ΔΕΘ 2018: Ο Τσίπρας εγκαινίασε το περίπτερο των ΗΠΑ

ΔΕΘ 2018: Ο Τσίπρας εγκαινίασε το περίπτερο των ΗΠΑ

Επισκέφθηκε τον χώρο της έκθεσης, συνοδευόμενος από πλήθος αστυνομικών - Η ανθοδέσμη, οι μπηχτές για τον ΠΑΟΚ, η απορία για το μετρό, το παιχνίδι μπάσκετ και οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδος και ΗΠΑ α καπέλα από σοπράνο

tsipras_ypourgos_usa_arthro2
Στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, φετινής τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Μάλιστα, πριν τα εγκαίνια, σοπράνο ερμήνευσε α καπέλα τους εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας.



«Μας ενώνουν κοινές αξίες με τις ΗΠΑ»

Μιλώντας στην τελετή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη σημασία του να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα στην πρώτη ΔΕΘ μετά το τέλος της οκταετούς περιόδου των μνημονίων «που σηματοδοτεί την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη και την κανονικότητα».

«Μας ενώνουν πολλά. Πάνω απ' όλα, μας ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους. Έχουμε ιστορικούς και δυνατούς δεσμούς, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, αλλά μια διαρκής και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και ευημερία», τόνισε.

«Έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι πλέον «μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, να επενδύσουμε με σχέδιο, να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, μια χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο σ' αυτήν την εποχή. Η στήριξή σας με την παρουσία σας εδώ είναι σημαντική συμβολή», σημείωσε.

Η φετινή ΔΕΘ, ανέφερε, σηματοδοτεί τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και να καταστεί ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην οικονομία.

Κλείσιμο
«Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ δημιουργούν την καλύτερη βάση, θέτουν τα θεμέλια μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


«Θα διευρυνθούν οι οικονομικοί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ»

Λίγο πριν, τον λόγο είχε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ως εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, που αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Ο κ. Ρος ανέφερε ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο Τραμπ και Τσίπρας συζήτησαν την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου με 55 εκθέτες, προσθέτοντας ότι μια μεγάλη γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η ΔΕΘ προσφέρει πραγματικές δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθούν οι οικονομικοί δεσμοί και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Ρος, που συνεχάρη όλες τις αμερικανικές εταιρείες που μετέχουν στο περίπτερο.


Η σοπράνο, πρώην παίκτρια ριάλιτι, Αναστασία Ζαννή ερμηνεύει τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ 

Δώρο η φανέλα του Αντετοκούνμπο

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε στα αμερικανικά περίπτερα. Αρχικά, επισκέφθηκε το περίπτερο της ΤΕΧΑΝ, με δραστηριότητα στον τομέα της ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με την αμερικανική Envipco, επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης.

Ο κ. Τσίπρας εισήγαγε στο αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης ένα πλαστικό μπουκάλι και έλαβε ως αντίτιμο 3 λεπτά.

Στο περίπτερο, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Έλληνα σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο σχετικά με την ανακύκλωση.

Οι οικοδεσπότες έδωσαν στον κ. Τσίπρα ως δώρο υπογεγραμμένη φανέλα του μπασκετμπολίστα.

Στο σταντ της Lockheed Martin ο εκπρόσωπος της εταιρείας έδειξε στον πρωθυπουργό τα ομοιώματα των πολεμικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα περίπτερα του Facebook, της Microsoft και της IBM ενώ δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.



Επίσκεψη στο περίπτερο καινοτομίας

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το περίπτερο καινοτομίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπου συνομίλησε με νέους επιχειρηματίες που δημιούργησαν νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Μία εξ αυτών ζήτησε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να δώσει ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Το σχέδιό μας σε κάθε πόλη που υπάρχει πανεπιστήμιο να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας», απάντησε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα στην επόμενη ΔΕΘ να υπάρχουν επίσης άνθρωποι με ιδέες, όρεξη, ενθουσιασμό, που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Φανέλες του ΠΑΟΚ με τα ονόματα του Τσίπρα και του Πάιατ

Κατά την ξενάγησή του, ο πρωθυπουργός πέρασε και από το περίπτερο του ΠΑΟΚ.

Όπως αναφέρει και στο thestival.gr, ο πρωθυπουργός μάλιστα χαιρέτισε τους εργαζόμενους στο περίπτερο με τη φράση «μας στενοχωρήσατε», αναφερόμενος στο παιχνίδι με την Μπενφίκα.

Στο περίπτερο του ΠΑΟΚ περίμενε ένα δώρο τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Ο μεν κ. Τσίπρας έφυγε με μια φανέλα της ομάδας με τον αριθμό 19 και το όνομά του και μία πλακέτα, ενώ ο κ. Πάιατ αποχώρησε με τη φανέλα με τον αριθμό 26 και επίσης μία πλακέτα.

tsipras_fanela


Οι δύο φανέλες μαζί συμβολίζουν τη χρονιά που ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ.



Η καθιερωμένη βόλτα ξεκίνησε από νωρίς

Ο πρωθυπουργός από το πρωί πραγματοποίησε την καθιερωμένη του βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. 

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της έκθεσης.  Στον χώρο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που μάλιστα, όπως φαίνεται και στα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες, κρατούν τους πολίτες σε απόσταση ασφαλείας από τον πρωθυπουργό, ενώ ορισμένοι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν εκεί για να τον στηρίξουν. Στο πλευρό του βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου . 



«Μπορούμε πια να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε. Φέτος, μετά από 8 χρόνια, πρώτη φορά πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη ανοίγει τα φτερά της και μπορεί να γίνει η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από το κτίριο της διοίκησης της ΔΕΘ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ευκαιρία ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη»

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική τη φετινή διοργάνωση. Κι αυτό, γιατί, όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί και που είναι το ίδιο για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ που βγήκαν από μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.


Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.


Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, γιατί, όπως είπε, η ΔΕΘ ανοίγει τα φτερά της εκ νέου, ενώ συμφώνησε με το σχέδιο ανάπλασής της, που παρουσίασε ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026, στη συμπλήρωση 100 ετών της διοργάνωσης. Μάλιστα σε αυτό το σημείο παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, λέγοντας στον κ. Ταίπρα ότι θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός που θα εγκαινιάσει και τη διοργάνωση του 2026.

Πρώτη στάση το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων


Η πρώτη στάση του κ. Τσίπρα έγινε στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μαζί του βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Στο περίπτερο, ανώτατοι αξιωματικοί του παρουσίασαν τα εκθέματα.


Κατά την αποχώρησή του μάλιστα, η μπάντα του Γ' Σώματος Στρατού έπαιζε το «We will rock you» των Queen.



Ανθοδέσμες και οι μπηχτές για τον ΠΑΟΚ 

Μετά τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης ανθοδέσμης σε λευκό και κόκκινο χρώμα από ένα μικρό αγόρι, με το οποίο είχε έναν σύντομο διάλογο. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί σπόντες με  τον πρόεδρο της ΔΕΘ, κ. Τζήκα, που είναι φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, που είπε στον πρωθυπουργό: «Με τον νέο εκθεσιακό χώρο θέλουμε να μπούμε στο Champions League!». Η φράση του δεν έμεινε ασχολίαστη, καθώς ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Στο Europa League μπήκατε...». 


Πέτυχε έναν πόντο παίζοντας μπάσκετ

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας θέλησε μάλλον να δείξει τις αθλητικές του επιδόσεις στο γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στο εκθεσιακό κέντρο. Αν και στο γήπεδο βρίσκονταν ήδη δύο μικροί αθλητές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μπει στο παρκέ και να πάρει την μπάλα. Για την ιστορία, έριξε δύο βολές και πέτυχε έναν πόντο.


Επίσης, έβγαλε και φωτογραφίες με δύο παιδιά, που φορούσαν τις φανέλες της Εθνικής Ελλάδος και της Dream Team των ΗΠΑ, μια φανέλα της οποίας του δόθηκε ως δώρο.




Ενημερώθηκε για την Κεντρική Αγορά της ΚΑΘ

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε επίσης το περίπτερο 15 της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Εκεί είδε τη σχετική μακέτα του εκσυγχρονισμού και επέκτασης της ΚΑΘ. Το master plan εκπονεί η Εγνατία Οδός.


«Με το Μετρό τι θα γίνει ρε παιδιά»

Με διάθεση χιούμορ προσήλθε ο κ. Τσίπρας στο περίπτερο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου η πρώτη του φράση ήταν «Με το Μετρό τι θα γίνει ρε παιδιά;». Στο περίπτερο έγινε δεκτός από τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «το ανέκδοτο δεν είναι πια ανέκδοτο». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης