Μνημόνιο και υποψήφιοι οι “κόκκινες γραμμές” Σαμαρά

Μνημόνιο και υποψήφιοι οι “κόκκινες γραμμές” Σαμαρά

Θα πάρει θέση ο πρόεδρος της ΝΔ για την κλήτευση Καραμανλή στην προανακριτική του Βατοπεδίου;

Μνημόνιο και υποψήφιοι οι “κόκκινες γραμμές” Σαμαρά
Υπό τη σκιά της κλήτευσης του κ. Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι και της διαγραφής του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη συνεδριάζει την Πέμπτη το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη νέα πολιτική σεζόν, ενώ συγκαλείται αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενάμισι μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κλείσιμο
Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τους βασικούς άξονες της οικονομικής του πρότασης και θα επιτεθεί σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο εμφανίζει αφενός αναξιόπιστο λόγω της αθέτησης των υποσχέσεών του και αφετέρου αποκλειστικά υπεύθυνο για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Σαμαράς θα συνδέσει εμμέσως τη διαγραφή Σκυλακάκη με την κλήτευση Καραμανλή αποδίδοντάς τα σε σύμπραξη των «μνημονιακών δυνάμεων», του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη -που κατά την άποψή του συγκατοικούν πια στην πράσινη πολυκατοικία- εναντίον της ΝΔ.

Θα επαναλάβει τις αιτιάσεις του για «τα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» και για τον πόλεμο που κάνουν στη ΝΔ λόγω της πολιτικής της κατά του μνημονίου. Θα ξεκαθαρίσει ότι προέχει η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αυτοκριτική αλλά και προσδιορίστηκαν οι βασικές γραμμές της πολιτικής του, δεν θα ανεχθεί υπονόμευση της ενότητας του κόμματος και νέο γύρο εσωστρέφειας.

Ο κ. Σαμαράς έχει βάλει τις «κόκκινες γραμμές» του που είναι η πολιτική κατά του Μνημονίου και η υποστήριξη των υποψηφίων του κόμματος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Παρεκκλίσεις από τη γραμμή του κόμματος στα δύο αυτά μείζονος σημασίας θέματα δεν επιτρέπονται και όσοι ξεπεράσουν τα όρια θα έχουν την τύχη του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του κ. Σκυλακάκη.

Ενδιαφέρον έχει αν θα αναφερθεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου και ονομαστικά στον κ. Καραμανλή ο οποίος θα παραβρίσκεται. Ο κ. Καραμανλής πάντως, όταν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου, συνήθως κάθεται στα «ορεινά» της αίθουσας και μιλά για τον Παναθηναϊκό με τους συναδέλφους του βουλευτές.

Από τη Ρηγίλλης λένε ότι η θέση Σαμαρά για το σκάνδαλο Βατοπεδίου είναι σαφής και την επανέλαβε στη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο να επανέλθει. Πάντως η ΝΔ επισήμως δεν έχει πάρει θέση για την κλήτευση Καραμανλή. Αφήνει τους καραμανλικούς βουλευτές –Δένδια, Στυλιανίδη, Σπηλιωτόπουλο- σε συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό να τον υπερασπίζονται δημοσίως αλλά η Ρηγίλλης αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Στη Ρηγίλλης δεν περιμένουν άλλες ηχηρές διαφοροποιήσεις από τη στιγμή που έγινε σαφές ποια θα είναι η στάση του κ. Σαμαρά. Εκτιμούν ότι η διαφοροποίηση του κ. Σκυλακάκη οφείλεται στην προσπάθεια να μειωθεί ο θετικός αντίκτυπος της παρουσίας του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα επιμένουν με διαρροή κύκλων ότι ο κ. Σκυλακάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από την έδρα του στην Ευρωβουλή.

«Οι ευρωβουλευτές διορίζονται από το κόμμα δεν εκλέγονται» επισημαίνουν στη διαρροή τους και προσθέτουν ότι είναι ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης να επιστρέψει την έδρα στη ΝΔ. Φυσικά η Ρηγίλλης συνδέει την διαφοροποίηση Σκυλακάκη με την κ. Μπακογιάννη και την πρόθεσή της να διαθέτει και φωνή στην Ευρωβουλή όταν θα ιδρύσει το κόμμα της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης