Παυλόπουλος: Η σκέψη μας μένει αμετακίνητα προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα

pavlopoulos_09

«Το μεγάλο πένθος είναι νωπό και η σκέψη μας αυτές τις στιγμές μένει αμετακίνητα προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα, καθώς και στον αγώνα ζωής που δίνουν οι τραυματίες στο κρεβάτι του πόνου», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας στην Ερμιόνη, όπου απένειμε τα Βραβεία Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ»

Υπό το βάρος του πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, εκφώνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Ερμιόνη, όπου απένειμε τα Βραβεία Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ», ενώπιον των τοπικών αρχόντων και της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Το μεγάλο πένθος είναι νωπό και η σκέψη μας αυτές τις στιγμές μένει αμετακίνητα προσηλωμένη στην μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα, καθώς και στον αγώνα ζωής που δίνουν οι τραυματίες στο κρεβάτι του πόνου», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του πριν την απονομή ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό και «την παγκόσμια και διαχρονική απήχησή του», τόνισε τον «ανθρωποκεντρικό» του χαρακτήρα και υπογράμμισε ότι η υπεράσπισή του αποτελεί «εθνική προτεραιότητα» και «οφειλόμενο χρέος» σ' αυτούς «τους χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου, όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και διεθνώς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην εμβληματική ομιλία του Γάλλου υπουργού Παιδείας Αντρέ Μαλρό στην Πνύκα το 1959 με την οποία συμπύκνωσε τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και του «αρχαίου ελληνικού πνεύματος» στις λέξεις «παιδεία και θάρρος» και θύμισε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη από τη «Μαρία Νεφέλη»: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

«Ο Ελληνικός Πολιτισμός ήταν, είναι και θα είναι, από την ίδια του την φύση, κατ' εξοχήν ανθρωποκεντρικός», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπεράσπιση του πολιτισμού μας, ο οποίος συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι εθνική προτεραιότητα, σημείωσε ο Πρόεδρος.

Στην αναφορά του στον Αντρέ Μαλρό, είπε ότι σ' εκείνη την ομιλία, «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», ο Μαλρό υποστήριξε πως την πορεία του Πολιτισμού αυτού συνθέτουν δύο έννοιες: «Παιδεία και Θάρρος».

α) Η Παιδεία, ως σύνολο που εκπορεύεται από το Πνεύμα, όπως τούτο συντίθεται από τις θεμελιώδεις συνιστώσες: Επιστήμη και Τέχνη.

β) Και το Θάρρος, ως αειφόρος ενδιάθετη πρόθεση του Ανθρώπου όχι για να επιβάλλει με τα όπλα τον Πολιτισμό του, αλλά για να τον υπερασπισθεί, ακόμη και με τα όπλα, απέναντι σε κάθε επιβουλέα.

Η συμβολή του «Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως προς την εξέλιξη και διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι διπλή:

Από την μια πλευρά, ξεκινώντας από την Ιωνία όπου γεννήθηκε ο «φιλοσοφικός στοχασμός» - και γνωρίζοντας την ακμή του ιδίως στην Αθήνα και σε αρκετές αποικίες της εποχής- διέπλασε τον Πολιτισμό αυτόν απελευθερώνοντας το Πνεύμα από τον μύθο, τις δοξασίες και εμμονές, θέτοντας τις βάσεις της ολοκληρωμένης Επιστήμης και της πραγματικής δυτικής Φιλοσοφικής Σκέψης με συστηματική δομή. Και, από την άλλη πλευρά, μας δείχνει σήμερα τον δρόμο υπεράσπισης του πολιτισμού μας, κυρίως δια της αποτροπής της μετάπτωσης της Επιστήμης σε άγονο εμπειρικό πεδίο σώρευσης απλής γνώσης και συλλογής ανώφελης, πληροφορίας.

«Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα μένει ζωντανό και επίκαιρο, τόσον ως γενάρχης όσο και ως αμετακίνητος πυλώνας του Πολιτισμού μας. Και τον προτρέπει, στην σύγχρονη ζοφερή συγκυρία, με τα λόγια που βάζει ο Οδυσσέας Ελύτης στο στόμα του Αντιφωνητή προς την «Μαρία Νεφέλη»: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», είπε ο κ. Παυλόπουλος συμπυκνώνοντας τα σύγχρονα μηνύματα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Δήμαρχο του Δήμου Ερμιονίδας για την πρωτοβουλία του να θεσπίσει τα ετήσια Βραβεία Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου -και όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και διεθνώς- που η υπεράσπιση του Πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος».

Τον συνεχάρη μάλιστα που τα βραβεία καθιερώθηκαν στο όνομα της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, «μιας γυναίκας με μεγάλη και εγνωσμένη συμβολή στον Πολιτισμό, η οποία ξεπερνά τα σύνορα της Χώρας μας». Συνεχάρη επίσης τους δύο βραβευόμενους: Τον Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον οποίο απένειμε το Βραβείο Πολιτισμού 2018 και τον Ερμιονικό Σύνδεσμο, στον οποίο απένειμε το Βραβείο Πολιτισμού για την Ελληνική Παράδοση 2018.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Προφήτης

Αχ Βρε πακη παπάκι ....

Αθανάσιος

Λόγια, λόγια, λόγια. Η μόνη καλή πράξη θα ήταν να είχες παραιτηθεί.

xxxx

βούλωσέ το αστείε. Απλά ΒΟΥΛΩΣΤΟ

Παυλος

Και μόνο η παρουσία σου αρκεί για να κόψει κάποιος τα χέρια του που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ !

Πακη

Οι μονοι που σε αναγνωριζουν σαν προεδρο εισαι ο εαυτοσ σου και τα ψωριαρικα συριζοσκυλα!Για τους Ελληνες εισαι απλα ενας ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!!!

Έχεις ξεφτιλιστεί

όσο δεν παίρνει, εδώ και 3 χρόνια. Μπλα μπλα και καταπίνεις τα πάντα. Μακεδονίες, νεκρούς, κουφοντίνες. Νομίζεις σου δίνει κανείς σημασία; Αν σου βαστάει παραιτήσου. Αλλιώς , κοίτα να σιωπήσεις τουλάχιστον.

Ελ

Ουστ ανικανε, παραιτησου! Να καθαρισει ο τοπος.

Ξευτιλίστηκε αυτός

'Ισως ο πιο φαφλατάς πρόεδρος της χώρας από το 1974 και μετά...Ευτυχώς, ο λαός τον κατάλαβε τι μέρος του λόγου είναι.

@

Δεν υπάρχει πιο γελοιο ανθρωπάκι απο τον Πακη

phaethon73

Πραγματικα δεν αντεχεσαι.Μπλα μπλα μπλα μπλα.Μιλαει και δεν λεει τιποτα.

Πακισταν

Πάλι πληρωμένες διακοπές πήγες Πάκημου, γλυψ ,γλυψ πάλι. Φτάνει πιά κάνει ξέστη και κολλάει το σάλιο, άσε να έρθει χειμώνας και την ξαναπιάνεις την δουλειά του γλύφτη, γιατί τίποτα άλλο δεν ξέρεις να κάνεις, με άλλα λόγια έίσαι και άμπαλος και ανίκανος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsiprasss

Ενέσεις ηθικού σε στελέχη και εκλογική βάση με το φόβο της κατάρρευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται αποφασισμένος να στοχεύσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι η βεντέτα αυτή ενισχύει την εκστρατεία του - Δεν δίστασε να επικαλεστεί και την... Παναγία, κατά την χθεσινή ομιλία του

19
karama-1

Η ΝΔ λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον - Σας καλώ να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και τα παιδιά μας - Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμά του στην Τουρκία

44
apostolakis_ar

Την ώρα που η Ουάσινγκτον δείχνει ότι η γεωπολιτική στρατηγική της βρίσκεται σε φάση μετατόπισης λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη σύνοδο των G20, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»!