Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής: Ίσως δεν χρειαστούν άλλα μέτρα για την Ελλάδα

Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής: Ίσως δεν χρειαστούν άλλα μέτρα για την Ελλάδα

«Ξέρουμε ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% εως το 2022 είναι απαιτητικός αν και αυτή την στιγμή τον έχει υπερβεί η Ελλάδα», τόνισε ο Roberto Gualtieri μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

2499896
Την ανάγκη να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τα «απαιτητικά πρωτογενή πλεονάσματα» εως το 2022 επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberto Gualtieri.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων τόνισε μεταξύ άλλων πως «Ξέρουμε ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% εως το 2022 είναι απαιτητικός αν και αυτή την στιγμή τον έχει υπερβεί η Ελλάδα και άρα – ενδεχομένως - δεν θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα για την Ελλάδα».

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Συντονισμού της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκου καθώς υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και των μνημονίων οφείλεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Οι απόψεις του κ. Παπαγιαννάκου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ο εξής διάλογος:

Γιώργος Βλάχος: τι είναι αυτά που ακούμε;

Νίκος Μανίος (πρόεδρος) : υπομονή

Γ. Βλάχος: απαιτείται μεγάλη υπομονή

Δ. Παπαγιαννάκος: είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε

Γ. Βλάχος: σε ποια χώρα ζείτε;

Κλείσιμο
Ο γ.γ. Συντονισμού της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης έθετε τέσσερις στόχους: «Να σταματήσουμε την λιτότητα . Την άγρια δημοσιονομική προσαρμογή. Όταν ξεκινήσαμε τα πλεονάσματα ήταν στο 4,5%. Σήμερα είναι στο 3,5%. Να συζητήσουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Διαγραφή λέγαμε τότε αλλά ήταν διεκδίκηση. Να διεκδικήσουμε λύση για το πρόβλημα της υπερχρέωσης με αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κ.α. Να κάνουμε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της ανθρωπιστικής κρίσης» και πρόσθεσε «Αυτά είχαμε πει στην Θεσσαλονίκη και ως κυβέρνηση τα διεκδικήσαμε εως εκεί που δεν παίρνει . Ηταν πολικά ευαίσθητο για τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση χρέους και μεγάλη μείωση δημοσιονομικών στόχων. Το διεκδικήσαμε όμως μέχρι τελικής πτώσεως. Όταν φτάσαμε σε αδιέξοδο ζητήσαμε την άποψη του λαού με δημοψήφισμα. Ο λαός μας είπε να συνεχίσουμε και αυτό κάναμε. Δεν μείναμε στην αρχική συμφωνία που ήταν συμβιβασμός. Τα πλεονάσματα από 4,5% του ΑΕΠ πήγαν στο 3,5% οι στόχοι και οι υποσχέσεις για ελάφρυνση χρέους έγιναν πράξη».

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα μας. Άκουσα ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στον Τσίπρα. Εμείς είμαστε αριστερό κόμμα και δεν εκφράζουμε το ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ όμως έδωσε συγχαρητήρια γιατί ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα» ειπε στο τέλος το κυβερνητικό στέλεχος.

Από την πλευρά του ο κ. Gualtieri ανέφερε για τα αποτελέσματα του πρόσφατου eurogroup πως «είναι τεράστια επιτυχία για την Ευρώπη που απέδειξε ότι έχει την δυναμη να αντιμετωπίζει κρίσεις. Είναι σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια μη αναστρέψιμη πορεία. Είναι μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα για όλους τους Έλληνες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης