Συμφωνία ΕΕ για μετανάστες: Οι ζημίες για την Ελλάδα που ούτε καν εξασφάλισε επιπλέον χρήματα

eu_summit_tsip_mac_merk_arthroo1

Κίνδυνος να ξεμείνουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες - Η Αθήνα χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους - Αντιθέτως η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση

Οι δύο «αμαξοστοιχίες» που βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης, (όπως περιέγραψε πηγή των Βρυξελλών τις εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής,μεταναστευτικής κρίσης), κατάφεραν τελικά να την αποτρέψουν, θέτοντας το ζήτημα σε έναν εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στην πραγματικότητα η εσωτερική πολική κρίση ορισμένων κρατών – μελών, απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση και οι «28» χρειάστηκαν περισσότερες από 9 ώρες για έναν κοινό ανακοινωθέν, ενώ για τη συμφωνία τους σχετικά με τις διαδικασίες αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) χρειάστηκαν λιγότερα από 5 λεπτά.

Οι «νικητές» και οι «χαμένοι» της Συμφωνίας

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια καθοριστική επικράτηση της «σκληρής γραμμής» των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ ( Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών -μελών που επιθυμούσαν μια κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος. Ανάμεσά σε αυτά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχασε» στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, καθώς πλέον τα κράτη – μέλη που έχουν τον πρώτο λόγο, αντικαθιστούν την αλληλεγγύη με τον εθελοντισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό, αλλά χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους. Η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τα hot spots στα νησιά και την ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Ισπανία που θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και την Τουρκία που, εκτός από τα 3 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει χώρα – κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Πέρα από τις χώρες του Βίσεγκραντ, ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής, μαραθώνιας, συνεδρίαση συγκαταλέγεται και η Γερμανία, καθώς η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια πανευρωπαική συμφωνία που απαιτούσαν το αδελφό κόμμα των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Επιγραμματικά

* Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση». Μια αναφορά που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί, δύο περίπου χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.

* Οι «28» επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στο κοινό ανακοινωθέν η ΕΕ ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία («δήλωση», όπως ονομάζεται επισήμως, καθώς ως «Συμφωνία» θα αντιμετώπιζε τεράστια νομικά ζητήματα) αλλά και τις διμερείς συμφωνίες όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών – μελών με την Τουρκία, για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Η ΕΕ ζητεί ουσιαστικά από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία για να περιορίσει τις αυξημένες ροές από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον η ΕΕ αποδεσμεύει τη δεύτερη δόση προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ.

* Ενίσχυση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αλβανία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία εξελίσσονται σε καθοριστικούς εταίρους για την ΕΕ. Με τη συμφωνία ζητείται η συνεργασία αυτών των χωρών με τους γείτονές τους όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την προστασία των συνόρων, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών.

* Συνεργασία των κρατών – μελών για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το «ζουμί» της συμφωνίας που ικανοποιεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως με την Ελλάδα, για την ταχεία επιστροφή προσφύγων που μετακινήθηκαν στη Γερμανία,ενώ η πρώτη χώρα καταγραφής τους ήταν η Ελλάδα. Η συμφωνία αναφέρει ρητώς ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των μετακινήσεων συνεργαζόμενα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

*Ενίσχυση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, κυρίως την Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων


ΣΧΟΛΙΑ (99)

sirizopliktos

Άλλο ένα success story. Όλοι στο Ζάππειο να δούμε την νέα γραβάτα που θα φορέσει το καμάρι μας.

κωστας αρ

προσεξατε τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργου μας!!!ουτε μια αναφορα στις λεξεις ελλαδα, ελληνας και ελληνιδα!!! γιατι??? αυτό ακριβως εκανε με τοσους λαθρομετανάστες που μας εφερε για ποια ελλαδα .ελληνα και ελληνιδα μιλαμε!!!που εισαι καμενε !!!το ιδιο ενοχος εισαι και πιο πολυ οσο τον στηρίζεις ακομα!!!

α

Το μειωμένο ΦΠΑ είναι σημαντικό αλλά αν μπαίνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες και παραμένουν εκεί, ο τουρίστας -επισκέπτης δεν θα έρθει να χαζεύει τα απλωμένα σώβρακα..

