Βενιζέλος: «Μέλημά μας η διαφάνεια, η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον»

Βενιζέλος: «Μέλημά μας η διαφάνεια, η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον»

Σε πολύωρη σύσκεψη που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα στο Πεντάγωνο κρίνεται η τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σε πολύωρη σύσκεψη που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα στο Πεντάγωνο κρίνεται η τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τυπικώς στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης 31 Αυγούστου παύει να ισχύει η μεταβατική συμφωνία πλαίσιο που είχε υπογραφεί στις 18 Μαρτίου του 2010 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των απερχόμενων ιδιοκτητών των ναυπηγείων της Thyssen και των επίδοξων νέων ιδιοκτητών του Σκαραμαγκά από την AbuDhabi Mar. Το αρχικό κείμενο της συμφωνίας αναφερόταν με λεπτομέρειες στην διαδικασία παραλαβής των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, την παραγγελία άλλων δύο που θα κοστίσουν επιπλέον 1 δις. Ευρώ και την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Άραβες της AbuDhabi Mar.

Επί πεντέμιση μήνες η τελική συμφωνία δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί για λόγους που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Κι έτσι σήμερα, μόλις λίγες ώρες προτού η μεταβατική συμφωνία εκπνεύσει, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξαναβρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Kristof Atzpodien και τον εκπρόσωπο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις δύο το μεσημέρι, διεκόπησαν για λίγο και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις συμμετέχουν οι διαπραγματευτικές ομάδες και οι νομικοί σύμβουλοι των εμπλεκομένων πλευρών.

Κι ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το υπουργεί Άμυνας χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».

Οι Γερμανοί πωλητές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατά πληροφορίες επιμένουν στην απειλητική προειδοποίηση ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει θα λάβουν λουκέτο στα ναυπηγεία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bryjelestsipras

«Τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου» πρότεινε σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 της ΕΕ

main_kammenos_panos

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι του καναλιού αρνήθηκαν να δώσουν τον λόγο στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, «προκειμένου να διαψεύσει ότι προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών»

1
bartholomaios

Σε ομιλία του προς τα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ενόχλησή του για την απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

w13-14165265586856

«Στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας