Σκουρλέτης: Μην κρίνετε τον Τόσκα με όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες

toskas_skourletismesa

Νέο εθνικό σχεδιασμό για την ισχυροποίηση της πολιτικής προστασίας ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών,  - Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, λέει ο παραιτηθείς Νίκος Τόσκας - Πυρά από την αντιπολίτευση για την παραίτηση που άργησε 11 μέρες

Στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη  παρέδωδε τις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο κ.Τόσκας ξεκίνησε την ομιλία του με απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο και υποστήριξε ότι για λόγους συνείδησης είχε θέσει από την πρώτη στιγμή την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

«Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία. Οφέιλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρυσμα. Η συνείδησή μου επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου», είπε ο Νίκος Τόσκας.


«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, υπηρέτησα επί 35 χρόνια την πατρίδα. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο. Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα. Κληθήκαμε να διαχειρισθούμε την μεταναστευτική κρίση. Φορούσα πάντα τη στολή και τιμώ τους ανθρώπους. Δώσαμε μάχες με την αστυνομία, επενδύσαμε στις σχέσεις εμπιστοσύνης των σωμάτων ασφαλείας με τους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων. Ο κ.Τόσκας ευχαρίστησε τόσο τους συνεργάτες του, όσο και την οικογένειά του, που όπως είπε, τον στήριξε στα δύσκολα.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι επιβάλλεται ανασχεδιασμός και ισχυροποίηση της Πολιτικής Προστασίας, υπό το πρίσμα και της κλιματικής αλλαγής, που «θα μας φέρνει αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα». Παράλληλα, είπε, θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει οι νόμοι, οι κανόνες να μην ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται. «Σε μεγάλο βαθμό ο οικιστικός λαβύρινθος της περιοχής έπαιξε ρόλο καθοριστικό στον απολογισμό. Η κυβνέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα, όσο κι αν κάποιοι λένε ότι είναι αποπροσανατολιστικό, ειδικά μετά από τόσες απώλειες ζωών. Είναι αποπροσανατολιστικό να βλέπουμε τα εγκλήματα που έχουν γίνει; Τι επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία. Τα δύο μέτωπα πρέπει να συνοδευτούν και από μία σε βάθος αποτίμηση των όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

«θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του Νίκου Τόσκα υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ακραίας πολιτικής λιτότητας ο Νίκος έκανε εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο για την αστυνομία, όσο και για την πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη μέσα από την αποτίμηση, να βρουν πιο ισχυρές, με πιο υψηλό το φρόνημα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι  η διαρκής αποστολή των δύο αυτών σωμάτων. Αυτοί οι ένστολοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να δράσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Ας αφήσουμε τη γλυκειά πολιτεία της πολιτικής κερδοσκοπίας και ας σταθούμε όλοι μαζί. Είναι απαίτηση των πολιτών. Η κριτική να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο. Θέλω να ευχηθώ να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλες φορές δύσκολες συγκυρίες. Ευχαριστώ τον Νίκο και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι ανιδιοτελής και υπερασπιστής των ιδεών και των αξιών του».

Η απομάκρυνση Τόσκα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την απαρχή για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πράγμα που δείχνει και η επιλογή της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων στον έως χθες προϊστάμενο υπουργό  Πάνο Σκουρλέτη- το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «υπάγεται» στο Εσωτερικών. Τον Νίκο Τόσκα πάντως, θεωρείται ότι θα ακολουθήσει σύντομα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, για τον οποίο έχει εκφραστεί έντονη δυσφορία σε κυβερνητικό επίπεδο, ήδη από την περίφημη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ο συνολικός ανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της οργής στην κοινή γνώμη στόχος που δεν έχει επιτευχθεί  ούτε με την διατυμπανιζόμενη αποφασιστικότητα να μπουν μπουλντόζες στα αυθαίρετα. 
Η αντιπολίτευση υποδέχθηκε με πυρά στον ίδιο τον πρωθυπουργό την παραίτηση Τόσκα με τη Νέα Δημοκρατία να σημειώνει ότι είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά και επιπλέον ότι η ευθύνη έχει το ονοματεπώνυμο του πρωθυπουργού. Σ' αυτή το σημείο της ανακοίνωσης της Πειραιώς προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου που απάντησε ότι η μικροψυχία έχει ονοματεπώνυμο- Κυριάκος Μητσοτάκης.  Τα κόμματα πάντως, επισήμαναν ότι η παραίτηση Τόσκα δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τον πρωθυπουργό.  


Από το «δεν βλέπω επιχειρησιακά λάθη» στην παραίτηση

Η πρώτη φορά που ο κ. Τόσκας μίλησε για παραίτηση ήταν στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία που παραχώρησε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής στις 26 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά την καταστροφή. Εκεί είπε ότι όσο και αν ψάχνει δεν βρίσκει κάτι που να έχει γίνει λάθος, με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει και αυτός πως αν βρισκόταν μπροστά σε μια ανάλογη περίπτωση πάλι τα ίδια θα έκανε. 

Εκεί, στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τόσκας, είπε πως παραιτήθηκε αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. 

Στη συνέχεια, το Σάββατο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επέμενε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις φωτιές από κάθε άλλη φορά, επέρριψε ευθύνες και άναρχη δόμηση και ισχυρίστηκε ότι τόσα χρόνια στο στρατό δεν έχει χάσει ούτε έναν άνδρα στη μάχη, όταν ρωτήθηκε για τις ανθρώπινες απώλειες στο Μάτι. 

Χθες όμως, και ενώ είχαν μεσολαβήσει μέρες σιωπής από την πλευρά του, με βάση τη δική του δήλωση, ο κ. Τόσκας ανακάλυψε πως η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων ανθρώπων (σ.σ.: ακόμη και στη δήλωση παραίτησής του, οι ανθρώπινες απώλειες μπαίνουν δεύτερες...) είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει και έθεσε εκ νέου την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος αυτή τη φορά τη δέχτηκε. 

Ως «άλλοθι» για την καθυστέρηση των 11 ημερών, ο  κ. Τόσκας προέβαλε το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παρέλθει.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου έχει ως εξής

Ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη.

Τόσκας: Οι απώλειες τόσων ζωών ξεπερνά τη βούλησή μου να συνεχίσω

Ο  Νίκος Τόσκας σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει: Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.

Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν.

Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα.

Τσίπρας: Η γενναιότητα ενός στρατηγού μετριέται την ώρα του απολογισμού

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

«Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα», έγραψε ο κ. Τσίπρας.
ΣΧΟΛΙΑ (94)

ΝΙΚΟΣ

Να τον κρίνουμε από τις επιτυχίες του στην εγκληματικότητα, στην εξολόθρευση του ρουβίκωνα, στις πλημμύρες στην Μάνδρα με τους είκοσι τόσους νεκρούς, στα Εξάρχεια και στο Μενίδι. Για μια αποτυχία με 90 νεκρούς τώρα δεν θα τον βγάλουμε και άχρηστο. Ρε δεν πάτε στο διάολο, κουραμπιέδες.

Α.Β

Ξεδιαντροποι ξεφτυλες..Μας εκανε την χαρη ο Τοσκας και παραιτηθηκε μετα απο μερες..μηπως θελει και ευσημα ανδρειας???Στα τσακιδια ολοι σας...

Μανώλης

Όχι όχι έχε ι δίκιο . Κρίνεται από την εποχή Μπεγλίτη.

ΑΝΤΟΝΙΟ

Έχει δίκιο ο σκουρλετης ,να τον κρίνετε από το ότι πολέμησε στον Β! Παγκόσμιο , στην Κορέα , στο Βιετνάμ και δεν εχασε, ούτε ένα στρατιώτη !!!

SIAP4

Αν δεν κριθεί στα δύσκολα, πότε θα κριθεί κατά την γνώμη σας, κε Σκουρλέτη;

John

Ωραία, να τον κρίνουμε για τα μαθητικά του χρόνια, και ποσό Μπουλινγκ δέχθηκε, λογο βλακείας

χχχχχ

λόγω

Chris

Μα έτσι είναι κε. Σκουρλέτη.Σην αντιμετώπιση των δύσκολων και επικίνδυνων καταστάσεων θα κριθεί όχι στα εύκολα!

J

Μήπως είναι κι αυτός μόνο 44 ετων?

ΙΩΝ

Ο ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΝΟΧΟ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (23/7) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΦΑΜΕΛΟΥ, ΠΟΛΑΚΗ, ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΨΙΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ .

Βαλαμε το λυκο να φυλαει τα προβατα

Ο Σκουρλέτης που δήλωνε περήφανος για τις παράνομες επιθέσεις του παρακρατικού γιού του που συνελήφθη, υπουργος;;; "προστασίας του πολίτη;" δηλαδή θα προστατεύει τους πολίτες από το γιό του; Μα είπε ότι είναι περήφανος για το γιό του. Μήπως καλύτερα να πάει φυλακή ο Σκουρλέτης με το γιό του και τη συμμορία του;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgiadis

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως «η επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ (...) θα είναι επιτυχία της Ελλάδας και των παιδιών μας», στη διάρκεια παρουσίας του στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης,

5
pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

12
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

29
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

18