Μοσκοβισί: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

senteno

Κρίσιμο θεωρείται το Eurogroup που ξεκινά στις 4 ώρα Ελλάδος στο Λουξεμβούργο - Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν εισέλθουν στο χώρο της συνεδρίασης

Αισιόδοξος για θετική έκβαση της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο είναι ο Πρόεδρος της, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι σήμερα είναι μια « τέλεια μέρα για να γιορτάσουμε την 20η επέτειο του Eurogroup, καθώς μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα φάση για την Ελλάδα και το Ευρώ».

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ο ΕΜΣ έχει αποδεσμεύσει σχεδόν 47 δις. στην Ελλάδα και το ποσό αυτό θα αυξηθεί καθώς θα υπάρχει σημαντική τελευταία αποδέσμευση όταν ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι από τα δάνεια του ESM εξοικονομήθηκαν 12 δισ. ευρώ - πάνω από 6% επί του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, αυτό συνεχίζεται κάθε έτος.

Μοσκοβισί: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στον χώρο που θα διεξαχθεί το Eurogroup, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος. 

«Σήμερα, είμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Η Ελλάδα τελειώνει το πρόγραμμα ύστερα από 8 χρόνια. Είναι μια ιστορική μέρα και για την ευρωζώνη. Η κρίση είναι πίσω μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα τα καταφέρουμε και η σημερινή ημερομηνία θα είναι σημαντική για εμάς»», τόνισε ο Μοσκοβισί.
tsak06

«Ως Επιτροπή θα εξετάσουμε τα 88 προαπαιτούμενα και τις 450 νομοθετικές δράσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, τώρα μένει οι εταίροι της Ελλάδας να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους και είμαι βέβαιος πως θα το πράξουν», συμπλήρωσε ο Επίτροπος.

Όπως ανέφερε, χρειαζόμαστε αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος, που θα καθησυχάσει και τις αγορές. Νιώθω αισιόδοξος γιατί το κλίμα είναι θετικό απ' όλες τις πλευρές και το ζήτημα θα λυθεί τις επόμενες ώρες». Πάντως, ο Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, αλλά συζητάμε για μέτρα ελάφρυνσης.

Λε Μερ: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δέχθηκε ιδιαίτερο πλήγμα και έκανε πολλές θυσίες.
tsak07

Σολτς: Είναι πολύ πιθανό ότι θα βρούμε σήμερα μία λύση

Για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «είναι πολύ πιθανό ότι θα βρούμε σήμερα μια λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις, Αυτό έχει σημασία!».

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών αναφέρθηκαν και στη συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν, την οποία και χαρακτήρισαν ιστορική. «Για πρώτη φορά Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τα άλλα ζητήματα. Είναι ένα σημαντικό βήμα», είπε ο Λε Μερ, με τον Σολτς να συμφωνεί με τον ομόλογό του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Constructi

Μελέτες  του ΙΟΒΕ επισημαίνουν τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια

oures

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Από 200 έως 4.690 ευρώ το όφελος από τις μειώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες  - Δείτε πίνακα με τις μειώσεις για κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο

16
solts_main

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ωστόσο: «Τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» - Κοιτώντας προς τη... Ρώμη, χαρακτήρισε «σοφή» τη στάση της Ελλάδας να κάνει διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

18