ΝΔ για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις

ΝΔ για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις

«Δημιουργούνται άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, εφόσον δοθεί προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», υποστηρίζουν υψηλόβαθμες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Kαλούν τον Πάνο Καμμένο να τοποθετηθεί

nd
Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας τίθενται τα λεγόμενα του κ. Ζάεφ σύμφωνα με τα οποία όχι μόνον ότι υπάρχει ήδη «κατ’ αρχήν συμφωνία» με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες γαλάζιες πηγές, ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ αποκάλυψε ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Κατόπιν αυτών, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όπως:

Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονες;

Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Έχει ήδη δεσμευθεί να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν στην οδό Πειραιώς είναι ότι «η κυβέρνηση όχι μόνον φαίνεται να έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά προτίθεται να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος».

Κλείσιμο
Γι αυτό άλλωστε, επισημαίνουν, εξ αρχής η ΝΔ όχι μόνον μιλούσε για την ανάγκη «να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά καθοιονδήποτε τρόπο να μην αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις».

Με αυτή την αφορμή επαναλαμβάνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι «δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση αν αυτή δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική και κυρίως να πληρώσει η χώρα μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις».

Δεν χάνουν εξάλλου την ευκαιρία να σημειώσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης θέτοντας ερωτήματα για τη στάση του αρχηγού των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. «Συμφωνεί ο κ. Καμμένος με όσα λέει ο κ. Ζάεφ ότι συμφώνησε μαζί του ο κ. Τσίπρας; Αν ναι ας το πει, -όταν γυρίσει επιτέλους από το γκραν πρι του Μονακό και το Καζακστάν», αναφέρουν με δηκτικό τρόπο.

Αν όχι, συμπληρώνουν, «οφείλει εκείνος πλέον να απαντήσει αν θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν ο κ. Καμμένος θεωρεί λεπτομέρεια της συμφωνίας να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες ‘’Μακεδόνες’’ και να ισχυρίζονται ότι μιλούν ‘’Μακεδονικά’’».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης