Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους βουλευτές έξω από τη Βουλή - Επεισόδια νωρίτερα στο Σύνταγμα

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους βουλευτές έξω από τη Βουλή - Επεισόδια νωρίτερα στο Σύνταγμα

Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αυτοκίνητα βουλευτών - Ένας διαδηλωτής πέρασε στο προαύλιο και έφτασε μέχρι την είσοδο των υπουργών 

diadilotesmesa
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Συνταγμα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ομάδα 30 διαδηλωτών λίγη ώρα μετά τις 22.00 επιτέθηκε σε οχήματα βουλευτών που αποχωρούσαν από την κεντρική πύλη επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Αποκαλώντας τους «προδότες», φώναζαν συνθήματα και χτυπούσαν με ρόπαλα τα οχήματά τους την ώρα που έφευγαν.

Νωρίτερα, μέρος αυτών των διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή από την κεντρική είσοδο στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Τους περισσότερους (6 με 7 άτομα) τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί στο φυλάκιο εισόδου, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο έφθασε μέχρι το προαύλιο στο πίσω μέρος της Βουλής, από την είσοδο των υπουργών. Φώναξε «Πουλήσατε τη Μακεδονία» και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Για προληπτικούς λόγους η φρουρά της Βουλής έκλεισε τις πύλες του κεντρικού κτιρίου. Γύρω στις 23.30 παράμεναν ακόμα περίπου 200 διαδηλωτες στη Βουλή.




Δείτε εικόνα από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή


Κλείσιμο
IMG 3746


Διαδηλωτές αποδοκιμάζουν τους βουλευτές έξω από τη Βουλή - Επεισόδια νωρίτερα στο Σύνταγμα




Δείτε την προσαγωγή του ατόμου που συνελήφθη νωρίτερα στη Βουλή

Προσαγωγή του ατόμου που προσπάθησε να μπει στην Βουλή



Με χημικά, γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο Σύνταγμα προσπάθησαν να διαλύσουν πάνω από τρεις φορές κατά τη διάρκεια του απογεύματος το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο εξω απο τη Βουλή, διαμαρτυρόμενο για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό. 


Λίγο μετά τις εννέα, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η επίθεση σημειώθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να μπει στη βουλή, την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στους γύρω δρόμους, με βόμβες μολότοφ να πέφτουν στην Αμαλίας λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ.

Δύο ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί μία απρόκλητη επίθεση κατά των διαδηλωτών, κατά την οποία τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο και προκλήθηκαν αναπνευστικά προβλήματα - λόγω των χημικών - σε δεκάδες άλλα. 







Σπάσανε αυτοκίνητο μητροπολίτη στο Σύνταγμα




Ένας από τους τραυματίες των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στα σκαλιά της Βουλής

trav1
trav2









Δείτε στιγμιότυπα από τα επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές



Μολότοφ στην Αμαλίας







IMG_3730
IMG_3734__1_
IMG_3727



Ένταση στο Σύνταγμα


IMG 3712


IMG 3724


Ένταση επικράτησε και λίγο μετά τις 20.00, όταν οργισμένοι διαδηλωτές παρέδωσαν σε αστυνομικούς έναν νεαρό που είχε θεαθεί - σύμφωνα με τους ίδιους - να πετάει πέτρες. Οι διαδηλωτές τον περικύκλωσαν, διαπίστωσαν ότι η τσάντα του περιείχε πέτρες και τον πήγαν σηκωτό στους αστυνομικούς, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν στη συνέχεια συνελήφθη.



IMG 3721


IMG 3709

IMG 3708



IMG 3710 1





Εκατοντάδες πολίτες παραμένουν απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων και ζητούν να μην δοθεί σε χρήση το όνομα της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο, αλλά και να μην αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος.

Από τις 17.00 και πέρα, δεκάδες διαδηλωτές βρίσκονται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δίνοντας παλμό στη διαμαρτυρία τους.

Γυναίκες, παιδιά, ιερείς και απλός κόσμος διαδηλώνουν κουνώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. 

Κλειστές είναι αυτή τη στιγμή η λεωφόρος Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τροχαία έχει λάβει τα μέτρα της και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.



Στο Πισοδέρι την Κυριακή το συλλαλητήριο

Αύριο Κυριακή, ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας στο Λαιμό Πρεσπών στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση – συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Ήδη υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» στην Βόρεια Ελλάδα, ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες, την ίδια ώρα που θα υπογράφεται η συμφωνία. «Εμείς θα είμαστε εκεί, στα ποτισμένα από το αίμα των ηρώων χώματα της Μακεδονίκης γης, για να φωνάξουμε πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Λεωφορεία για το Πισοδέρι, ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη (πληροφορίες στο τηλ. 2310244400) και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.





Δείτε τους διαδηλωτές να ανεβαίνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

sil4
sil5
sil6
sil1
sil2
sil3

sin1
sin2
sin3
in4
sin4
sin5
sin6
sin7
sin8
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης