Μόνο «συγγνώμη» από τον Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μόνο «συγγνώμη» από τον Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τόσο στη συνάντησή του με τον ΠτΔ όσο και με τον πρωθυπουργό, ο Γερμανός Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει το θέμα - Σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του, θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία - Αναλυτικά το πρόγραμμά του

tsipras-pavlopoulos-xamogela
Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα θα διανύσει σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Χθες είχε γεμάτο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναμενόταν εξήρε την συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μία «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων. Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ «δεν έχει δοθεί μία τελική λύση». Έσπευσε, όμως, να σημειώσει ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στην ΠΓΔΜ ήταν υπέρ της Συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ήταν που ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας». Έκανε έμμεση αναφορά και στο ζήτημα των αποζημιώσεων, λέγοντας: «δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο… Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που θα δίνει προοπτική στους λαούς μας».

Τις απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής έθεσε και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της και της συζύγου του, Έλκε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

Και στις δύο περιπτώσεις ο Γερμανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ή να σχολιάσει το θέμα. Επέλεξε να κινηθεί σε πιο ρηχά νερά, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται.

Στο επίσημο δείπνο παραβρέθηκαν βουλευτές, υπουργοί και επιχειρηματίες. Παρακάθισαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Μπέτυ Μπαζιάνα, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Τέρενς Κουίκ, ο Νίκος Βούτσης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γιάννης Στουρνάρας με τη Λίνα Νικολοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου.

Μεταξύ άλλων χθες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γερμανός πρόεδρος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη σύζυγό του πέρασε και την πύλη του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού. Εκεί κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν βασανιστεί και εν συνεχεία βρει μαρτυρικό θάνατο Έλληνες αντιστασιακοί από τους Ναζί. Το στρατόπεδο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός για τη μεταφορά του εβραϊκού πληθυσμού της νότιας Ελλάδας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ιδιωτική συνάντηση, είχε χθες το απόγευμα μαζί με τον Γερμανό πρόεδρο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Κλείσιμο
Σήμερα, επισκέπτεται τη Μεσσηνία. Θα ξεκινήσει από την Αρχαία Μεσσήνη, όπου στις 10 το πρωί μαζί με τη σύζυγό του, συνοδευόμενοι από τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Ακολούθως το μεσημέρι σε ειδική τελετή στο παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας θα λάβει το Χρυσό Κλειδί της πόλης και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Η επίσκεψη θα συνεχιστεί με βόλτα και καφέ στο λιμάνι και θα ολοκληρωθεί με γεύμα με ψάρια και θαλασσινά σε ψαροταβέρνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης