Σκοπιανό: Ντόρα και Κουμουτσάκος διαψεύδουν τον Κοτζιά

Σκοπιανό: Ντόρα και Κουμουτσάκος διαψεύδουν τον Κοτζιά

Αναφορικά με όσα είπε ότι είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις - «Η καθαρή έξοδος είναι η νέα βρώμικη αυταπάτη της κυβέρνησης», υποστήριξε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας  στην κλειστή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών

tomearxes
Το Σκοπιανό και οι εξελίξεις στην Οικονομία απασχόλησαν τη συνεδρίαση των τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά την αρχική εισήγηση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άσκησε εφ΄όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, ακολούθησε κλειστή συνεδρίαση.
Τον λόγο, κατά πληροφορίες, έλαβε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αποτιμώντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επεσήμανε τις ουσιώδεις διαφορές που υπάρχουν με τις άλλες χώρες που έχουν βγει από τα Μνημόνια, απαριθμώντας τους εξής πέντε λόγους:
Πρώτον: Σε καμία δεν είχαν επιβληθεί επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Δεύτερον: Καμία δεν είχε την υποχρέωση να έχει για πέντε επιπλέον χρόνια συγκεκριμένα πλεονάσματα.
Τρίτον: Καμία δεν υποχρεώθηκε να συγκροτήσει Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια.
Τέταρτον: Σε καμία η ρύθμιση του χρέους δεν μετατέθηκε για μετά το τέλος του προγράμματος.
Πέμπτον: Σε καμία δεν επεβλήθη ενισχυμένη εποπτεία.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας είναι άλλη εποπτεία αυτή στη χώρα μας και άλλη αυτή που επιβλήθηκε σε άλλες χώρες. «Για τους λόγους αυτούς η καθαρή έξοδος είναι η νέα βρώμικη αυταπάτη της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο γαλάζιος τομεάρχης.
Κλείσιμο
Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της καθαρής εξόδου και της χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο. «Αν είχαμε μπει στο QE, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, το κόστος του δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο, όπως και αν είχαν γίνει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα είναι σήμερα ευάλωτη και τα spreads ευμετάβλητα γι’ αυτόν τον λόγο».

Η Ελλάδα χρειάζεται δίχτυ ασφαλείας, διευκρίνισε ότι είναι τρεις οι τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτό να λειτουργήσει: είναι, πρώτον, η πιστοληπτική γραμμή, δεύτερον, το cashbuffer που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση και, τρίτον, η αξιοποίηση των 27,4 δις που είναι αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα. Η Νέα Δημοκρατία προκρίνει το τελευταίο, υποστήριξε ο γαλάζιος τομεάρχης και συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε ήδη να τα έχει αξιοποιήσει η χώρα, αν οι αξιολογήσεις είχαν κλείσει στην ώρα τους», καθώς από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν το πρόγραμμα, το 1/3 των χρημάτων που είχε συμφωνήσει είναι αδιάθετα.
Στο ερώτημα αν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν υπάρχει ένδειξη αποχώρησής του και το πιθανότερο είναι να μετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος.
Από την πλευρά ο αρμόδιος για τα θέματα Εργασίας τομεάρχης Γιάννης Βρούτσης παρατήρησε ότι εκτός από τη μείωση των συντάξεων που θα εφαρμοστεί από 1/1/2019, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αναδείξει και την αύξηση των εισφορών κατά 17,6% σε 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
 
Ντόρα και Κουμουτσάκος

Ευρεία συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση για το Σκοπιανό με αιχμή τα όσα καταμαρτύρησε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μην διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία», είπε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. «Εξυπακούεται ότι υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά», συμπλήρωσε.
«Αλλά η απάντηση που πρέπει να δώσουμε αυτή τη στιγμή στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για επιμέρους παραμέτρους των διαπραγματεύσεων που είχαμε κάνει, κυρίως επί κυβερνήσεων Καραμανλή-Γκρουέφσκι, ήταν ότι πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς», τόνισε.
Με άλλα λόγια, εξήγησε η κ. Μπακογιάννη «στο blame game που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας που ήταν γνώστες στη διεθνή κοινότητα ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση, αλλά ο Γκρουέφσκι. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε τέλος ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την ονομασία για τις εμπορικές χρήσεις 
Στο ίδιο πνεύμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέληξε σε συμφωνία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στη διαχρονική μας επιχειρηματολογία που είναι «ergaomnes με αλλαγή Συντάγματος, ενιαία συμφωνία και όχι σαλαμοποίηση, καθώς και το έλλειμμα νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα». Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε ενδείξεις που αθετούν μια αποδεκτή, λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και την ταυτότητα.
«Γίνεται κατανοητό στον κόσμο το επιχείρημα μας, αν τους πούμε ότι η ΝΔ δεν θα δεχόταν ποτέ μια συμφωνία με όνομα “Δημοκρατία των Κεντρικών Βαλκανίων”, εάν παραχωρείτο η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού στην ταυτότητα και στη γλώσσα ως Μακεδόνες», συμπλήρωσε επεξηγηματικά ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε λιγότερα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα. «Θα ήθελα να αναδεικνύουμε την καθαρότητα της θέσης μας και κυρίως το ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε, αν δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνία».
Ερωτηθείς από βουλευτές για το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οκ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο εσωτερικό του κόμματος και ότι η όλη συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο έχει προκληθεί από ένα δημοσίευμα.
Αναφορικά, τέλος, με τη συμμετοχή των στελεχών της ΝΔ επικείμενα στα συλλαλητήρια επισημάνθηκε ότι ισχύει το «κατά βούληση» που είχε ισχύσει και στα προηγούμενα που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης