Οργανωμένο σχέδιο της ΧΑ να εισβάλει στη Βουλή καταγγέλλει ο Βούτσης

Οργανωμένο σχέδιο της ΧΑ να εισβάλει στη Βουλή καταγγέλλει ο Βούτσης

Ο Βούτσης περίμενε επίθεση και γι' αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια η τρίτη συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας να μην «τραβήξει» μέχρι τα μεσάνυχτα

entasi-ximika
Σε οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη Βουλή, με την άμεση εμπλοκή των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, βουλευτών και στελεχών της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής,
Νίκος Βούτσης.

Στο σχέδιο αυτό, εντάσσονται τα όσα ανήκουστα είπε ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης και συνεχίστηκαν χθες, με επίθεση κατά της Βουλής, η οποία εξελίχθηκε, για περισσότερο από τρεις ώρες, σε όλες τις εισόδους, με καδρόνια, πέτρες και σπασμένα μάρμαρα από τα Τάγματα Εφόδου.

Τα επεισόδια αυτά, αντιμετώπισε η Φρουρά της Βουλής με διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ότι επίκειτο επίθεση σε βάρος της Βουλής, ήταν γνωστό στα κόμματα από την περασμένη Πέμπτη και γι' αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια η τρίτη συνεδρίαση επί της πρότασης δυσπιστίας να μην «τραβήξει» μέχρι τα μεσάνυχτα, παρόλα αυτά δεν συνέβαλαν όλοι, ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές. Υπήρχε σχεδιασμός για πρόκληση επεισοδίων καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου από τα Τάγματα Εφόδου της ΧΑ, είναι η εκτίμηση κοινοβουλευτικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση της Φρουράς ώστε να διασωθεί από φασιστικά στοιχεία Τυνήσιος μετανάστης, που την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τα χέρια τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ομιλία του Κ. Μπαρμπαρούση έγινε από κείμενο και με την παρουσία πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που θα την εκφωνούσε ο βουλευτής.

Κλείσιμο
Η εκτίμηση είναι πως αν η Βουλή δεν χειριζόταν τα όσα πρωτοφανή είπε ο βουλευτής, με τον τρόπο που τα χειρίστηκε, τότε  ίσως τα επεισόδια να ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στον σχεδιασμό κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Βουλή, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, που τα τελευταία 24ωρα «βομβαρδίζονται» από πολυάριθμες ανώνυμες κλήσεις.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι, τέλος, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων τόσο στη χώρα μας όσο και στη FYROM, το αμέσως επόμενο διάστημα.


Πεδίο μάχης εχθές το Σύνταγμα

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το Συνταγμα είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ομάδα 30 διαδηλωτών λίγη ώρα μετά τις 22.00 επιτέθηκε σε οχήματα βουλευτών που αποχωρούσαν από την κεντρική πύλη επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Αποκαλώντας τους «προδότες», φώναζαν συνθήματα και χτυπούσαν με ρόπαλα τα οχήματά τους την ώρα που έφευγαν.

Νωρίτερα, μέρος αυτών των διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή από την κεντρική είσοδο στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Τους περισσότερους (6 με 7 άτομα) τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί στο φυλάκιο εισόδου, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο έφθασε μέχρι το προαύλιο στο πίσω μέρος της Βουλής, από την είσοδο των υπουργών. Φώναξε «Πουλήσατε τη Μακεδονία» και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Για προληπτικούς λόγους η φρουρά της Βουλής έκλεισε τις πύλες του κεντρικού κτιρίου. Γύρω στις 23.30 παράμεναν ακόμα περίπου 200 διαδηλωτες στη Βουλή.




Δείτε εικόνα από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή


IMG 3746


Διαδηλωτές αποδοκιμάζουν τους βουλευτές έξω από τη Βουλή - Επεισόδια νωρίτερα στο Σύνταγμα




Δείτε την προσαγωγή του ατόμου που συνελήφθη νωρίτερα στη Βουλή

Προσαγωγή του ατόμου που προσπάθησε να μπει στην Βουλή



Με χημικά, γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο Σύνταγμα προσπάθησαν να διαλύσουν πάνω από τρεις φορές κατά τη διάρκεια του απογεύματος το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο εξω απο τη Βουλή, διαμαρτυρόμενο για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό. 


Λίγο μετά τις εννέα, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η επίθεση σημειώθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να μπει στη βουλή, την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στους γύρω δρόμους, με βόμβες μολότοφ να πέφτουν στην Αμαλίας λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ.

Δύο ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί μία απρόκλητη επίθεση κατά των διαδηλωτών, κατά την οποία τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο και προκλήθηκαν αναπνευστικά προβλήματα - λόγω των χημικών - σε δεκάδες άλλα. 







Σπάσανε αυτοκίνητο μητροπολίτη στο Σύνταγμα




Ένας από τους τραυματίες των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στα σκαλιά της Βουλής

trav1
trav2









Δείτε στιγμιότυπα από τα επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές



Μολότοφ στην Αμαλίας







IMG_3730
IMG_3734__1_
IMG_3727



Ένταση στο Σύνταγμα


IMG 3712


IMG 3724


Ένταση επικράτησε και λίγο μετά τις 20.00, όταν οργισμένοι διαδηλωτές παρέδωσαν σε αστυνομικούς έναν νεαρό που είχε θεαθεί - σύμφωνα με τους ίδιους - να πετάει πέτρες. Οι διαδηλωτές τον περικύκλωσαν, διαπίστωσαν ότι η τσάντα του περιείχε πέτρες και τον πήγαν σηκωτό στους αστυνομικούς, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν στη συνέχεια συνελήφθη.



IMG 3721


IMG 3709

IMG 3708



IMG 3710 1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης