Τσίπρας για μεταναστευτικό: Αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά

tripraspressconfmesa

Το μέτρο αφορά την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, την Κω και την Λέρο - Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ισχύει για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι και τα δύο θα είναι για πολύ ακόμα - Μίλησε για πολιτικά δεσμευτική συμφωνία με Ισπανία και Γερμανία - Δεν ξεκαθάρισε σε ποιες χώρες εντός Ευρώπης θα δημιουργηθούν τα hot spot

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας -πρόκειται για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο.

Όπως είπε, έδωσε εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Το συζήτησαν ξανά χθες και σήμερα, τόνισε, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

«Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μία αντιμεταναστευτική, ακραία σωβινιστική και μία πιο δημοκρατική, ουμανιστική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξασφάλισε την οικονομική στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί με χιλιάδες μετανάστες, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε σε ποιες χώρες εντός Ευρώπης θα δημιουργηθούν τα hot spot, τα οποία κανείς από τους 28 ηγέτες δεν ήθελε στη χώρα του. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί μετανάστες από αλλες χώρες, στη βάση της επανένωσης οικογενειών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για «διαπραγματευτικές μάχες» που δόθηκαν, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία επί του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η λύση «δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή αρχές και αξίες. Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια μακρά παρακαταθήκη αγώνων και ενός ειδικού αξιακού φορτίου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι "28" τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».


tsipras press2


Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.

«Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων» σημείωσε. Όπως τόνισε, «υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

Επισήμανε, δε, πως συμφωνήθηκε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ κάλεσε την Αυστρία «τουλάχιστον να προσπαθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Αποφύγαμε μία σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αναδείξει τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.

Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν, περιγράφοντάς τους ως εξής:

- Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

- Επίσης, ο κίνδυνος που απετράπη ήταν η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις καλένδες, με πραγματικό σκοπό -για όσους το εισηγούνται- να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

- Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και την de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέδρο Σάντσεθ για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία. Έκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές, από τη στιγμή που έκλεισε η Βαλκανική Οδός και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να «ξεπαγώσει» τα χιλιάδες αιτήματα επανενώσεων οικογενειών, μέλη των οποίων βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τι είπε για ΠΓΔΜ, Eurogroup και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε ότι καλωσορίστηκε από την ΕΕ, αλλά και ότι τόνισε πως η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας"». Τόνισε επιπλέον ότι το πιο σημαντικό είναι πως «πλέον παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι έθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτηρίζοντας εκ νέου απαράδεκτη την κράτησή τους στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη «μεγάλη επιτυχία» της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία «σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην ευρωζώνη», όπως σχολίασε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα ταχύτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη, εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες «εστίες φωτιάς».

Σε ερώτηση για το ΔΝΤ, είπε ότι οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο. Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωση ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε, γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε, τέλος, ότι, αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.

ΣΧΟΛΙΑ (103)

Φιλελέρες και Εθνίκια δε γεμίζετε ταξι

Στα σχόλια φαίνεστε πολλοί αλλά σε αριθμούς είσαστε τρία πούλμαν οι Μακεδονομάχοι και ένα πούλμαν οι φιλελεδες. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι τουλάχιστον 40% συνολικά για την αριστερά και άλλο 25% της ΝΔ κρυφόαριστεροί πρώην Σημιτικοι είναι. Οι υπόλοιποι δε ψηφίζουν και δεν ασχολούνται. Άρα η χώρα είναι αριστερόστροφη και τσάμπα χαλιεστε στα πληκτρολόγια. Τα νησιά σαν τη Κω τρεις φορές ψήφισαν Αριστερά και θα ψηφίσουν Αριστερά άλλες 13. Άρα καλύτερα εσείς οι φασιστες να μετανάστευσετε αντί να μυξοκλαίτε μεταξύ σας με νάιλον χλαμύδες και πλαστικεσ ασπίδες.

sirizopliktos

Κατέστρεψε τα νησιά και έκανε τις ζωές των κατοίκων τους κόλαση γεμίζοντας τα με λαθρομετανάστες και για να τους αποζημιώσει τους χαρίζει λέει χαμηλό ΦΠΑ. Με λίγα λόγια τρίχες κατσαρες για άλλη μια φορά. Ας πάει σε κάποιο από αυτά τα νησιά χωρίς μια στρατιά από ΜΑΤ για να διαπιστώσει την "λατρεία" των ανθρώπων στο πρόσωπο του.

Συριος

Ο Αλεκσης ειναι σοφος οταν τα νησια γεμισουν λαθρομεταναστες δεν θα τα θελον ουτε οι Τουρκοι με το χαλι που θα εχουν.

φωτης πραμαντα

ειπαμε ..... οποιος εξαπατα εναν ανθρωπο λεγεται απατεωνας , οποιος εξαπατα ενα λαο λεγεται πολιτικος. αλι στον χοντρο κοτζια και στον πανουλη και σε ολα τα κατακαθια. ο αλεκσης ειναι μαγκας για τη παρτη του. εχει εξασφαλισει καλο ποστο στην ευρωπη . τι νομιζεται η αγγελα θα τον αφησει ετσι (εκτος αν του τη φερει).τωρα ποσο καιρο θα κρατησει αυτο ??? ας οψομεθα η Ιταλια διπλα μας ειναι. το ειπε αλλωστε ο SALVINI αν υπαρχει το 2019 ΕΕ. πριν καιρο με αλλα λογια τα ιδια αφησε να εννοηθει και ο γκι Φερχοφστατ στο euronews. "αυτη η ευρωπη δεν εχει μελλον

Μόνον αυτός θα γύριζε πίσω έτσι....

Έδωσε όλη την χώρα..( ποιά χώρα δλδ...ένας χώρος είμαστε) στην διαθεση των Γερμανών για να γίνει ένα ατέλειωτο ...λαθροhotspot....Kαι μας απειλεί κι από πάνω πως θα'ναι για πολύ ακόμα στην εξουσία....Αν αυτό δεν είναι ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ τότε τι είναι????

Giannis

Χίλιες φορές ΦΠΑ στο 24% παρά μια φορά με έστω κι ένα λαθρομετανάστη οπουδήποτε στη χώρα! Τώρα σου 'ρθε η ιδέα ρε ΑΡΧΙΒΛΑΚΑ ή την μελετούσες από καιρό με τον αρχιναύρχο Μπούλη?

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Πριν γίνει η ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτωβριο του 1827, ο Ιμπραήμ είχε καταστείλει σχεδόν ολοκληρωτικά την επανάσταση. Η Στερεά Ελλάδα είχε υποκύψει,ενώ στην Πελοπόνησο τα μόνα ελεύθερα σημεία ήταν η περιοχή του Ναυπλίου, η Μάνη, η Υδρα και οι Σπέτσες. Το σχέδιο του Ιμπραήμ και του σουλτανου ήταν απλό. Επειδή θεωρούσαν και σωστά, οτι η πηγή των επαναστάσεων ήταν πάντα η Πελοπονησος, σκέφτηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή το εξής απλό σχέδιο. Θα αντικαταστούσαν τον ελληνικό πληθυσμό με αιγυπτίους που θα έφερναν από την Αφρική. Για τον σκοπό αυτό αιχμαλωτισαν σε πρώτη φάση 5.000 ελληνοπούλα , τα οποία και μετέφεραν για δούλους στην Αιγυπτο. Ευτυχώς όμως για την πατρίδα εγινε η ναυμαχία και ετσι σώθηκε η επανάσταση και η Ελλάδα. Σημερα οπως βλέπετε συμβαίνει το ίδιο ακριβώς με την υπογραφή ''ελληνα''πρωθυπουργού. Προσπαθούν να αλλοιωσουν τον πληθυσμό της χωρας με αθρόες ελληνοποιήσεις, ωστε να αυξήσουν την εκλογική τους επορροή, ελληνοποιοντας χιλιαδες ισλαμιστές. Ελπιζω ο καλός θεός της Ελλάδας να την σώσει και πάλι απο τους σημερινούς αρνησιπάτριδες.

Ilias

Εικόνα Ψεύτη και μόνο Ψεύτη!!!!!!! Χαχαχα χαχαχαχαχ!!!!!

Τακης

προσκυνημένο γιουσουφάκι..πίσω στο 3% σύντομα!

...

"Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη", λέει ο αυταπατεώνας Τσίπρας. Για ποιον αποτελεί κίνδυνο αυτή η λύση, ρε γελωτοποιέ της δεκάρας; Δεν θα ήταν μια ιδανική λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα να υπάρχουν κλειστά κέντρα στην Αφρική για μετανάστες και πρόσφυγες; Έτσι οι επόμενοι θα ήξεραν ότι δεν θα είχαν καμία τύχη να μπούνε στην Ευρώπη. ΕΛΕΟΣ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kotzias_tsipras

Τι καταγγέλλει η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά για τις παραιτήσεις που ζητήθηκαν από τρία μέλη της, που κατείχαν δημόσια αξιώματα - «Υπενθυμίζει» στον Τσίπρα ότι τον στήριξε σε δύσκολες συνθήκες, κάνοντας λόγο για δικαίωση στη σύγκρουση με Καμμένο - Χαρακτηρίζει «θρυαλλίδα» του ρήγματος την πολιτική της κυβέρνησης στη Θράκη

4
leventis

Κατά την άποψη του Βασίλη Λεβέντη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος «δεν απέκλεισε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο» και με την τοποθέτησή του άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων

katr

«Το γεγονός ότι θα αρχίσει η συζήτηση για τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού είναι μια σημαντική εξέλιξη» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης - Στις 12 Απριλίου οι συνομιλίες  

mitsotakis_elk_1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ ανέφερε ότι «στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε και για μια ισχυρή Ελλάδα, σε μια ισχυρή Ευρώπη που αλλάζει» - Ικανοποίηση για την αναστολή συμμετοχής του Όρμπαν στο ΕΛΚ 

5