Έδωσαν παράταση στον νόμο Παρασκευόπουλου με αλλαγές «ασπιρίνη»

nikos-paraskevopoulos

Όπως εκτιμά ο νομικός κόσμος, οι τροποποιήσεις δεν επιφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το όλο νομικοκοινωνικό πρόβλημα παραμένει - Μέχρι να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, θα ισχύσει η παράταση

Ακολουθώντας την πολιτική πεπατημένη των προκατόχων του Νικολάου Παρασκευόπουλου και Σταύρου Κοντονή και παρά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου (εκτός ΣΥΡΙΖΑ φυσικά), ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, παρέτεινε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις αποφυλακίσεις που προβλέπει ο «νόμος Παρασκευόπουλου», επιφέροντας απλώς κάποιες βελτιώσεις που όμως ο νομικός κόσμος εκτιμά ότι δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς αποτελούν «ασπιρίνη» στο όλο νομικοκοινωνικό πρόβλημα.

Η παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Παρασκευόπουλου (νόμος 4489/2017) θα ισχύει μέχρι να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, δηλαδή είναι επ΄ αόριστον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, για την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου υποστήριξε ότι με τις αποφυλακίσεις αντιμετωπίζεται «το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1.000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Λησμόνησε όμως πιθανά ο υπουργός Δικαιοσύνης να αναφέρει ότι με τις ευνοϊκές αποφυλακίσεις μειώνεται το ημερήσιο κόστος διαβίωσης ανά κρατούμενο, μειώνονται οι πιθανότητες έκρυθμων καταστάσεων και εξεγέρσεων μέσα στις φυλακές, λύνεται μερικά το πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς θα έχουν μικρότερο αριθμό κρατουμένων να επιβλέψουν, στα μάτια των διεθνών φορέων παρουσιάζεται μειωμένος ο αριθμός των κρατουμένων και οι εκθέσεις τους θα είναι ελαφρώς καλλίτερες, ως προς αυτό το σκέλος, κ.λπ.

Παράλληλα, λησμόνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι αρκετοί από τους αποφυλακισθέντες με το νόμο Παρασκευόπουλου, διέπραξαν πολύ σύντομα νέα βαριά αδικήματα και είτε συνελήφθησαν είτε καταζητούνται. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανασφάλεια των πολιτών σε υπέρτατο βαθμό, σε συνάρτηση με τις αδυναμίες και ελλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας να επιτελέσει σωστά το έργο της.

Δεν έγινε πιθανά κατανοητό ότι αποτελούν διασυρμό της χώρας μας οι περιπτώσεις εκείνες των ατόμων που μόλις αποφυλακίζονται με το νόμο Παρασκευόπουλου διαπράττουν νέα επαχθή εγκλήματα και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και γενικά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης χλευάζουν τις ενέργειες των Ελλήνων πολιτικών κυβερνόντων για τα νομοθετήματά τους.

Αποτελεί παράδειγμα τρανταχτό των αρνητικότατων αποτελεσμάτων του νόμου Παρασκευόπουλου, η περίπτωση αποφυλάκισης με πλαστά στοιχεία-έγγραφα τόσο του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, όσο και της υπό δικαστικής αναζήτηση νέας περίπτωσης ισοβίτη (καταδικάστηκε για ανθρωποκτονίες) που αποφυλακίστηκε, αλλά και οι εκατοντάδες άλλες αποφυλακίσεις που ερευνώνται. Για όλες αυτές οι περιπτώσεις που ερευνώνται, κατόπιν εορτής φυσικά, έχει αναζητηθεί ποια είναι η επιβάρυνση στον Δημόσιο τομέα από τις χαμένες εργατοώρες, τη χρήση καυσίμων για την μεταφορά προσωπικού, την αγορά χαρτιού και των άλλων δαπανών.

Ακόμη, λησμόνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο αντί των αποφυλακίσεων να βρεθούν χώροι που άμεσα μπορούν να μετατραπούν σε καταστήματα κράτησης ή να επανδρωθούν με σωφρονιστικό προσωπικό (προσλήψεις) φυλακές που υπολειτουργούν.

Πέρα από όλα αυτά τα ερωτήματα που δεν πρόκειται να απαντηθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι τροπολογίες στο νόμο Παρασκευόπουλου προβλέπουν ότι ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, όπως είναι ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση κ.λπ., και προβλέπεται ότι μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Βέβαια δεν αναφέρεται ποιος θα πληρώνει το βραχιολάκι εάν ο κρατούμενος δηλώσει ότι δεν έχει εισοδήματα.

Ακόμη, προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – περίπτωση Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται, καθώς οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Σε περίπτωση που αυτά είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση τους και θα επιστρέφουν στα καταστήματα κράτησης για να εκτίσουν την ποινή τους.

Πάντως, για το θέμα αυτό η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που είχε τροποποιηθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Ευσυνείδητος δικαστής, ελληνικής κοπής

Τα σχέδια των κωδίκων είναι έτοιμα, και έχουν παραδοθεί στο ΥΔ από τον Αύγουστο του 2017. Συνεπώς, τίποτα δεν είναι "ακόμα στα σπάργανα". Είναι, στην ουσία- όλα έτοιμα.

5Zalis

εδω εχουμε πλεον μεγαλο προβλημα στην λειτουργια του κρατους. με αλλα λογια, το κρατος παραιτείται από βασικα καθήκοντά. η τιμωρια και ο σωφρονισμος πανε μαζι. ο περιβοητος νόμος παρασκευόπουλου αδυνατεί και στα δυο. δεν ειναι ενδειξη αρχης κρατους δικαιου οταν η κοινή γνώμη ειναι πειστικα συσσωμα εναντια, και η κυβέρνηση να κωφεύει.

BEROLINEZOS

ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΡΕΣΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΣ ΗΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ !!!!

?

Άνοιγμα συνόρων σε λαθρομετανάστες με επιδότηση, άνοιγμα φυλακών με νόμο, τι πρέπει να κάνουν άλλο για να χαρακτηριστούν εθνικοί προδότες; Συνάνθρωποι μας πεθαίνουν εξαιτίας τους.

ειναι απλο...

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ....ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4860045

Το κόμμα επέκρινε την υφυπουργό  Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία κατά την ομιλία της στη Βουλή δήλωσε ότι εξετάζει την παροχή κινήτρων σε γυναίκες που τεκνοποιούν κάτω από τα 30 έτη

4
mitsotakis_mnimosino_main

Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών - Συγκροτείται μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας - Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή

15
kypros_aoz

Η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση για να συζητήσει περαιτέρω διασφαλίσεις στους Τουρκοκύπριους για το φυσικό αέριο να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε τελικό στάδιο

polakisq

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλείται να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για δυο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, έπειτα από μηνύσεις των Γιάννη Στουρνάρα και Σταμάτη Πουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ

56
KINAL_KO1

Στην πρώτη του ερώτηση στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον στρατό των γενικών και ειδικών γραμματέων, μετακλητών και δημοσιογράφων που διορίστηκαν σε υπουργεία – Επίσης ρωτά για το κόστος των διορισμών

4