FAZ: Τσακαλώτος, ο μαθητής του Στουρνάρα που παραπέμπει στον Καρλ Μαρξ

tsakalwtos_3

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρέμεινε στο αξίωμά του τόσο πολύ όσο αυτός – Ο ανταποκριτής της εφημερίδας θυμάται την πρώτη φορά που τον συνάντησε για έναν φραπέ 

Ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών από την έναρξη των μνημονίων το 2009 είναι πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως επισημαίνει η γερμανική FAZ σε δημοσίευμά της.

«Κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το 2009 δεν παρέμεινε στο αξίωμά του όσο αυτός. Αυτό ελάχιστα μπορούσε να το προσδοκά κανείς, όταν τον Ιούλιο του 2015 αναλάμβανε το υπουργείο», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Μίκαελ Μάρτενς.


«Τον συνάντησα πρώτη φορά για έναν φραπέ»

Ο δημοσιογράφος περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Οκτώβριο του 2012, σε ένα καφέ στην Αθήνα.

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε το σημείο συνάντησης, περνά για λίγο από δω για έναν φραπέ. Κανείς δεν τον αναγνωρίζει, επειδή ακόμα δεν είναι υπουργός, αλλά μόνον ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας στον επιδιωκόμενο "Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς" του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Για τους Γερμανούς φορολογούμενους η ελληνική διάσωση μπορεί να είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο», επικρίνει ο Τσακαλώτος και διδάσκει ότι βασικά πρόκειται για κρίση της Ευρωζώνης και όχι των κρατών, αλλά των τάξεων: «Η εργατική τάξη στην Ευρώπη έχει κοινά συμφέροντα που υπονομεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό». Αναφέρει έρευνες, στις οποίες συνέκρινε τη σοβιετική οικονομία κεντρικού σχεδιασμού με τον νεοφιλελευθερισμό και ανακάλυψε σ’ αυτές πολλούς παραλληλισμούς, όπως δικτατορικές τάσεις και στα δύο συστήματα. Ο Τσακαλώτος παραπέμπει στον Καρλ Μαρξ και καθιστά ακόμα σαφές που πρόσκειται πολιτικά. Μπορεί ο Τσακαλώτος να εκφράστηκε έτσι ιδιωτικά το 2012, αλλά δεν εμφανίζεται πλέον ως άνθρωπος των ιδεών, αλλά των αριθμών. Αυτό συμφέρει», γράφει το δημοσίευμα.

Μαθητής του Γιάννη Στουρνάρα στην Αγγλία

Ο Τσακαλώτος διηγείται για τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ένας από τους καθηγητές του. «Ένας εξαιρετικός δάσκαλος και καλός οικονομολόγος», δηλώνει ο Τσακαλώτος για τον άντρα που είναι στη διάρκεια της συζήτησης υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και που ο πρώην μαθητής του ασκεί δριμεία κριτική για την πολιτική του. Κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το 2009 δεν παρέμεινε στο αξίωμά του όσο αυτός. Αυτό ελάχιστα μπορούσε να το προσδοκά κανείς, όταν τον Ιούλιο του 2015 αναλάμβανε το υπουργείο.

«Πιο μετριόφρων από τον προκάτοχό του»

Τότε λεγόταν συχνά για εκείνον ότι «είναι πιο μετριόφρων από τον προκάτοχό του». Αυτό δεν ήταν φυσικά μια ρητά αόριστη σύγκριση, επειδή όποιος δεν θεωρεί τον εαυτό του τον μεγαλύτερο οικονομολόγο όλων των εποχών, θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είναι πιο μετριοπαθής από τον βραχύβιο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ηγήθηκε του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ένα ταραχώδες εξάμηνο. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο τελευταίος κατόρθωσε να στρέψει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζικά κατά της Αθήνας, όπως δεν μπόρεσαν να το ονειρευτούν ακόμα και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ιδέας να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έκανε τότε τον Τσακαλώτο υπουργό Οικονομικών ήταν επίσης ένα μήνυμα προς τους δανειστές: Αφήστε μας να συζητήσουμε! Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και είμαστε πρόθυμοι να προβούμε γι’ αυτό σε παραχωρήσεις. Ο Τσακαλώτος, ο οποίος προηγουμένως ήταν ήδη επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τους δανειστές, μπόρεσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους – τουλάχιστον στο εύρος που το επιτρέπουν οι συνθήκες, σημειώνει ο Μάρτενς.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ημιμάθεια και επικοινωνιακή τηλεοπτική σοβσρότητα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ενημερωμένος οικονομολόγος της Αγγλοσαξωνικής σχολής χωρίς όμως να έχει κατανοήσει τον Γερμανικό οικονομικό εμπειρισμό. Και είναι λογικό μια και τα τελευταία χρόνια οι σπουδές κινήθηκαν πολλών στην Αγγλοαμερική. Ο Στουρνάρας είναι χωρίς ούτε καμ γνώση ώς απαιτούνταν του Αγγλοσαξωνικού νομισματικού μοντέλου, γιατί άν ήταν θα είχε τεράστιες ενστάσεις για την όπως έγινε εισαγωγή του ευρώ ώς νόμισμα , και για τούτο οι Εγγλέζοι στάθηκαν στην Αγγλοσαξωνική νομισματική κουλτούρα και στην λίρα. Χωρίς κατανοημένο και οι δύο το μεταπολεμικό οικονομικονομισματικό τοπίο με το νόμισμα ώς υπερδομή και ούτε καν γενικό συναλλακτικό ισοδύναμο δεν μπορεσαν να διακρίνουν ότι ακόμα και στις καλύτερες νομισματικές στιγμές για το ευρώ ( κοπή ακόμα και εκατοστού -1λεπτό-υποδιαίρεσης) ,εν τούτοις η αρχική ισοτιμική σχέση με τα νομίσματα που αντικαθιστούσε ήταν παγιδευμένη με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις μέσα στην Ευρωζώνη και δεν αντανακλούσε τις κοινωνικές αξίες ώς όφειλε αν εκλαμβανόνταν ώς γενικό συναλλακτικό ισοδύναμο. Η απουσία της αποκαλυπτικής Μαρξιστικής θεώρησης και για το σχέση του γενικού συναλλακτικού ισοδυνάμου και της κοινωνικής του έδρασης είναι εμφανής ώς έλλειψη κατανόησης του οικονομικού φαινομένου στους παραπάνω οικονομολόγους και δεν όχι μόνο σε αυτούς Εν Ελλάδι και Ευρώπη. Για την Ελληνική πραγματικότητα και τις νομισματικές ιστορικά ιδιαιτεροτητές της μέχρι και το 1953 ( η μείωση τιυ νομίσματος της 09/04/1953 ήταν και αυτό ένα ιδιαίτερο νομισματικό συμβάν μέσα στην από το 1944 νομισματική Θεσμικότητα) που εξάρτησαν ακόμα και την μεταπολιτευτική οικονομική ζωή η προσέγγιση των Στουρνάρα -Τσακαλώτου κλπ εμπλεκομένων από το 1995 και μετά ώς τις μέρες μας, παρουσιάζεται ώς ιδιαίτερα ανεπαρκής. Το Ελληνικό νομισματικό ιστορικό υπόδειγμα έχει τις καίριες κοινωνικές εκδοχές του ( ασχέτως μομισματικής υπερδομής) έχει τους χρόνους επωάσεως του νομισματικού σημείου ώς αυτό να γίνει συναλλακτικό ισοδύναμο .Έχει δηλαδή την δική του νομισματική έστω και πρόσφατη αρχαιολογία , ιδιαίτερα μετά την δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους και τις γεωγραφικές προοδευτικές και πληθυσμιακές επεκτάσεις του. -'Εκδοχή αυτών των ιδιαιτεροτήτων και για την νομισματική στην χώρα ενοποίηση ήταν η νομισματική μείωση ( όχι υποτίμηση) του 1953 στην δολλαριακή βάση ; που επέτρεψε για την ιδιαιτερότητα της Ελλάδος η τότε νομισματική τάξη. Οι παραπάνω οικονομολόγοι τσαλαβουτούν μεταξύ ημιμάθειας, και προσχηματικής επικοινωνιακής σοβαρότητας.

ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑΣ

Αυτόν τον άπλυτο τι μας τον παρουσιάζετε τώρα; Για να ξεράσουμε;

O STOYRNARAS DASKALOS TOY TSIKELOTOY !! ORGIA EIS BAROS MAS !!

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΔΑΣΚΑΛΟΙ" ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΤΑΔΕΣ !!! ΕΔΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ, ΕΞΟΧΟ, ΡΗΤΟ : ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ "ΚΑΝΟΥΝ" ΤΙΠΟΤΑ, "ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ" ΚΑΤΙ !!!! ΔΑΣΚΑΛΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΣ ??????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4689867

Στο στόχαστρο του και πάλι ο Κοτζιάς με υπαινιγμούς για παράνομες συναλλαγές: «Την λύση αυτή την θέλουν οι κυβερνήσεις της παγκοσμιοποίησης και των ιδρυμάτων Σόρος- Είναι το μεγαλύτερο λαθος που έκανε αυτή τη κυβέρνηση - Αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας» ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

7
2528028

Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της υπουργού Τουρισμού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ - Μετά τις λεκτικές επιθέσεις κατέθεσε τώρα  ερώτηση στη Βουλή και ζητά την διαβίβαση όλων των στοιχείων για τις δαπάνες τουριστικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

30