Αμηχανία στην Αθήνα για το Σκοπιανό μετά το βέτο Ιβανόφ για το «erga omnes»

ivanof-fyrom-pr

Αν και ο Ζάεφ μίλησε για «κατ' αρχήν συμφωνία» - Πρόβλημα το εσωτερικό των Σκοπίων - Σήμερα η ενημέρωση του προέδρου της πΓΔΜ από τον υπ. Εξωτερικών της χώρας

Η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να δεχτεί μία λύση με όρους erga omnes (η νέα ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό) εξηγεί και τον δισταγμό που επιδεικνύει τόσο ο Ζάεφ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε δημοσίως για συντελεσμένη συμφωνία, η οποία πρακτικά απομένει να εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, τήρησε επιφυλακτική στάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ. Από την άλλη, όμως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλησε να εξευμενίσει το ακροατήριό του, πουλώντας την «συμφωνία επί της αρχής» και κυρίως τα οφέλη αυτής για τη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε στο ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Αποκάλυψε ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια "Μακεδονία", στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ακόμα, όμως, και πριν από αυτό το πινγκ πονγκ, είχε καταστεί εμφανές και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα που εμποδίζει την λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από το εσωτερικό των Σκοπίων, στο οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί ο Ζάεφ. Δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση για την συνταγματική αναθεώρηση που θέτει ως όρο η Αθήνα. Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση μέχρι τώρα δεν δέχεται κανένα από τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι να καταστεί και νέα συνταγματική ονομασία.
Εξάλλου, γι’ αυτό τον λόγο ο Ζάεφ είχε ζητήσει και από την Αθήνα, αλλά και από τον δυτικό παράγοντα κάποιο χρόνο, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει το κλίμα στη χώρα του, το οποίο να επιτρέψει και την υπερψήφιση στη Βουλή, αλλά κυρίως την έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στη νέα ηγεσία του VMRO με σκοπό να την πειθαναγκάσουν να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Το κλίμα αποτυπώνεται και στην υπόσχεση της κυβέρνησης Ζάεφ να άρει τις καταδίκες και τις δικαστικές διώξεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι όσο και άλλων ανωτάτων στελεχών του VMRO, εάν ψηφίσουν τη συμφωνία για το όνομα.

Το πλάνο ήταν να προηγηθεί η επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο με 2/3 πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, για να δώσει η Ελλάδα το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου για τον ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και λίγο αργότερα, στα τέλη Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν είναι εύκολο να μαντέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η πολιτική μάχη που δίνει ο Ζάεφ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία αρχίζει να δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Τα αντιφατικά μηνύματα, η ύπαρξη συμφωνίας που τελικά δεν είναι ακριβώς συμφωνία, δημιουργούν ένα θολό τοπίο που προκαλεί εκνευρισμό στην κοινή γνώμη.

Σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Όσο γράφονται οι γραμμές αυτές, όμως, η αποφασιστικού χαρακτήρα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ εκκρεμεί, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν είναι έτοιμος να δώσει την τελική διαβεβαίωση στον Έλληνα ομόλογό του.

ΣΧΟΛΙΑ (100)

John

Αφού δέχθηκαν την ονομασία ΄΄Βόρεια Μακεδονία΄΄ τότε η εθνικότητα λογικά πρέπει να είναι ΄΄Βορειομακεδόνες΄΄ και η γλώσσα ΄΄Βορειομακεδονική΄΄ . Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή κάποιων να διαστρεβλώνουν την ιστορία , την λογική και την πραγματικότητα . Δεν υπήρξε ποτέ ξεχωριστή ΄΄Μακεδονική΄΄ εθνότητα και ξεχωριστή ΄΄Μακεδονική γλώσσα΄΄ και οι κάτοικοι της σημερινής FYROM δεν αποτελούν συνέχεια του λαού που κατοικούσε στην αρχαία Μακεδονία . Στην αρχαία Μακεδονία κατοικούσαν Ελληνικά φύλλα και μιλούσαν Ελληνικές διαλέκτους όπως και σε όλα τα μέρη (Θεσσαλία , Θράκη , Στερεά Ελλάδα , Ήπειρο , νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου , Πελοπόννησο , Κρήτη , Κύπρο, Πόντο , Ιωνία, Κάτω Ιταλία και Βόρεια Αφρική ) που κατοικούσαν Έλληνες στα αρχαία χρόνια . Αυτά προκύπτουν από γραπτές ιστορικές πηγές που είναι αδύνατο να αμφισβητηθούν . Μη σώσει και δεχθεί το erga omnes ο πρόεδρος της FYROM. Από την αρχή ήταν λάθος που οι Έλληνες δέχθηκαν να συνομιλούν με τους φασίστες της FYROM που παραχαράσσουν την ιστορία . ΄΄Κεντροβαλκανική Δημοκρατία΄΄ πρέπει να ονομαστεί η FYROM και η εθνικότητα και η γλώσσα να ονομάζεται ΄΄Κεντροβαλκανική΄΄ που ο όρος αυτός αντιπροσωπεύει όλες τις γλώσσες που μιλάνε οι διάφορες εθνότητες που κατοικούν στην FYROM .

Othelos

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός ειναι οτι η FYROM ειναι το "νόθο" παιδί του Μ. Αλεξάνδρου. Οςο και αν φωνάζει η απατημένη σύζυγος θα υποκύψει στο σωστο και νόμιμο.. Στην αναγνώριση του παιδιού απο τον πατέρα του.

ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑ ΙΒΑΝΟΦ!

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Σ' ΤΑ 'ΔΩΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ; ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠ΄ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΑΝ ΔΕ ΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

θα τρελλαθουμε σ αυτη τη χωρα!

αναρωτιεμαι καποιοι που γραφουν σχολια εδω , υποστηριζοντας τα αισχη του συριζα , αμφισβητωντας την ελληνικοτητα της μακεδονιας η υποστηριζοντας ανυπαρκτα δικαιωματα των σκοπιανων ...εχουν παει σε ελληνικο σχολειο? θεωρουν τον μεγα αλεξαντρο σημαντικο ελληνα η καποιον ασημαντο βαρβαρο...ξερουν οτι η μακεδονια ανεκαθεν κατοικειται απο ελληνικο πληθυσμο με κοινα ηθη και εθιμα σε ποσοστο 97%? καταδεχονται ενα νεοσυσταθεν κρατιδιο οπερεττα να διεκδικει την ιστορια της ελλαδας? εχουν διανοηθει ποια θα ειναι η επομενη μερα στα βιβλια ιστοριας παγκοσμιως , στις ταινιες για τον μεγα αλεξανδρο, στην απηχηση της ελλαδς παγκοσμιως , ακομα και στα εσοδα απο αρχαιολατρες τουριστες αν η ελλαδα επισημα παραδεχτει οτι τα σκοπια και συνεπως οι σλαβοαλβανοι κατοικοι τους ειναι κι αυτα μακεδονες ? το ξερουν οτι η αγγλια εξεστρατευσε στην αλλη ακρη του κοσμου, για να υπερασπιστει δυο ψαρονησια που τα λεγαν φολκλαντς και τολμησε να τα διεκδικησει η αργεντινη και ειχε και νεκρους ? θελουν να νικαει η ομαδα τους στο ποδοσφαιρο η δεν τους νοιαζει κι οταν την ξευτιλιζουν οι αντιπαλοι? εχουν καθολου φιλοτιμο και καλως εννοουμενο εγωισμο?

εφιαλτικη κατασταση

ακομα και να αποφασισουν τα σκοπια να μην βαλουν καθολου την ονομασια μακεδονια στο κρατιδιο τους, ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ! για τετοιους ανθρωπους μιλαμε κι εμεις περιμενουμε λεει ποτε θα γινουν εκλογες...θα γινουν, οταν τελειωσει το καταστροφικο του εργο ο συριζα, εχει κανεις αντιρρηση?

Αγύριγο κεφάλι

Τσιπρας ο χειροτερος πρωθυπουργος που ειχε η Ελλαδα!

Υπόσχεση για ''μελλοντικό erga omnes'',όχι ''erga omnes'' ως προαπαιτούμενο,συμφώνησε ο Τσίπρας.

Τα Σκόπια παίρνουν την ένταξη εδώ και τώρα,κατοχυρώνουν την κατασκευασμένη ''μακεδονική ταυτότητα'' και την ψευδεπίγραφη ''μακεδονική γλώσσα'' και για αντάλλαγμα υπόσχονται το erga omnes για αργότερα. Σαλαμοποίηση. Τα σχόλια δικά σας.Όπως και να το δω,μου μοιάζει με προδοσία.Αυτή η κυβέρνηση έχει ταλέντο να τα δίνει όλα τώρα και να παίρνει υποσχέσεις για ανταλλάγματα στο μέλλον.Θυμίζει την Ποντία εταίρα που σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι οι ομότεχνές της πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους.

Οι Προδότες ποτέ δεν είναι ...αμήχανοι!

Γιατί ..αμηχανία στο Αθηνιστάν? Επειδή θέλουν να ξεπουλήσουν την Μακεδονία βιαστικά και τρέχοντας χωρίς κανένα όρο πόσω μάλλον ..αντάλλαγμα ..επειδή έτσι τους είπαν να κάνουν οι Γερμανοί τα αφεντικά τους????

ΓΙΩΡΓΗΣ

Mιά τους φταινε οι Αμερικανοι,μιά τους φταινε οι Ευρωπαιοι,μιά οι Γερμανοι,οι προηγουμενοι και οι επομενοι, σαν της κοντης ... οι τριχες.Ο Τσιπρας δε φταιει π ο τ έ και για τίποτε! Για τις μεγαλες εθνικες προδοσιες που αυτος ξεκινησε να κανει με τους γυφτοσκοπιανους;Για τον οικονομικο μαρασμο της Πατριδας μας τεσσερα χρονια τωρα; Τί άλλο ακομη, ακριβως, θελετε να σας καμει, για να πεισθειτε ο,τι φταιει αυτος ο ιδιος ο Τσιπρας σας και να πληρωσει ο ...δότης;

Ο ΟΔΥΣΣΕΥΣ, Ο ΚΑΝΕΝΑΣ...

To έλεγα από την αρχή παιδιά ένας ΙΒΑΝΟΦ θα μας σώσει από τους Ιλιντέννσιανς τους έσω και τους έξω...Να΄ναι καλά ο ΙΒΑΝΟΦ...Οι δικοί μας, μάς έχουν κάνει άρρωστους εδώ και κανα χρόνο.Ο καπελαδούρος αλα τσόρτσιλ και Βρουκλιν στην αρχή αρχή είπε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία,ακολούθησαν ευτυχώς τα συλλαλητήρια και αναδιπλώθηκε το πράγμα..μετά ακούγαμε ...παναγία μου ...για νύφη που ψάχνει γαμπρο και έχουμε γάμους,για "μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα"...για την όμορφη γειτονική και φίλη!χώρα...ότι είναι μεγάλη ευκαιρία!...ότι έπρεπε να κατέβουν στο σύνταγμα και τα 11 εκ.για να είναι έγκυρο το συλλαλητήριο...ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ και τα ΝΤΡΟΟΥΝΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ έπιασαν δουλειά για να υπολογίζουν πόσοι ήταν στα συλλαλητήρια και να τους ξεφεύγουν κάποια μηδενικά στους υπολογισμούς...το ΕΡΤ 3 να έχει ¨ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ή ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ...θεός φυλάξοι παναγία μου..τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη είχε πλημμυρίσει από το συλλαλητήριο... .μετά ακολούθησαν βιολιά στη Σερβία και ποτά...αλλά ο ΥΠΕΞ ο δικός μας έκανε ότι δεν άκουσε όταν ο Σέρβος είπε"κακώς αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως Μακεδονία"...στο εν τω μεταξύ πάντα ήμασταν....πολύ κοντά σε συμφωνία...όπως και τώρα..μετά ακούσαμε τον ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ να μας λέει ..θεέ και κύριε...ότι και εμείς δεν πρέπει να έχουμε αλυτρωτισμό !!...στο εν τω μεταξύ όσοι ήταν και είναι κατά του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τα ΣΚΟΠΙΑ είναι ¨ετερόκλητος όχλος"και τώρα τελευταία και ¨ανόητος"....παραλίγο ο Μπουτάρης να γίνει Λαμπράκης....Θεέ μου σε ποια χώρα ζω? Τι σχέση έχει ο Λαμπράκης με τον Μπουτάρη?Και τσουφ ένας ΙΒΑΝΟΦ και προσγειώνονται οι ΖΑΕΦΟΤΣΙΜΠΡΟΚΟΤΖΙΑΝΟΚΟΥΛΟΓΛΟΙ!

Maver

Απάτη διπλωματικού ελιγμού τα όσα κάνει ο Πρόεδρος των Γυφτοσλάβων..Σε απόλυτη συνεννόηση με το Τσίπρα. Για αυτό προφανώς ο Κοτζιάς δήλωσε η συμφωνία έγινε και τώρα Ζαεφ και Τσίπρας παίζουν παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης ώστε να φανεί στην Ελληνική κοινή γνώμη πως κάτι "πήρε" (αφού διαφωνεί ο Σκοπιανός Πρόεδρος)..

ΓΙΩΡΓΗΣ

Τον εχουν περι πολλου τον Τσιπρα οι ψευτες,οι κλεφτες και οι απατεωνες ολου του κοσμου, γιατι ενας σαν κι αυτους, καταφερε να γινει πρωθυπουργος και μαλιστα σε ευρωπαικη Χωρα! Το πηρε επανω του ο Τσιπρας απο τον Σκοπιανο, πώς να μεθοδευσει και να περασει τη μεγαλυτερη προδοσια ολων των εποχων!Πώς δηλ.,οχι σπιθαμη εδαφους...που ακουμε στις εθνικες επετειους,α λ λ α ολοκληρη Μακεδονια επι της ουσιας η μιση Ελλαδα παραδιδεται χωρις να πεσει ντουφεκιά σε ενα ομορο κρατιδιο τα Σκοπια!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

53453

Ο καθαρισμός του οικοπέδου που είχαν αποτεθεί τόνοι καύσιμης ύλης μετά τη φονική πυρκαγιά ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα χωρίς κόστος για το δημόσιο - Νέος χωρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Ματιού μέσα στον επόμενο χρόνο

oikopedo-1

Θα επισκεφθεί την τοποθεσία όπου, μέχρι πριν έναν μήνα, βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν κατόπιν συνεννόησης με εταιρείες

2
mitsot34

Στο τρίπτυχο  επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα επενδύει στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών του επαφών ο πρωθυπουργός - Πρώτος στόχος να επανασυστήσει την Ελλάδα  ως χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε 

6
erdogan220

«Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ

29
mitsomacron-0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που μετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».

6
olomeleia_11

Το νομοσχέδιο επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων – Δείτε τι άλλο προβλέπει

mitsotakis_mati_1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο οικόπεδο που βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά  – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με τρεις εταιρείες

3