@

ΜΗ ΤΡΩΤΕ ΣΑΝΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ!! ΠΟΙΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ; ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ Ή ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ -30% ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 5ΛΑΘΡΟΝΗΣΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ!!

Κυνικός

Δηλαδή για το μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά να εξισλαμιστουμε, σωστά; Πόσο αποτιματε τη μετατροπή της Ελλάδας σε χαβουζα Μέσης Ανατολής;

agg

Το πέτυχε ο Τσίπρας που θα έπαιρνε τις γερμανικές αποζημιώσεις και θα κούρευε το χρέος και θα χόρευαν οι αγορές στο άκουσμά του, να φορτωθεί η Ελλάδα όχι χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια λαθρομετανάστες. Άντε σεμνά τώρα στον δρόμο, θα κυκλοφοράνε μόνο αφρικανοί king size.

Γιαννης

τέτοιες διαπραγματεύσεις, κανένας στην ιστορία..τα ξεπουλάει όλα!

chris

Τι να τα κάνουμε τα λεφτά Αλέξη μας, αξιοπρέπεια και καινούργιους ψηφοφόρους θέλουμε τώρα που τα γίδια ξύπνησαν.

danaos

Μην ανησυχείτε,παιδιά. Μπορεί τώρα να μην έφερε χρήματα ο πρωθυπουργός μας,αλλά τα βρήκε σε όλα με τη μαντάμ Μέρκελ και θα μας φέρει Ευρώ με το τσουβάλι από εκείνες τις γερμανικές αποζημειώσεις-επανορθώσεις! ΝΑΙ-ΝΑΙ, ο καλύτερος πρωθυπουργός όλων των εποχών! Με ή χωρίς γραβάτα,δεν έχει σημασία.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ

σημαίνει αλτρουισμός και υποστήριξη αδύναμων. Περήφανος σαν Έλλην που τείνουμε χείρα βοηθείας. Σύντροφοι, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα να είμαστε αριστεροί.

Απίστευτο!!!

Αυτος ο Τσίπρας έχει βάλει αληθινά σκοπό να εξαφάνιση την Ελλάδα. Μέχρι να φύγει δε θα έχει μείνει τίποτα όρθιο και οι κλειδώνει το κράτος σε άθλιες συμφωνίες ώστε και μετά την «βασιλεία» του να μην υπάρχει δυνατότητα αυτό να ορθοποδήσει. Οι ξένοι εχθροί και “φίλοι” τριβούν τα χέρια τους. Τέτοια τύχη να έχεις απέναντι τους έναν τόσο ασυνείδητο άνθρωπο (όσον αφορά το μέλλον της χώρας του) σαν εταίρο και συνεργάτη, ούτε στα όνειρα τους δεν μπορούσαν να την φανταστούν. Γι αυτό και θα φορτώσουν ότι μπορούν όσο διαρκεί η θητεία του κι από κεί και πέρα ας κτυπούν οι Έλληνες την κεφαλα τους στον τοίχο.

Μα γιατιιιιί τους κρατάμεεεε????

Ενώ οι Ανθέλληνες Βασανιστές μας παρελαύνουν σημειώνοντας όλο και μεγαλύτερες ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ σε βάρος Έθνους,εδαφων μας,ιστορίας μας, θρησκείας μας...πολιτισμου μας εμείς συνεχίζουμε να διατηρούμε στους θώκους τους όλο αυτό το Γιουσούφ Γκουβέρνο....

Τι γιατί???

Επειδή έχουν αυξηθεί επικίνδυνα οι ανθέλληνες, ανιστόρητοι, άθεοι, φραπεδο-νεο-ελληναράδες των gay parate, του Survivor, του Love Story, των τουρκικών σαπουνόπερων, και του 'ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κwλ0ς μας' ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21765958

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

IMG-20191016-WA0000

Στη συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία

4861080

Καλεί αύριο σε συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ύψους 330 εκατ. ευρώ

4924456

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «επάξια εκλογή η οποία συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού κύρους που διαθέτει» 


vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

2
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

3