Κουτσούμπας για πολυνομοσχέδιο: Είναι «επικαιροποιημένο μνημόνιο» για μετά τον Αύγουστο

Κουτσούμπας για πολυνομοσχέδιο: Είναι «επικαιροποιημένο μνημόνιο» για μετά τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί το αφήγημα της «μεταμνημονιακής εποχής» για να βάλει ο λαός πλάτη στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου υποστήριξε ο ΓΓ του ΚΚΕ 

Κουτσουμπας
Επίθεση στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας και τον ρόλο της Λάρκο.

Έκανε λόγο για«επικαιροποιημένο μνημόνιο» που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018 και διατηρεί τους «εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους», για «νέα μέτρα - φωτιά, όπως «το τσεκούρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο» και «για ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060». Χαρακτήρισε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων «καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων», μίλησε για «προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που έχουν ημερομηνία λήξης και γενικότερα «προσπάθεια της κυβέρνησης να ντύσει με φιλεργατικό μανδύα, μια βάρβαρη πολιτική».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί το αφήγημα της "μεταμνημονιακής εποχής" για να βάλει ο λαός πλάτη στη νέα φάση, για να στηριχθεί η κερδοφορία των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ακόμη όλα τα κόμματα ότι «συμμετέχουν στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού με μοιρασμένους ρόλους» λέγοντας ότι «τσακώνονται μόνο για την κυβερνητική καρέκλα, για τις εκλογές, για τη διαφθορά». Είπε πως η μόνη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «είναι ο τρόπος που θα ευεργετήσουν το κεφάλαιο».

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι η όποια οικονομική ανάκαμψη είναι αβέβαιη και λόγω των δυσοίωνων προβλέψεων από τις εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως είπε διεθνώς το "σύστημα" καταφεύγει ακόμα και σε πολέμους και επεμβάσεις για τη στήριξη των ισχυρών κάνοντας αναφορά «στον πόλεμο στη Συρία, στις απειλές εναντίον του Ιράν, διαμελισμός κρατών, με όχημα τις μειονότητες, προσπάθεια ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αμέτοχη στις εξελίξεις, αλλά έχει ενεργό ρόλο σημαιοφόρου».

Κλείσιμο
Σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει «συμφωνία που προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ» και πως για το κόμμα του μείζονα ζητήματα είναι αυτά της απάλειψης αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα της γείτονος και η κατοχύρωση του απαραβίαστου των συνόρων με σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέκρινε την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με την Τουρκία κάνοντας λόγο «για επικίνδυνο εφησυχασμό, αλλά και για αβάσιμη προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης» καθώς και για «προσπάθεια να εμφανίσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως εγγυητές του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της χώρας», επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ «θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» χωρίς ωστόσο να δείξει «καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή στην όποια αστική κυβέρνηση και στην εκμεταλλεύτρια τάξη που εκπροσωπεί».

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που «για 110 μέρες αψήφησαν την τρομοκρατία, τη βία, τις απειλές, τις προβοκάτσιες της μεγαλοεργοδοσίας και του αστικού κράτους» είπε πως με την ενότητα κατακτώντας βήμα βήμα «τη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης όλης της Ελλάδας», έφθασαν σε νίκη που «αποτέλεσε σταθμό στην ανάπτυξη του κινήματος στην περιοχή της Στερεάς και είχε μεγάλη επίδραση στην πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας μας, λέγοντας μεταξύ άλλων αυτό θα γίνει «με εργατική εξουσία η οποία θα ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος, θα κοινωνικοποιήσει το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και κάτω απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο την λαϊκή ευημερία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης