Handelsblatt: «Ο Τσίπρας να μην περιμένει πολιτικές εκπτώσεις από τις αγορές - Αυτές δεν δείχνουν έλεος»

4522307

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις καταστροφικές πυρκαγιές που όπως επισημαίνει βάζουν φραγμό στους σχεδιαζόμενους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για το τέλος των μνημονίων 

Το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο «η φωτιά επισκιάζει την ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας», παρατηρεί η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι «ο Τσίπρας ματαιώνει τη γιορτή». Όπως σημειώνει σε άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «ο έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να γιορτάσει το τέλος της δανειακής βοήθειας με μια μεγάλη φιέστα. Όμως μετά την καταστροφική μεγάλη πυρκαγιά δεν θα γίνει τίποτα». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «επρόκειτο να γίνει ένα εντυπωσιακό σόου στην Πνύκα. (…) Αστέρας της βραδιάς: ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κομπάρσοι: γνωστοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, μετά την πύρινη τραγωδία στην ανατολική Αττική ο έλληνας πρωθυπουργός «ματαίωσε τη σχεδιαζόμενη φιέστα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η έξοδος από τα προγράμματα βοήθειας (…) επρόκειτο να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του 44χρονου (Τσίπρα) την επόμενη χρονιά. (…) Του χρόνου ο Τσίπρας θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων. Όμως για το 2019 σχεδιάζονται νέες περικοπές συντάξεων, ενώ το 2020 ακολουθούν αυξήσεις φόρων. Αυτά επιδεινώνουν την ατμόσφαιρα. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Και ο Τσίπρας προσωπικά παίρνει κακή βαθμολογία: 67% εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό», αναφέρει ο γερμανός αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από τις κεφαλαιαγορές»

Τον μακρύ δρόμο που καλείται να διανύσει η Ελλάδα μετά την επικείμενη εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής προκειμένου να επιστρέψει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, επικαλείται σε σχόλιό της η Handelsblatt. «Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι παρά το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να υλοποιήσει η χώρα, «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να ατονήσουν μετά την τελευταία δανειακή δόση από την ΕΕ».

Ο γερμανός αρθρογράφος αμφισβητεί το αφήγημα του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί περί «επιστροφής στην ομαλότητα» και σχολιάζει: «Ακόμη κι αν ο έλληνας ασθενής πήρε εξιτήριο από την εντατική μετά από 8,5 χρόνια, η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μια μακρά περίοδο αποκατάστασης μέχρις ότου μπορέσει να ξανασταθεί με σιγουριά στα δικά της πόδια».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μέτρια αποτελέσματα» των προγραμμάτων προσαρμογής της Ελλάδας. «Στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης η Αθήνα είχε μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χώρα της κρίσης στην ευρωζώνης. Αυτό ήταν όμως απαραίτητο, δεδομένου ότι πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο καταστροφικό το σημείο εκκίνησης», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Οι όροι λιτότητας ήταν υπερβολικά σκληροί. Οδήγησαν την Ελλάδα στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση που έχει περάσει ευρωπαϊκή χώρα σε περίοδο ειρήνης. Μια χαλάρωση της πιεστικής λιτότητας θα μπορούσε να είχε δώσει νωρίς αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να είχε μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή από την οποία υποφέρει η Ελλάδα μέχρι και σήμερα», επισημαίνει το σχόλιο, μοιράζοντας τις ευθύνες για τη μη λήψη αποτρεπτικών μέτρων τόσο στους δανειστές όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προέβησαν σε λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα καθιστούσαν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη.

Ο αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως «κλειδί» για διαρκή ανάπτυξη που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από την «παγίδα του χρέους». Σύμφωνα με την Handelsblatt, «ακόμη πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει εμπιστοσύνη παραμένοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει το αντίθετο». Ο αρθρογράφος εγκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις περί λήψης μέτρων στα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει, αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει υπό την πίεση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι «αυτά είναι λανθασμένα μηνύματα». Όπως τονίζει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές. Αυτές δεν δείχνουν έλεος».

Το πρόγραμμα τελειώνει, αλλά…

Για «μάχη επιβίωσης» στην Ελλάδα κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Stuttgarter Nachrichten. «Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είναι ορατή μια αποκλιμάκωση της κατάστασης για τους ανθρώπους στη χώρα – αντιθέτως: Πολλοί Έλληνες απειλούνται να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με τη φτώχεια και να μείνουν άστεγοι».

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα της Στουτγκάρδης αναφέρει παραδείγματα εξαιρετικά φτωχών νοικοκυριών στην Αθήνα, ανθρώπων που μετά βίας κατορθώνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ατόμων που έχασαν τις δουλειές τους και φοβούνται για το τι τους περιμένει στη συνέχεια.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο εξαιρετικά βαρύ τίμημα που είχαν για τη χώρα τα προγράμματα λιτότητας που εφήρμοσε. «Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από ένα τέταρτο. Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες χρεοκόπησαν. Τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και η ανεργία αυξήθηκε από 7,5% σε 27%. Το επίδομα ανεργίας (…) καταβάλλεται το πολύ για έναν χρόνο. Ένα κατώτατο επίδομα διαβίωσης, όπως το Hartz IV (στη Γερμανία), δεν υπάρχει. Επομένως συχνά από την ανεργία δεν υπολείπεται παρά ένα μικρό βήμα για να μείνει κανείς άστεγος», γράφει η Stuttgarter Nachrichten

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (24)

seluk

Dont think so. We play the ntaoul and the market will dance. Another yellow article from Koulis employees. Αυτα θα λεει ο Καρτερος ο γιγαντας της δημοσιογραφιας μαζι με το βρεφος 44 ετων Πινοκιο

Νταουλια

Είστε όλοι άσχετοι . Τα καλύτερα τώρα έρχονται . Επιτέλους ήρθε η ώρα για τα νταούλια . Θα τα βαράει ο Αλέξης και θα χορεύουν όλοι τους . Και εμείς το χορό του Ζαλλογγου . Ε ρε γλέντια

βας βας

Για να πει κάποιος πειστικά ψέμματα στους άλλους πρέπει να πει ψέμματα στον εαυτό του. Δλδ να έχει αυταπάτες.

Είναι το αόρατο χέρι του... Κούλη ηλίθιε

Ο επί γενεές δεκατέσσερις κρατικοδίαιτος Μητσοτάκης έρχεται από το παρελθόν, όπου οι ΗΠΑ εγκαθιστούσαν δικτατορίες ή χρηματοδοτούσαν μαριονέτες για τους δικούς τους σκοπούς. Οι λόγοι ύπαρξης της ΝΔ δεν υπάρχουν πια. Ο Αλέξης Τσίπρας έδεσε την Ελλάδα στο άρμα της αμερικανικής αριστεράς και της Ε.Ε. και έδωσε τέλος στο παιχνίδι της ΝΔ. Το μέλλον ανήκει σε μια σύγχρονη δεξιά όπως του CDU και διάφορων ευρωπαικών κομμάτων μελών του ΕΛΚ. Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό.

Νεοραγιάς

Ας με τρουπώσει εμένα ο Αλέξης ή ο Κούλης δημόσιο και τον ψηφίζω και με τα δυο μου χέρια ό,τι και να μου λέτε!

KolokoDrones

Οσο υπαρχουν χαραμοφαηδες σαν εσενα ....η Ελλαδα θα ειναι μια τριτοκοσμικη χωρα που ΔΕΝ ανοικει στην Ευρωπη..... Τραβα...ρε τεμπελη ....βρωμιαρη Ελληνα ....να ζητιανευεις αλλου.... Θα σας αλλαξουμε τα φωτα ...μετα απο τις 20.08.2018 και θα σα;ς ταπεινώνουμε συνεχεια ....μερα νυχτα ...Γουσουφακια ....

Νεοραγιάς@KolokoDrones

"μετα απο τις 20.08.2018". Τι εννοείς μάστορα; Υ.Γ. Να ξέρεις πάντως πως νεοραγιάδες σαν και εμένα το Ελλαδιστάν έχει εκατομμύρια!

ΝΙΚΟΣ

Τιιιιιι ; ; ; ; Δεν θα βαράμε τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές ; Πάλι ψέματα μας έλεγε ο ανεπρόκοπος ; Τώρα θα τον μαμήσουν κιόλας με τις μαλακίες που έλεγε για τοκογλύφους και άλλα κοσμητικά, οπότε καταλαβαίνετε ότι αγορές, γιοκ. Ολα εδώ πληρώνονται για τον αρχιαπατεώνα.

Ακεξια

Θα μας σώσει ο Μητσοτάκης από τον Τσίπρα , αυτός που μπήκε βουλευτής το 2004 .. τι χρονιά ορόσημο που με τι ΝΔ σε έξι έτη αυξήθηκε το δημόσιο χρέος σε 120 δισεκατομύρια ευρώ .. σιγά μη το αναρτήσετε το παραπάνω .. τότε που μπαίνωντας στα έδρανα ο Μητσοτακης η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5 δις από 2 δις που ήταν σταθερά πριν μπει ο Μητσοτάκης στην πολιτική κουνηστρα .. τότε που με το Σαμαρά και το Μητσοτάκη σε ούτε 2 χρόνια αύξησαν μετά το psi το χρέος από 300 σε 319 δις .. αλλά μιλούσαν για επιτυχία .. και πετσοκοψαν συντάξεις κ μισθούς όσο ουδης άλλος .. Μητσοτάκης ... Για το παρελθόν ολοκαυτωμα .. για το πρόσφατο παρελθόν γενοκτονία .. και για το μέλλον αφανισμος ... σίγουρη επιτυχία .. δεν είναι μόνο η ΝΔ έχουνε και τον καλύτερο τιμονιέρη .. ο πατήρ και η αδελφή άξιζαν τουλάχιστον επικοινωνιακά ..ούτε εμφάνιση ούτε αποτέλεσμα ούτε άνεση .. ΝΔ και ξερό ψωμί ..

ΓΙΩΡΓΗΣ

Με επιτοκιο δανεισμου τ ω ρ α,απο τις Αγορες κοντα στο 4% η ελληνικη Οικονομια που διαμορφωσε ο Τσιπρας σου 4 χρονια τωρα, ειναι χειροτερη και απο την Οικονομια που ειχε διαμορφωσει ο Γιωργακης το 2010 οταν μας εβαζε στα μνημονια! Τοσο τιτανοτεραστιος ειναι ο Τσιπρας σου και κοψε το σανο!

Είναι το αόρατο χέρι του... Κούλη ηλίθιε

Θα μας σώσει ο επί γενεές δεκατέσσερις κρατικοδιαίτος Κούλης

Μάκης

Μακάρι .

Αληθειες

Συριζαιοι δεν βρέχει σας φτυνουν. Τελειώσατε κουμουνια Τελειώσατε.

δενκο

ελα με την οπισθεν κοροιδο...10 μοναδες θα φατε παλι στις εκλογες(οπως παντα)και θα σας φταινε ολα παλι.

μοναδική περίπτωση να γίνει αυτό

Να προλάβετε να ελληνοποιήσετε τα ισλάμια που κουβαλήσατε και όσους γύφτους δεν ψηφίζουν ακόμα. Μ'αρέσει που το έχεις και καμάρι ότι είσαι συριζαίος ενώ αν τολμήσεις να το πεις έξω από το σπίτι σου μόνο φάπες θα τρως. Εύχομαι να σε επισκεφθούν οι αποφυλακισμένοι του Παρασκευόπουλου μπας και αλλάξεις μυαλά :)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Kρατικοδιαιτοι ειναι εξ ορισμου και απο συνηθεια παλαιοθεν και εως τα σημερα παντα οι Αριστεροι, που αρπαζουν και μοιραζονται μεταξυ τους το μοχθο και τις θυσιες ''μιας ζωης'...' των αλλων. Δεν ειναι κρατικοδιαιτοι ποτε οι Δεξιοι-Κεντροδεξιοι και οπωσδηποτε δεν ειναι οι Μητσοτακηδες, οι οποιοι συνεχως διαπρεπουν οπου και αν βρεθουν,ο Λαος αναγνωριζει την τιμιοτητα και ικανοτητα τους και γι αυτο με την ψηφο του ανανεωνει συνεχως, οπως λες, την εμπιστοσυνη του. Συριζανεληδες,οχι αλλα ψεματα,φτανει η τσιπρο μαδουρικη προπαγαντα!

Dies Irae

Μίλησε και το τσιράκι του επί ακόμη περισσότερες γενιές κρατικοδίαιτου (ιδίως επί χούντας) τσιπρόσογου της εργολαβίας των πλαστογράφων.

B52

Σε σχεση με τη μποχα απο τα συριζοσκουπιδια, ακομα και ο Αττιλας θα ηταν ανεμος καθαρου αερα.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Στον ύπνο σου τον βλέπεις,ε; Κουράγιο,σε λυπάμαι πραγματικά που σε λίγο θα τον δεις να ανεβαίνει τη σκάλα του Μαξίμου.

QE

Το πιο συντομο ανεκδοτο: αριστερος εργοδοτης

Ο Κούλης

άμα εγκαταλείψει την πολιτική σήμερα, αύριο βρίσκει δουλειά καλοπληρωμένη. Τον ανεπάγγελτο καταληψία ούτε για σκουπιδιάρη δεν τον παίρνουν. Γι' αυτό έχει γαντζωθεί την πολιτική με νύχια και με δόντια.

Κουκουρουκου

Αφού εμείς θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές !!!!!!

....

Ενώ εσείς δείξατε.Όσο σκύβουμε κεφάλι τόσο πιο μεγάλη η κατρακύλα μας.Γειά σου ρε Αλέξη ηγέτη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

notopoyloy708_0

«Να σταματήσει η κινδυνολογία για τα προϊόντα» ζήτησε η υφυπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου και υποστήριξε ότι δεν έχει κατατεθεί σχεδόν καμία πρόταση από την γειτονική χώρα για κατοχύρωση προϊόντων με τον τίτλο «Μακεδονικό»

2
kalpes

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικών προσφορών για την προμήθεια καλπών για τις ανάγκες των επερχόμενων εκλογών του 2019 προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών - Διορία... 2 ημερών στους ενδιαφερόμενους

3
gerovasili

Η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο υποστήριξε ότι υπήρξε συντονισμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή – Εξέφρασε ανησυχία για όσους γίνονται πατριδοκάπηλοι και διατυπώνουν ακραίο λόγο – Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

7
epitropi

Μια εκτύπωση στα αγγλικά από το site της κυβέρνησης των Σκοπίων έφερε στην Επιτροπή ο Κατρούγκαλος αντί του επισήμου κειμένου του Συντάγματος της πΓΔΜ - Κουμουτσάκος: Δεν μπορούμε να συζητάμε μέσα σε ένα πολιτικό κενό - Κερδίζει έδαφος στη ΝΔ η ιδέα κατάθεσης πρότασης μομφής την οποία τώρα δηλώνει πως θα υπερψηφίσει και ο Καμμένος

71