτό το σημαντικό στοιχείο, η λύση που θα βρεθεί, όποιος και αν είναι το όνομα που θα της δοθεί, εάν είναι ένα ομοσπονδιακό, συνεταιρικό κράτος, είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποτελεσματική συμμετοχή των πλευρών στις αρμοδιότητες που θα τυγχάνουν από κοινού χειρισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πλευρές της λύσης και μια από τις πιο σημαντικές αρχές θα είναι η πολιτική ισότητα».

Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι όταν βρεθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα καθορίσουν και τις ημερομηνίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «θέλω να υπενθυμίσω ότι είμαστε έτοιμοι για τη διάνοιξη και των δύο οδοφραγμάτων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης