Σταθάκης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις - Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο

Σταθάκης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις - Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τις διεθνείς αναταράξεις, ο υπουργός υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις»

stathakis
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα νέο σενάριο για τις συντάξεις. Το επιχείρημά μας είναι διπλό καθώς υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο άρα δεν κόβονται οι συντάξεις, γιατί η συμφωνία είναι για το 3,5% και η περικοπή θα αφορούσε ότι δεν θα πιανόταν αυτό το όριο. Τα περί διαρθρωτικού επιχειρήματος εδράζονται και στην ιδέα ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ελλειμματικό. Με βάση όμως τα στοιχεία του 2017 είναι πλεονασματικό. Άρα θεωρώ δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δηλαδή χωρίς περικοπή των συντάξεων» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. 

«Σαφώς και συζητάμε, έχουμε δεσμευτεί για 4 χρόνια ότι θα παράγουμε πλεόνασμα 3,5%. Σε όλα αυτά τα θέματα έγινε σαφές ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «έχω την αίσθηση ότι έχει προηγηθεί η συζήτηση για τις συντάξεις».

Επιπλέον ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε πως «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, κάποια έχουν σταδιακή μείωση σε βάθος τετραετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από τις αρχές του 2019. Η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, αφορούν μέρος του δημοσιονομικού χώρου με εξαίρεση τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ».

Παρακολουθούμε στενά τις αγορές και τα επιτόκια

Στο θέμα των αγορών και των επιτοκίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8» σχετικά με την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τις διεθνείς αναταράξεις, ο υπουργός υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Υπήρχαν διακυμάνσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (Ιταλία κλπ), υπάρχει ευαισθησία, πριν 20 ημέρες βγήκαμε από τα μνημόνια. Συνολικά, όμως, η αποτύπωση της αγοράς στα χαμηλότερα επιτόκια καταδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος. Όσο για το «μαξιλάρι» δεν αποτελεί νέο δανεισμό, αλλά ασφάλεια, εάν και εφόσον χρειαστεί».

Για τα μέτρα στη ΔΕΘ

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την προσπάθεια της ΝΔ να τα υποβαθμίσει, σημείωσε ο κ. Σταθάκης: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κάποια από αυτά πάνε σε βάθος 4ετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από την αρχή του νέου έτους (π.χ. μείωση ΦΑ, μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ). Αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται». Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολόγητου απάντησε ότι «η διαπραγμάτευση για να αποτραπεί είναι θέμα του προϋπολογισμού που θα καταρτιστεί την επόμενη χρονιά, τότε θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό και η απάντηση θα είναι πανομοιότυπη με το θέμα των συντάξεων».

Για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά την επίθεση της ΝΔ για την εξαγορά από τη ΔΕΗ μιας ενεργειακής εταιρείας από τη ΠΓΔΜ, είπε: «Η ΔΕΗ έχει δική της λογική στις επενδυτικές επιλογές, με στρατηγικές κινήσεις στα Βαλκάνια. Η εξαγορά αυτή έγινε πριν τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε 12 Ιανουαρίου. Επικυρώθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Είναι μια αποδοτική επένδυση, με τίμημα 5 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία με τζίρο 60 εκατ. ευρώ το χρόνο και κέρδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισε να κάνει τώρα φασαρία η ΝΔ, εκ των υστέρων».

Κλείνοντας, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Υπουργός επανέλαβε πως, «δημόσια έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης