Ανακούφιση για τη Μέρκελ η συμφωνία της Ε.Ε για το μεταναστευτικό

Ανακούφιση για τη Μέρκελ η συμφωνία της Ε.Ε για το μεταναστευτικό

Θα την αποδεχτεί ο Βαυαρός εταίρος της Ζεεχόφερ ή θα τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό; - Απειλώντας ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε πήγε να ρίξει τη Μέρκελ

merke_83
Έπειτα από δώδεκα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων και την Ιταλία να απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία για το προσφυγικό, οι Ευρωπαίοι έδωσαν τα χέρια σε μία προσπάθεια να ελέγξουν αποτελεσματικά τη ροή και την διαχείριση των αιτούντων άσυλο.

Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε ήταν η μεγάλη απειλή για την 'Ανγκελα Μέρκελ με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» να επισημαίνει ότι πήγε να τη... ρίξει από την κυβέρνηση.

Την Κυριακή είναι η μεγάλη ημέρα για την Γερμανίδα καγκελάριο καθώς συνεδριάζουν τα διοικητικά όργανα των Χριστιανοδημοκρατών «CDU» και των βαυαρών εταίρων τους,CSU, για να αποτιμήσουν τα όσα πέτυχε στις Βρυξέλλες. Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας θα παραχωρήσει συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο ZDF ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπο.

Σήμερα το πρωί ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι περιμένει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU / CSU, Κάτια Λάικερτ (από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών) έκανε λόγο για επιτυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ως εκ τούτου, η Μέρκελ «έχει προωθήσει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Λάικερ και πρόσθεσε:
«Οι αποφάσεις επέτρεψαν «μια πιο επιτυχημένη καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών»».

«Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» έξω από το μπλοκ,πιθανότατα στη Βόρεια Αφρική, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι μετανάστες που επιβιβάζονται σε φορτηγά πλοία που φέρουν τη σημαία της Ε.Ε», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» και προσθέτει:

Μια άυπνη Angela Merkel, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, επαίνεσε τους ηγέτες για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά παραδέχτηκε ότι το μπλοκ είχε ακόμα «πολύ έργο να κάνει για να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις».

Κλείσιμο
Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο της Μέρκελ για την παραμονή της στην Καγκελαρία ικανοποιώντας το αίτημα του Βαυαρού εταίρου της,Χορστ Ζεεχόφερ,να επιτευχθεί μία αποτελεσματική ευρωπαική λύση στην πολιτική ασύλου.

Για την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Ιταλός πρωθυπουργός,Τζιουζέπε Κόντε ήταν αυτός που πήγε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό. Τις πρώτες πρωινές ώρες όμως,ο Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα είναι πλέον μόνη της για να διαχειριστεί τη μεγάλη ροή των μεταναστών και προσφύγων.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα προσφέροντας ανακούφιση στην Άνγκελα Μέρκελ,η οποία περνάει δύσκολες ώρες στην πατρίδα της με τον Βαυαρό εταίρο της να της δίνει διορία για μία ευρωπαική λύση για το προσφυγικό. Διαφορετικά της έχει απειλήσει ότι θα τινάξει στον αέρα το μεγάλο συνασπισμό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα ηρεμήσουν τα πνεύματα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης καθώς είναι αμφίβολο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, για το αν ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ θα ικανοποιηθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

«H Μέρκελ βρήκε λύση για το προσφυγικό, όμως θα την αποδεχτεί ο Βαυαρός εταίρος της, Χορστ Ζεεχόφερ;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild», επισημαίνοντας ότι ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα από τις αρχικές του θέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης