Προσφυγικό: Ο Τσίπρας «βάζει πλάτη» στη Μέρκελ με αντάλλαγμα... ολίγον ΦΠΑ

merkel_tsipras_arthro

 Μαδρίτη και Αθήνα δέχθηκαν να «επαναπατριστούν» όσοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στις δύο αυτές χώρες, αλλά θα εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος και στα σύνορα της Γερμανίας - Αυστρίας - Γιατί δεν είναι παρά ένα κυβερνητικό τρικ η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Η ημέρα που ένας αριστερός και ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός έσωσαν την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής τριμερούς συμφωνίας Αθήνας - Βερολίνου - Μαδρίτης για τον "επαναπατρισμό" σε Ελλάδα και Ισπανία προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος.

Και αν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει ρητά και κατηγορηματικά την οικονομική ενίσχυση της χώρας του, την ευρωπαϊκή συνδρομή στην έρευνα και διάσωση στην Μεσόγειο και οικονομικά ανταλλάγματα στις χώρες της Βορείου Αφρικής, η Ελλάδα "πανηγυρίζει" για την παράταση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ένα μέτρο το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει ως διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησής του χαρακτηρίζοντάς το ως "δίκαιο " και συνδέοντάς το ουσιαστικά με την τριμερή συμφωνία, ενώ στην πράξη πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό τρικ. Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά είχε αποφασισθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 και είχε χρονική διάρκεια έξι μηνών. Κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να τον αυξήσει....σήμερα. Την 30η Ιουνίου του 2018. Υπάρχει άλλωστε και η γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση Ευρωβουλευτών από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς που το επιβεβαιώνει.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δέχθηκε, τόσο με τη συμφωνία των 28 κρατών μελών της 28ης Ιουνίου, όσο και με την τριμερή με το Βερολίνο και τη Μαδρίτη της 29ης, την επιστροφή στη χώρα μας όσων προσφύγων και μεταναστών θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στα γερμανικά σύνορα και βρίσκονται στο σύστημα Eurodac. Δηλαδή στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων των προσφύγων που έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία υπόσχεται να δεχθεί "σταδιακά" έναν αριθμό φυσικών προσώπων από την Ελλάδα και την Ισπανία (δηλαδή προσφυγών, ανήλικα και έγκυες γυναίκες) στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών. Αντάλλαγμα, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βοηθήσει τη χώρα μας.

Με τη συμφωνία των "28" η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χαμένες χώρες -και μάλιστα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων- της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά για χρηματοδότηση για την βελτίωση των υποδομών στα hotspots, παρά μόνο μια γενική και αυτή όχι στη συμφωνία όλων των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά στην τριμερή Βερολίνου- Αθήνας- Μαδρίτης. Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Τουρκίας ως κομβικός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και ενισχύονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία).

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη και να αρκεστεί στην "καλή θέλησή τους". Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που ορίζεται σαφώς στη Συνθήκη της ΕΕ, δίνει τη θέση της στο "εθελοντισμό" κάποιων άγνωστων προς το παρόν, "πρόθυμων κρατών - μελών", που θα δεχθούν (άγνωστο επίσης και το πότε), να βοηθήσουν στην πράξη την χώρα μας. Μέχρι να βρεθούν αυτές οι "πρόθυμες χώρες" ανάμεσα στις 26 απρόθυμες της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα παραμείνουν στα ήδη κορεσμένα κέντρα της Ελλάδας.

Αναφορικά με την τριμερή συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας, οι δύο τελευταίες χώρες δέχθηκαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Βαυαρία, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της γερμανικής ομοσπονδίας που εκλέγει μονοκομματική κυβέρνηση με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε το τελεσίγραφο του Χορστ Ζεεχόφερ, του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU που βλέπει το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις και να απειλεί την αυτοδυναμία του.

Ήδη το CSU της Βαυαρίας χαιρέτησε τη Συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση"...

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Σάσα

Εκτός των άλλων ένα επίσης είναι προφανές. Ότι μνημονιακες δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν αυστηρά για την δήθεν οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι ένα παραμύθι και αντικείμενο συνδιαλλαγής. Επίσης το ότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν ούτε να ακυρωθούν είναι άλλο ένα παραμύθι. Τα πάντα εξαρτώνται από την Γερμανία και αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα. Αυτή θα αποφασίζει τι θα εφαρμόζει η Ελλάδα και τι όχι ανάλογα βέβαια και από το ποιός διαπραγματεύεται μαζί της. Αν έχουμε τον Τσίπρα να διαπραγματεύεται με Μέρκελ συνεχώς θα είμαστε χαμένοι. Οπωσδήποτε πρέπει να απαλλαγούμε απ' αυτόν πρίν καταστρέψει εντελώς τη χώρα με αντάλλαγμα ψίχουλα, μόνο για να παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία.

οακα

σαχλαμαρακια μαζεψε τους λαθρο σου που επιτιθονται σε διαδηλωτες για το μακεδονικο. αντε μπραβο ανθελληνα πρωθυπουργε.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΜΕ ΤΟΥΤΟΝ ΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙ ΠΡΩΤΗΣ(ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ) ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΣΤΕΡΙ ΕΤΣΙ?

Ολίγον ΦΠΑ

και το Τζέισον μου

ωμή αλήθεια

χρυσή αυγή για μια καθαρή Ελλάδα. πρώτα θάνατο στους διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ κ μετά να βυθίζουν τις βάρκες των λαθρο-ορκ

@και εγώ το ίδιο θα ψηφίσω αλλά...

Και εγώ Χ.Α θα ψηφίσω αλλά όχι πως την έχω ικανή(!!) για όλα όσα ...περιγράφεις!!! Ένα απλό κοινοβουλευτικό κόμμα είναι κάπως ακροδεξιών πεποιθήσεων ...τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο....Αλλά και μόνοπου είναι αντισυστημικό....μου φτάνει!

styx

Eιμαστε επίσημα η χωματερή της Ευρώπης. Αυτό θα είναι το τελευταίο καρφί στον φέρετρο της Ελλάδας. Πιο ανίκανη, αφερέγγυα, δουλική και προδοτική κυβέρνηση απο την τωρινή δεν έχει υπάρξει. Εσείς που διοργανώνετε συλλαλητήρια τα βλέπετε αυτά?

sirizopliktos

Έτσι έκαναν με τους ιθαγενείς της Αμερικής, τους έδιναν κανένα καθρεφτάκι για δώρο και τους έπαιρναν ότι πολύτιμο είχαν. Με αυτή την "κυβέρνηση" και αυτόν τον "πρωθυπουργό" καλύτερα να μιλάμε για γραβάτες, είναι πιο ανώδυνη και πιο διασκεδαστική η κουβέντα.

αρης

Μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου του 2018 πρόκειται να διαρκέσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Δηλαδή παίρνουμε πίσω τους λαθραίους με αντάλλαγμα την εξάμηνη παράταση του μέτρου στα νησιά!Δηλαδή μας λεει κατάμουτρα οτι δεν έχει σημασία πόσο ψεύτης ειναι αυτός αλλά πόσο ηλίθιοι είμαστε εμείς

Μάκης

Για το 2018 η "απώλεια " από τη μη αύξηση του ΦΠΑ είναι 16 εκατομμύρια €. Όσο κοστίζει ο Μήτρογλου.

@

Αυτά τα δήθεν ανταλλάγματα πώς τα σκέφτεστε όλοι εσείς οι ευρισκόμενοι λόγω επιτυχιών Μεγάλου Αλέξη σε τρικυμία εν κρανίοις; Μιλάμε για καλπάζουσα φαντασία μη αναστρέψιμη πλέον εις λογικά επίπεδα...

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΟΙ μισθοι και τα επιδωματα στο δημοσιο εχουν κατακτηθει με ματωμενους αγωνες της εργατιας. Ειναι ματωμένοι και κανεις δεν πρεπει να τους πειραζει. Δεν μας πειραζει να παρουμε ακομα λιγους μεταναστες, προκειμενου η κ. Μερκελ να μη μας πειραξει τους μισθους στο δημοσιο. Μπραβο Αλεξη θα σε ψηφισουμε

Εργατιά οι δημόσιοι...

Πες μας τι πίνεις ρε .Με ρουσφετια μπήκατε . Ρουφάτε το αίμα του φτωχού κοσμάκη.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αν εισαι πραγματικος, κατ αξια ΔΥ και οχι νεροκουβαλητης των Συριζανεληδων, θα ηξερες οτι σχεδον ολο το μνημονιο επεσε στις πλατες των συνταξιουχων. Πανω απο 10 δις καθε χρονο απο τα δεδουλευμενα,απο τους κοπους τις θυσιες και τις οικονομιες μιας ζωης, απο το κουμπαρα των δ.υ. για τα απομαχικα τους, που εμπιστευτηκαν οι αφελεις στη φυλαξη των κυβερνησεων, πληρωθηκαν ηδη περι τα 100 δις ευρω στα μνημονια και τρεφεται παρασιτικα ο κομματικος στρατος! Τι τελικα απομεινε για τα πληρωσουν ολοι οι αλλοι;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dora_gap

Η Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γεύμα στο σπίτι της – Οι ... ετερόκλητοι καλεσμένοι και η... ατάκα της Φωτεινής Πιπιλή στον Γιώργο Παπανδρέου

2
4901217

Ο υπουργός Εργασίας κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμφώνησε με τους Θεσμούς την περικοπή του προσωπικού του οργανισμού αν και την ίδια στιγμή συνταξιούχοι ανέμεναν επί 2 – 3 χρόνια να λάβουν την σύνταξή τους

1