Δεύτερο «χτύπημα» από την ΕΕ για τον Ζάεφ μετά το «όχι» Ιβανόφ - Απογοητευμένος και ο Κοτζιάς

zaef-kotzias

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπερασπίστηκε σθεναρά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθεσεων της ΕΕ το αίτημα να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης των Σκοπίων στην ΕΕ, κόντρα σε Γαλλία, Ολλανδία και Δανία που ζητούσαν -και πέτυχαν - την αναβολή της διαδικασίας

Δεν δόθηκε από την ΕΕ στον Ζόραν Ζάεφ το πολυπόθητο πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το ζήτημα θα εξεταστεί σε ένα χρόνο από τώρα, γεγονός που αδειάζει από επιχειρήματα την πολιτική φαρέτρα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και περιπλέκει την υπόθεση του δημοψηφίσματος. Κατ’ επέκτασιν απειλεί να τινάξει στον αέρα την συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό, διότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, η απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μετατίθεται για το 2019. Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «28», επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date).

Αποφασίστηκε δηλαδή ότι η συζήτηση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από μια μακράς διάρκειας συνεδρίαση και σκληρή μάχη. Από τη μία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε σθεναρά τη θέση να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης. Από την άλλη, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία ζητούσαν την αναβολή της διαδικασίας. Το Βερολίνο βρέθηκε κάπου στη μέση, υιοθετώντας τον ρόλο του γεφυροποιού.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη βοήθεια στις δύο χώρες της περιοχής και όχι την αναβολή. Εξήγησα, επίσης, ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα», είπε ο Κοτζιάς. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Ολλανδία αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια του Ζάεφ (και του Κοτζιά).

Ο υπουργός της επέμεινε πως παρά την πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό την οποία αναγνωρίζει, η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν πληροί δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων: την εφαρμογή του κράτους δικαίου και τη διοικητική της ικανότητα. Ο σκεπτικισμός της Γαλλίας εστιάζεται στη θέση ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται περισσότερη διεύρυνση.
Στο κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «28» και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορούσε την ΠΓΔΜ, γίνεται ειδική αναφορά «στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με την επίλυση του Σκοπιανού». «Βόρεια Μακεδονία» αποκάλεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν τα Σκόπια, στην ανάρτησή του στο Twitter αναφορικά με τις συνομιλίες, παρότι το όνομα δεν έχει εγκριθεί ακόμα ούτε μέσω δημοψηφίσματος από την ΠΓΔΜ, ούτε και από την ελληνική Βουλή. «Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βλέπει φως στα Συμπεράσματα της συζήτησης για τη διεύρυνση της ΕΕ, ειδικά αναφορικά με την Αλβανία και τη μελλοντική Βόρεια Μακεδονία μετά από ένα μακρύ ντιμπέιτ».

Εκτός από τις κακές ειδήσεις που ήρθαν από τις Βρυξέλλες, ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τον πρόεδρο της χώρας του. Ο Γκιόργκι Ιβανόφ χθες υλοποίησε τις απειλές του. Αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για το νόμο που κυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

Η συμφωνία επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία και πάλι στις 5 Ιουλίου. Ακολούθως, ο σχετικός νόμος θα σταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί δεύτερη φορά. Μπορεί, ωστόσο, να παραιτηθεί με σκοπό να προκαλέσει πρόσθετο πολιτικό πρόβλημα.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, η οποία πιθανόν θα γίνει στα μέσα προς τέλη Ιουλίου. Βάση του Συντάγματος, η περίοδος από την προκήρυξη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι από 60 έως 90 ημέρες. Οπότε το νωρίτερο που μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα, είναι στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου ή μέσα στον Οκτώβριο.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας πάντως σε ερώτηση για την μη υπογραφή της συμφωνίας από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, επισήμανε πως ο νόμος θα κυρωθεί για μία ακόμη φορά από την Βουλή, και κατόπιν ο Πρόεδρος είναι αναγκασμένος να υπογράψει. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ελπίζει ότι στο δημοψήφισμα, η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 80%, θα ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας και υπέρ της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Μένει να δούμε αν η απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβολή κατά ένα χρόνο θα επηρεάσει και πόσο το κλίμα στην ΠΓΔΜ. Είναι δεδομένο, ωστόσο, πως ο Ζόραν Ζάεφ θα έδινε από πολύ καλύτερη θέση τη μάχη του δημοψηφίσματος εάν είχε στα χέρια του την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τώρα, αναγκαστικά θα εστιάσει στο χαρτί της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Μήτσος

Δεν τους βάζουν στην ΕΕ;Μια χαρά!Εμείς,ως Ελλάδα,φανήκαμε large και συμβιβαστήκαμε,κερδίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια!Ούτε μπαίνουν στην ΕΕ και θα παραμείνουν fyrom.Παράλληλα όλος ο κοσμος έμαθε ότι υπάρχει Μακεδονία στην Ελλάδα,η οποια είναι ταυτόσημη με την Αρχαία Ελλάδα!Αλεπού ο Κοτζιάς!

μανος

ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ

Γανυμήδης

Ο κ. Κότζιας είναι μέσα στα πράγματα, γνωρίζει περισσότερα τι συμβαίνει στην διεθνή σκακιέρα και χειρίζεται τα προβλήματα με το τους γείτονες όσο μπορείς καλύτερα!

Λουκυ λουκ

Χοντρε φαε κανα σουβλακι και θα σου περασει. Χα χα χα χα! Μεχρι και οι Αγωνιστες της Μακεδονιας σας εκδικουνται Ανθελληνες Φιλοσκοπιανοι. Συριζαιοι.

yannis

Ένα ευχαριστώ στη Γαλλία και Ολλανδία Προς το παρόν. Εμείς εδώ πρέπει να λογαριαστουμε με τους προδότες

Αγύριγο κεφάλι

την έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , και δεν θα ονομαστεί Β. Μακεδονία και χάσανε πόσους βουλευτές τους. χαχαχα

Λαμόγιο

Ο κακος ό καλός και ό άσχημος αμερικανική ταινία, στήν Ελλάδα παίζεται ό ψεύτης ό κλέφτης καί ό χαζοχαρουμενος... προβολές κάθε μέρα στό σινεμά Μαξίμου...ποπκορν δωρεάν...

ΑΥΤΟΥΣ έβαλε η Ελλάδα να λύσουν ΕΘΝΙΚΟ θέμα

Ψάξτε στο ίντερνετ την επικεφαλίδα: "Όταν ο Τζανακόπουλος διαδήλωνε στα Σκόπια υπέρ της "Μακεδονίας".

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Γι'αυτούς που βλέπουν πίσω απο τα γράμματα, ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη... Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να ανοίξει τις κάνουλες του χρήματος, όσο βλέπει στα Σκόπια να κάνουν κουμάντο εθνικιστικά στοιχεία. Μπορεί ο Ζαεφ να έχει όλο το καλό των προθέσεων να ξεκολλήσει απο σωβινιστικές θεωρίες, όμως η χώρα του, ένας Βαλκανικός αχταρμάς (ελάχιστα χειρότερος απο την Ελλάδα) δεν δείχνει να είναι έτοιμη. Το κακό είναι ότι το popolo (όπως και το δικό μας εδώ) είναι κολλημένο σε μύθους και ονειρώξεις και δεν βλέπει ότι δίπλα του γιγαντώνεται το φαντασμα παραστρατιωτικών οργανώσεων τύπου UCKA... Θα βρεθούν προ εκπλήξεως, δυστυχώς...

Με τους βοσνιους και τους αλβανοκοσοβαρους

Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Είναι ΤΑ κατακάθια των Βαλκανίων. Άλλος Θεός εκεί πάνω, αν υπάρχει και πουθενά. Αντεροβγαλτες, σωματεμποροι, οπλεμποροι και πρεζεμποροι. Αλλά την Σερβία βομβάρδισαν, αυτούς απλά τους σεγονταρισαν για να κάνουν εμπόριο οργάνων με την ησυχία τους για λογαριασμό των ΗΠΑ. Βλέπω ένα πολύ περίεργο σεγονταρισμα. Βρίσκουν στα κακά καθούμενα κάτι τελειωμένα και τα κάνουν σταρ με το έτσι θέλω για να τους σπρώξουν. Ντουα Λιπα, Ρίτα Ορα, ο γύφτος ο Ιμπραημοβιτς (Ο Σουηδός, ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!), ένα βλαμμένο που έπαιζε στο Awkward και είχε μπαμ το τατουάζ του UCK στο μπράτσο αλλά δεν ίδρωσε και κανένας, μια άλλη ξανθιά βλαμμένη που δεν θυμαμαι και την ξεφύτρωσαν στο ΥΤ ξαφνικά, και τα αλμπανια της εθνικής...Ελβετίας (ελβετοαλβανοι ΧΑΧΑΧΑΧΑ!) που έπεσαν στα μαλακά. Κάτι δεν πάει καλά. Και ο Τούρκος από πίσω υποδαυλιζει. Και η Ευρώπη σωπαίνει εδώ και χρόνια περίεργα γιατί είχε εμάς τους μαλακες για κυματοθραυστη. Προφανώς τώρα η κατάσταση της Ελλάδας τους έκανε να πρέπει να ασχοληθούν και να πάρουν θέση. Σκοπιανοί και Αλβανοί είναι κατσαπλιαδες. Ρισκάρεις να τους βάλεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ρισκάρεις πιο πολυ να τους αφήσεις εξω απολίτιστους και αδέσποτους με τους τουρκομογγολους και την Ρωσία απέναντι.

ΕΧ

Παλι καλα που υπάρχουν οι Ευρωπαίοι,η Αλβανοί κατσιαπλιαδες και οι γυφτοσκοπιανοι κομιτατζήδες ΔΕΝ εχουν καμμια θεση στην Ευρώπη

Μακεδονία Ελλάδα μου.

Χαμός θα γίνει και οι προδοσία θα τιμωρηθεί αυστηρά. Ζήτω η Ελλάδα και η Μακεδονία που είναι μια και Ελληνική.

μεγας

μεγας διπλωματης ο Κοτζιας,,πλεον ολος ο πλανητης μιλαει για την αποφασιστικοτητα της Ελλαδος και την θεληση της να παιξει ηγετικο και συναινετικο ρολο στα βαλκανια,,και ολα αυτα οπως φαινεται χωρις να δωσει επι της ουσιας τπτ στα σκοπια,,αλλα ακομα και αν επικυρωθει η συμφωνια των Πρεσπων θα εχει εκπληρωσει ολες τις προυποθεσεις ολων των Ελληνικων κυβερνησεων εξασφαλιζοντας οτι η ελληνικη μακεδονια και η ιστορια της παραμενουν Ελληνικα(στο κειμενο της συμφωνιας υπαρχουν ρητες και επαρκεστατες διευκρινησεις που διαχωριζουν την αρχαια Ελληνικη ιστορια-ταυτοτητα-γλωσσα απο την μεταγενεστερη σλαβικη ταυτοτητα-γλωσσα οσων εγκατασταθηκαν στην γεωγραφικη περιοχη της αρχαιας Μακεδονιας)φυσικα αυτα δεν αναφερονται στα φιλοδεξια ΜΜΕ,,για αυτο και υπαρχουν ακομα ,,αντιδρασεις

Ο Μέγας Υπουργός

Στην αρχή νόμιζα πως το σχόλιό σου ήταν ειρωνικό. Σύντομα όμως κατάλαβα ότι αυτά που γράφεις τα πιστεύεις αληθινά. Να είσαι καλά σύντροφε, πάντα πρώτος στους αγώνες και να ξέρεις πως άνθρωποι σαν και εσένα μας δίνουν ένα καλό λόγο για να υπάρχουμε εμείς οι ταπεινοί.

Δημητρης

Καρανίκα εσύ??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

man

Ο  αμερικανός γερουσιαστής (των Δημοκρατικών), Μπομπ Μενέντεζ σε συνέντευξή του με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα διατυπώνει φόβους για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο , ενώ για πρώτη φόρα αναφέρεται λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

1
polakis_vouli

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, ανακύπτει ζήτημα κατεπείγοντος, με δεδομένο «την πρωτοφανή δημόσια επίθεση συναδέλφου κατά συναδέλφου, αλλά και την έκταση που έχει πάρει το θέμα στην ελληνική κοινωνία»

3
weber0

«Ο Τσίπρας λέει ψέματα και τον στοχοποιεί γιατί ο Μάνφρεντ γνωρίζει από πρώτο χέρι τους θλιβερούς χειρισμούς που έκανε το 2015» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάππειο Μέγαρο στην επίσημη τελετή έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέμπερ

4
tsip-pol_main01

Οργή στην Κουμουνδούρου για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που άλλαξε την πολιτική ατζέντα - Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον «αψύ Σφακιανό», όπως τον χαρακτήρισε, μετά την αήθη επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και αμέσως μετά μετέτρεψε την πρόταση μομφής της ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης, για να σταματήσει την γκρίνια από βουλευτές του

43