Στον «αέρα» η κυβέρνηση, μετά τη γκρίζα συμφωνία με τα Σκόπια

Στον «αέρα» η κυβέρνηση, μετά τη γκρίζα συμφωνία με τα Σκόπια

Χωρίς ευρύτερη συναίνεση, με διασπασμένη την κυβερνητική συμμαχία, λόγω της κάθετης διαφωνίας των ΑΝΕΛ και με την κοινή γνώμη αντίθετη, προσπαθεί να υπερασπίσει την ιστορική ήττα ο Αλέξης Τσίπρας - Αναζητά πρόθυμους στην κεντροαριστερά, ελπίζει στη διάχυση του θέματος στο χρόνο

Στον «αέρα» η κυβέρνηση, μετά τη γκρίζα συμφωνία με τα Σκόπια
Αντιμέτωπη με τις πολιτικές συνέπειες των επιλογών της στο θέμα των Σκοπίων, μετά τη «γκρίζα» συμφωνία που εμφάνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας είναι η κυβέρνηση, η οποία με δεδομένη και την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολες στιγμές με ορατό τον κίνδυνο του μεγάλου πολιτικού κόστους.

Όπως φαίνεται η συμφωνία δεν έχει καμία ευρύτερη συναίνεση, ενώ επιβεβαιώνεται ότι και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πλέον διχασμένος, εξαιτίας της συμφωνίας αυτής: Η ΝΔ αμφισβητεί ευθέως τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προωθήσει και να εγκρίνει τη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το θέμα κατάθεσης πρότασης μομφής, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων είναι ξεκάθαρα εναντίον, ενώ το Κίνημα Αλλαγής τηρεί πιο ήπια μεν στάση, αλλά δύσκολα θα προστρέξει (τουλάχιστον όχι όλο) μέσα σε αυτές τις συνθήκες να βάλει πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή έως την Παρασκευή σχετικά με τη συμφωνία, που παρουσίασε χθες, στοχεύοντας τόσο στην πίεση προς τη ΝΔ, με την ελπίδα να προκαλέσει την αφύπνιση του καραμανλικού μπλοκ υπέρ του συμβιβασμού με τα Σκόπια, όσο και στη διάσπαση του κεντροαριστεράς, όπου υπάρχει σαφής διάθεση από την πλευρά βουλευτών του Ποταμιού τουλάχιστον, να αποδεχθούν τη συμφωνία.

Ταυτόχρονα είναι ερωτηματικό τι θα γίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς η αντίθεση του κόμματος προκαλεί ένα περίεργο πολιτικό φαινόμενο: ο ένας κυβερνητικός εταίρος να κατηγορεί τον άλλο περίπου για εθνική προδοσία, αλλά να στηρίζουν από κοινού το κυβερνητικό σχήμα. Το Μαξίμου εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια να ψηφίσουν τη συμφωνία δύο τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ όταν αυτή έλθει στη Βουλή, αλλά μέχρι τότε προσπαθεί να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες, εναποθέτοντας την υπόθεση της κυβερνητικής σταθερότητας στην κοινή επιδίωξη των Τσίπρα – Καμμένου να καταγράψουν από κοινού την «επιτυχία» της εξόδου από τα μνημόνια.

Στο Μαξίμου ξέρουν ότι ο παράγοντας χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία στο όλο θέμα. Κι αυτό γιατί η συμφωνία δεν θα έλθει τώρα στην ελληνική Βουλή, αλλά θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα Σκόπια, σε μία πολύμηνη και πολιτικά επίπονη διαδικασία, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και εκλογές, πέρα από δημοψήφισμα, αφού προβλέπεται ρητώς συνταγματική αναθεώρηση.

Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο να αποφύγει τη βάσανα μίας ψηφοφορίας στη Βουλή, που θα κατέγραφε προβληματικά φαινόμενα για την κυβερνητική νομιμοποίηση και σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στο μεταξύ βέβαια, θα έλθει αντιμέτωπη με τα συλλαλητήρια, που αρχίζουν να διοργανώνονται από αυτό το σαββατοκύριακο κιόλας (στις Πρέσπες). Από τη μαζικότητα των λαϊκών αντιδράσεων θα εξαρτηθούν πολλά, αφού είναι πιθανόν να καθορίσουν και τη στάση πολιτικών δυνάμεων, όπως η κεντροαριστερά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης