Σε εξέλιξη το Eurogroup: Τι προβλέπει ο «ζουρλομανδύας» που κλειδώνει για την Ελλάδα

tsakalotos-moskovisi_main01

Απόψε η ώρα της αλήθειας για το χρέος και το κείμενο με τις δεσμεύσεις της χώρας και συγκεκριμένα χρονικά όρια υλοποίησης (όπως συμβαίνει και στα μνημόνια)...

Αρχισε το κρίσιμο Eurogroup
που θα καθορίσει το χρέος και μεταπρογραμματική επιτήρηση ως το 2022. Έπειτα από την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο κάστρο Σένιγκεν στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί απόψε  ένα σκληρό πλαίσιο εποπτείας ως το 2022 με αντάλλαγμα μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους που θα έχει ως πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τη επιμήκυνση δανείων του EFSF το πολύ έως 10 έτη, αντί για 15 που είχε ως περιθώριο η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017.
eurogroup01

Στο Λουξεμβούργο, πάντως, κυκλοφόρησε πριν από λίγο το σενάριο που λέει πως αν όλα κυλήσουν γρήγορα υπάρχει και το ενδεχόμενο της ταχείας ολοκλήρωσης του Eurogroup και της έναρξης της συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή της Λαγκάρντ στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Το protothema.gr παρουσιάζει τη κρίσιμη πρόβλεψη του σχήματος της «μετα-μνημονιακής» ενισχυμένης επιτήρησης η οποία αναμένεται να κλειδώσει τα ξημερώματα της Παρασκευής και προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής». Μπορείτε εδώ να διαβάσετε (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-457_el.htm) ολόκληρο το σημείωμα.
tsak03

Ωστόσο αυτό είναι μόνο η βάση. Διότι το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες είναι ο καμβάς πάνω στην οποίο θα σχεδιαστεί ένα ειδικό «εργαλείο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, το οποίο ενεργοποιείται ειδικά για την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ενισχυμένης εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανασύρουν απο το «σεντούκι» των μέτρων της κορύφωσης της κρίσης το πιο στενό κορσέ επιτήρησης που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες της Ευρωομάδας. Στη περίπτωση της Ελλάδας βέβαια η ολοκλήρωση των 400 προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα η αυστηρή αυτή επιτήρηση να συνοδεύεται από πανηγυρικούς τόνους από τη πλευρά των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
tsak01

Βήμα-βήμα η νομική βάση της ενισχυμένης εποπτείας

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, νομικά βασίζεται στη «Δέσμη Δύο Μέτρων», γνωστή και ως «Two-Pack», που θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2013.

Προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και χρονοδιάγραμμα για τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σκέλος του που αφορά στην επιτήρηση των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί ως ένας «σκελετός» στον οποίο σχεδιαστεί η μεταπρογραμματική επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Απόψε τη νύχτα θα δούμε τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα, η τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ θα ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων ανά τρίμηνο (όπως συμβαίνει και με τα μνημόνια) και θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Στα κείμενα που αποτελούν τη βάση του εργαλείου αναφέρεται ότι «με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».
tsak04

Να σημειωθεί πως η «Δέσμη Δύο Μέτρων» είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αυστηρότερη εποπτεία των κρατών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σκέλος ωστόσο που αφορά τους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία σε κράτη-μέλη που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως νομικό πλαίσιο στην περίπτωση της Ελλάδας.


Αποκάλυψη τα ξημερώματα

Με δεδομένο πως το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα είναι το σχέδιο βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα ως το 2022 το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κείμενο - παράρτημα που ενδέχεται να συνοδεύει την απόφαση του Eurogroup.Εκεί θα αναφέρονται καθαρά τα χρονικά όρια υλοποίησης των δεσμεύσεων (όπως συμβαίνει και στα μνημόνια). Εκδοχές (draft) κυκλοφορούν από χθες στο Λουξεμβούργο ωστόσο μένει να φανεί αν θα κλειδώσει απόψε η τελική μορφή του κειμένου των δεσμεύσεων και αν θα δημοσιοποιηθεί.


Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία γνωρίζουμε ότι θα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:


-Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων

tsak05


-Η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) θα εφαρμοστούν κανονικά.


-Τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

-Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

-Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020. Ενδέχεται να κρύβει νέες αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές»

-Περαιτέρω κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

-Αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας ως τα μέσα του 2019 με καθολική εφαρμογή της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση»

-Εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο

-Συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με την ΤτΕ

-Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών

-Μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια του SRSS, δηλαδή της μόνιμης δύναμης τεχνοκρατών της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης

-Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων

-Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020

-Άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Πέτρος Π.

Άντε, να γίνουν γρήγορα εκλογές να έλθουν ο Μητσοτάκης και η Φώφη, να συγκυβερνήσουν και να σώσουν τη χώρα. Να δούμε επιτέλους μετά από πολύ καιρό και ορισμένους άφθαρτους πολιτικούς να κυβερνούν, μπας και σωθεί η χώρα από την αυστηρή λιτότητα της ΕΕ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και οι 2 αυτοί πολιτικοί βάζουν το συμφέρον της Ελλάδος πάνω από το συμφέρον των Γερμανών και των λοιπών δανειστών.

MARON

Εγώ θέλω να δω τι θα γίνει μετά την μείωση του αφορολογητου. Αυτο που γίνεται τώρα, είναι ,αργά αλλα σταθερά με τη χρήση των καρτών, την εφαρμογή τον ηλεκτρονικών τιμολογίων, το κυνήγι που κάνει η εφορία και η υποχρεωτικότητα σύνδεσης των ταμειακών με το υπουργείο οικονμικών,τα εισοδήματα πέφτουν σε τέτοιο βαθμό, που σε 3-4 χρονια η Ελλάδα θα είναι πολύ φτηνή για τους αλλοδαπούς αλλα πανάκριβη για τους Έλληνες (ήδη είναι). Ένα 15-20% θα περνάει μπέικα, ένα 25-30% θα τη κουτσοβγάζει και οι υπόλοιποι θα μένουν με το μπαμπά και τη μαμά μέχρι τα 60. Με μισθούς των 350-450, τι να πρωτοκάνει κάποιος νέος στη ζωή; Νοίκι, φως,νερό,τηλεφωνα,τί; Και δυο να είναι, η σούμα λέει 700-800 το μηνα. Αν τυχόν κοπούν στο μεγαλύτερο βαθμό και τα μαύρα λεφτά (θα κοπούν, με αυτά που γίνονται με την εφορία), θα καταλήξουμε σε μια ζωή χωρίς προοπτική, ο Έλληνας θα κοιτάει τον ξένο να περνάει ζάχαρη διακοπές στην Ελλάδα (οι τιμές στα νησιά είναι ήδη πολύ ψηλές, γιατί οι ξένοι δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν ότι τους ζητάνε) και εκείνος με το ταπερακι σε πετσέτα. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα έχει πολύ δύσκολες μέρες, αν δε καταφέρει να μειώσει τους φόρους (που αυτο σημαίνει μείωση κρατικών δαπανών, δηλαδή απολύσεις στο Δημόσιο, μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας), τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Οψόμεθα εις Φιλίππους, κε Μήτσο (μια και σε σας πέφτει η καυτή πατάτα).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ....................

Πέτρος

Η φώτο που πιάνει το κεφάλι του ο εξπέρ των Ελληνικών τα λέει όλα...ο άνθρωπος τους έχει σκίσει..ολοοο κόντρα τους πάει και σημειώνει 'μεγάλες επιτυχίες!!!

death row

Aντε να ερθουν εκλογες να τελειωνουμε με δαυτους.

Αχβαχ

Μετρα για το φερετρο μας παιρνουν,οι θεοι μας οι ευρωπεη.

kostasv

Προβλέπω πάγο, ζουρλομανδύα, ψυχρολουσία, ... για τους συντάκτες και τους πελάτες τους.

Φίλος των ερπετών

Έλα ρε κοκκαλογλύφτη, κάνεις και προβλέψεις;

nk

Xειροτερος ολων το παιδι του Ντεκλαν Κοστελλο ο Χουλιαρακης ενας απιστευτος τυπος η μιση Ελλαδα να μην ειχε να φαει αυτος ο γελειος θα μιλουσε για πληρη ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!!Δολοφονος πραγματικος χωρις ιχνος ευαισθησιας!!

ntegian

Για να βαζει τετοιους τιτλους το θεμα.μαλλον καλα θα ειναι τα νεα για την χωρα.

Κομισάριος

Μπράβο σύντροφε, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω. Πάρε μισή μπανάνα προς το παρόν.

Γιωργος

Και αλλη μιση απο μενα που συμφωνω και ασε τον απο πανω να σκουζει

@ λογική

Καλα ρε παιδιά, πουλήσαμε ολη τη Μακεδονία και ιστορια 2500 ετών και τελικα θα παρουμε μόνο τη γραβάτα; με τα γιαούρτια στους δρομους παιδιά. Η επανάσταση των γιαουρτιων έρχεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

danellis-tsipras-fili

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας απαιτεί να του απαντήσουν στο... ρητορικό του ερώτημα, ματαιοπονεί όποιος περίμενε συζήτηση υψηλού επιπέδου - Το hashtag #ψήφος_συναλλαγής τα λέει όλα για τη διήμερη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης

5
danellis_ar

Η παράταση ζωής του προβληματικού κυβερνητικού σχηματισμού θα εξαρτηθεί από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και από την ένταση της λαϊκής αντίδρασης στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό την Κυριακή στο Σύνταγμα

11