Το Ποτάμι ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις δημοσιογράφων

sth

H κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε τροπολογία για την προστασία των εκπροσώπων του Τύπου 

Τροπολογία για την προστασία των εκπροσώπων του Τύπου απέναντι σε διώξεις για «αδικήματα λόγου» κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού εξηγώντας πως «Ο αριθμός των συλλήψεων δημοσιογράφων για "αδικήματα λόγου" γίνεται παγκοσμίως δεκτός ως ένας από τους δείκτες που μαρτυρούν κατά πόσο μία Πολιτεία λειτουργεί δημοκρατικά ή ρέπει προς τον ολοκληρωτισμό. Και η χώρα μας, δυστυχώς, δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα».

Σύμφωνα με το Ποτάμι η ρύθμιση φέρει την σφραγίδα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη καθώς μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «Ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης, διαπρύσιος υποστηρικτής της απόλυτης ελευθερίας όχι μόνο του Τύπου, αλλά του δημόσιου λόγου συνολικά, συνήθιζε να μας λέει χαριτολογώντας ότι "η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα δεν τσακίζει". Και, όπως συνήθως, ο Δάσκαλος ήταν και σε αυτή την περίπτωση μπροστά από την εποχή του. Ας τον ακολουθήσουμε».

Αναλυτικά η τροπολογία του Ποταμιού έχει ως εξής:Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ


στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.) και του Ελληνικού Δημοσίου και λοιπές διατάξεις»


Θέμα: «Κατάργηση αυτοφώρου για τα εγκλήματα δια του Τύπου»


Α. Αιτιολογική έκθεση


Mε την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός των εγκλημάτων που τελούνται δια του Τύπου ως αυτοφώρων. Η νεότερη και σήμερα σε ισχύ διάταξη του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος, προβλέπει ότι τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων ΜΜΕ καθώς και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων ορίζονται με σχετικό νόμο.


Από παράλειψη/αδράνεια του νομοθέτη, το άρθρο 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει τα σχετικά με το αυτόφωρο έγκλημα ουδέποτε τροποποιήθηκε κατά τρόπο συμβατό με την προαναφερθείσα και σε ισχύ διατύπωση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος.


Συγκεκριμένα η παράγραφος 3 του άρθρου 242 ΚΠΔ εξακολουθεί να προβλέπει ότι: «Τα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα».


Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται απολύτως αντισυνταγματική, σύμφωνα με τα παραπάνω και θα έπρεπε να τροποποιηθεί διότι όχι μόνο προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και σύγχυση αλλά παραβιάζει συν τοις άλλοις ευθέως και τα άρθρο 5 και 6 του Συντάγματος καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).Η δε επιλεκτική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από τις εισαγγελικές αρχές αποδυναμώνει το κύρος της Δικαιοσύνης και καθιστά τους πολίτες και τους δημοσιογράφους ανυπεράσπιστους για τυχόν «αδικήματα λόγου». Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απαραβίαστη, καμία πολιτική σκοπιμότητα ή αντιπαλότητα δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κατά τρόπο καταχρηστικό και αυταρχικό «διατάξεις-παραθυράκια» της ποινικής δικονομίας που τραυματίζουν το κράτος δικαίου.Η πρόσφατη κράτηση δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτοφώρου αποτελεί ντροπή για το δικαιϊκό σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας.


Με την προτεινόμενη τροπολογία προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 242 ΚΠΔ κατά την ακόλουθη διατύπωση: «Τα εγκλήματα κατά της τιμής που τελούνται δια του Τύπου ή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ή μέσω διαδικτύου και γενικά κάθε άλλου σύγχρονου μέσου διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων δεν δικάζονται ως αυτόφωρα». Με τη νέα προτεινόμενη διατύπωση της παραγράφου 3 του άρθρου 242 ΚΠΔ επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα κατά της τιμής (εξύβριση, δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή μνήμης νεκρού) που τελούνται δια του Τύπου.Για τον δε ορισμό του «δια του Τύπου τελούμενων εγκλημάτων» προτείνεται για λόγους ενότητας και ασφάλειας δικαίου, η διατύπωση του άρθρου 614 παρ. 7 του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας.


Με την προτεινόμενη τροπολογία, η Πολιτεία εναρμονίζεται με τις σχετικές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος και της ΕΣΔΑ αλλά παράλληλα θωρακίζεται στην πράξη η ελευθερία του Τύπου και κατ’ επέκταση το δημοκρατικό μας πολίτευμα.Β. Τροπολογία – ΠροσθήκηΆρθρο 242 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας


1. Αυτόφωρο είναι το έγκλημα την ώρα που γίνεται ή το έγκλημα που έγινε πρόσφατα. Η πράξη θεωρείται ότι έγινε πρόσφατα, ιδίως όταν αμέσως ύστερα από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται από τη δημόσια δύναμη ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή, όπως και όταν συλλαμβάνεται οπουδήποτε να έχει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ότι διέπραξε το έγκλημα σε πολύ πρόσφατο χρόνο.


2. Ποτέ δεν θεωρείται ότι συντρέχει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, αν πέρασε όλη η επόμενη ημέρα από την τέλεση της πράξης.


3. «Τα εγκλήματα κατά της τιμής που τελούνται δια του Τύπου ή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ή μέσω διαδικτύου και γενικά κάθε άλλου σύγχρονου μέσου διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων δεν δικάζονται ως αυτόφωρα».


4. Τα εγκλήματα που τελούνται από ανηλίκους δεν δικάζονται ως αυτόφωρα.


Οι προτείνοντες βουλευτές

Σταύρος Θεοδωράκης

Γεώργιος Αμυράς

Σπύρος Δανέλλης

Σπύρος Λυκούδης

Γεώργιος Μαυρωτάς

Γρηγόριος Ψαριανός


ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πετρογιάννης

...και εμείς το 80% του ελληνικού λαού, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, ζητάμε να σταματήσεις τα καραγκιοζιλίκια και να απορρίψεις την συμφωνία της μικρής και μεγάλης Πρέσπας! Θα γίνετε εσείς οι ποταμίσιοι βουλευτές, τα ¨"παρτάλια" της προδοσίας για την Μακεδονία; Ο ψεκασμένος θα γελά ικανοποιημένος και εσείς θα έχετε τον "μουντζούρη" της ιστορίας! Μαζί φυσικά με τον Τσίπρα και τον Κοτζιά! Ρίξτε την πιό ηλίθια κυβέρνηση όλων των εποχών! Αλήθεια ο "ποδηλάτης" ο Αμυράς, το "νέο παιδί" σε ποιό σχολείο πήγε; Στο μάθημα της ιστορίας πηγαίνατε όλοι μα όλοι στην Ρεπούση; Ρωτήστε και λίγο τους...γονείς σας! Η πώληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν είναι ...άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων ή άλλη άποψη! Που σας βρήκαμε! Ούτε οι Σκοπιανοί πιστεύουν με πόσο "αγαθούς" βουλευτές έχουν να κάνουν...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_ar

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το τέλος της τουρκικής παρουσίας στο πρόγραμμα λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια  - Απευθείς γραμμή για ενημέρωση της Ουάσινγκτον ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ - Η αντίδραση της Τουρκίας

8
vouli_ar

Αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των 235 ψήφων της Ζωής Κωνσταντοπούλου -Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου -Ποιοι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι - Πανηγυρική η χθεσινή ορκωμοσία: γραβάτα, τακούνι και χαμόγελο

1
tsipras_ar

Αυτό είναι το ποσό που ζητά σε ετήσια βάση το κόμμα από τις βουλευτικές αποζημιώσεις - Παζάρι και για τον αριθμό των συνεργατών των βουλευτών - Οι πιέσεις Σκουρλέτη, οι αξιώσεις της Αχτσιόγλου, η «πυροσβέστης» Γεροβασίλη και οι «μπαλωθιές» Πολάκη

2
4025741

«Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες και ήταν ιστορική ανωμαλία ότι για κάποιες δεκαετίες το εθνικό μας όραμα ήταν να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι» τόνισε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ομιλία στο δείπνο του συνεδρίου του Economist

kyriakptisi

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Άμυνας και ενημέρωση εφ΄ολης της ύλης - Συνομίλησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων με μονάδες επιφυλακής - Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον προσκάλεσε να πετάξουν με F16 πάνω από το Καστελόριζο

19