Βούτσης: Πολιτική ενέργεια η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

0000vou16

«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής από την Αλεξανδρούπολη

Το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και εργώδους προσπάθειας ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκου Βούτση, η σημερινή άδεια επίσκεψής του ως του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, στον 'Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βούτσης τόνισε πως η σημασία της εν λόγω συνάντησης είναι προφανής. «Κρατάει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, το εμπλουτίζει με εκτιμήσεις, κάνει μεγαλύτερη την πίεση προς αυτούς που έχουν τις ευθύνες γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και μ' αυτή την έννοια βοηθάμε στο να λήξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτή η περιπέτεια, η οποία δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει».

Διευκρίνισε πως αντίστοιχα γεγονότα και συμβάντα «γίνονται από τη δεκαετία του ΄60 συστηματικά, έχουμε τους σχετικούς φακέλους, έχουν συμβεί δηλαδή πάρα πολλά τέτοια σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς, και τα οποία επελύοντο πάντοτε με διάφορους μεθόδους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προϋπέθεταν και δεν εμπεριείχαν κράτηση επί δύο-δυόμισι μήνες δύο παιδιών, δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Χαρακτήρισε ως «απολύτως απαράδεκτη» την όλη κατάσταση «η οποία αναιτίως, χωρίς να έχουν εκφραστεί, καταγραφεί κατηγορίες, έχει οδηγήσει σε πάνω από δύο μήνες κράτηση», επισημαίνοντας και το γεγονός πως αυτή η κράτηση είναι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, στους δύο λαούς, στις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τα όσα τους μετέφερε η πρόξενος «είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στην κοινωνία της Αδριανούπολης από την εύλογη απουσία της ελληνικής κοινότητας στην οικονομική ζωή της χώρας».

Αναφορικά με το ηθικό των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ψηλό και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, το ύφος, το ήθος, τη στάση τους», ενώ σημείωσε πως «δεν σημαίνει τίποτα» το ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πολύ καλές. «Είναι προφανές ότι τους έχουνε μαζί, διαβάζουν τα βιβλία τους, τους έχουνε σε χώρους που μπορούν να ασκούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι η στέρηση της ελευθερίας, δεν μιλάμε για μία και δύο ημέρες, αυτή καθ' αυτή είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο, ακόμη κι αν έχει συμβεί στον όροφο κάποιου ξενοδοχείου. Δεν υφίστανται λοιπόν κάτι επιπλέον του βασικού όμως που είναι η στέρηση της ελευθερίας. Πόσο μάλλον αναιτίως, πόσο μάλλον χωρίς ορίζοντα, από πλευράς χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εκτίθενται και στη διεθνή κοινή γνώμη και στη συνείδηση του λαού και των λαών μας, όσοι έχουν ποντάρει και μιζάρουν και κεφαλαιοποιούν μια τέτοια ιστορία η οποία δεν έχει απολύτως καμία βάση, πέραν του γελοίου του πράγματος, του να συζητάει κανείς για κατασκοπεία εν έτη 2018, ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ για 200 μέτρα… Η ίδια η πράξη αυτή, μ' οποιαδήποτε ανόητη αντίληψη είτε συμψηφισμού, είτε δημιουργίας έντασης κ.λ.π. εκθέτει πολύ και έχει κόστος για όποιον και όποιο καθεστώς παρατείνει αυτή την ταλαιπωρία».

«Εκφράσαμε εκ μέρους της Βουλής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη» καθώς και «την απόλυτη άποψή τους για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης και σταματήματος αυτής της ταλαιπωρίας αυτών των δύο παιδιών, που συνιστά και μία ταλαιπωρία και μία ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες κι όλα αυτά έχουν συνέπειες. Συνέπειες στην οικονομία, στη διεθνή υπόσταση και στην ένταση που δημιουργείται, κάποιες φορές και το έχουμε βιώσει αυτό δραματικά στο Αιγαίο, συνέπειες στη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Δεν μπορεί να παίζει κανείς μ' αυτά τα πράγματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούτσης αξιολόγησε τη σημερινή επίσκεψη-συνάντηση ως «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», διευκρινίζοντας ότι δεν το χαρακτηρίζει σημαντικό. «Διότι σημαντικό θα ήτανε είτε να ορίσουνε σήμερα κιόλας ή από χθες πολύ γρήγορα μία δικάσιμο η οποία ευλόγως θα κατέληγε σε απελευθέρωση των παιδιών. Δηλαδή αν προλείανε ταυτόχρονα ρητά τη λήξη της ταλαιπωρίας. Εφ' όσον αυτό δεν έγινε παρά μόνο επετράπη αυτή η άνετη συνάντηση, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση με την έννοια ότι δημιουργεί ένα πεδίο δημοσιοποίησης του ζητήματος και άρα μίας λήξης του κάποια στιγμή».

«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων… Φοβάμαι ότι σ' ένα μεγάλο βαθμό παρ' ότι σέβομαι απολύτως τη δικαιοσύνη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη και ισχύουσα και στη γείτονα χώρα, υπάρχει ωστόσο ισχυρό σημείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων και είναι φανερό πια. Μετά την παρέλευση δυόμισι μηνών αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατ' εξοχήν μία πολιτική ενέργεια, ενδεχομένως εν όψει εκλογών, ενδεχομένως ενός κλίματος για καταστάσεις-συνεργασίες στη γείτονα, πλην όμως έχει κόστος και για τη γείτονα και για μας και για τις σχέσεις και κυρίως γι' αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μίλησε ο βουτσης του ρουβικωνα

Ε ρε γελια

Δυστυχως

Aγαπητοι δήθεν αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού μόλις με το καλό σας αφήσουν οι Τούρκοι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε άμεσα.Ποτε στην ιστορία των Ελλήνων,Στρατιώτης και δει αξιωματικός δεν παρέδωσε στον εχθρό τα οπλα του! ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ είπαν και το έκαναν (ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, 1821, ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ,κ.λ.π.) Δυστυχώς δεν αξίζετε να θεωρήστε διάδοχοι τους .

Φώτης

Οι οδηγίες που είχαν απο τον Τσίπρα αυτές ήταν, θυμίσου το πλοίο του λιμενικού και το πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ακόμη τρέχουν με τις εντολές που έχουν. Η υποχωρητικότητα Τσίπρα γκριζάρει το Αιγαίο, δημιουργεί ηττοπάθεια στο στράτευμα και προετοιμάζει τη χώρα για απώλειες εθνικών εδαφών.

ΓΙΩΡΓΗΣ

''Ενος κακου μυρια επονται'' Εαν,οπως λεγεται, και δε διαψευτηκε, ο Τσιπρας μεσα απο την ασχετοσυνη και την αυταπατη του, υποσχεθηκε να δωσει τους ''8'' στον Ερτογαν και μετα προσγειωθηκε οτι δε γινεται,τοτε ''δενει'' η συνωμοσιολογια για την απαγωγη των στρατιωτικων μας.Τα ψεματα,Αλεξακι δεν τα λες στη μαμακα σου με χαμογελακια να σου τα συ χωρεσει,αλλα τα λες ως πρωθυπουργος σε ενα σουλτανο που ψαχνει να βρει τροπο να σε κανει γιουσουφακι!

Τάσος

Ο ταβερνιάρης πρέπει να άδειασε όλα τα βαρέλια με το κρασί που είχε στην ταβέρνα. Πολιτικά συνελήφθησαν, πολιτικά κρατούνται ? Όχι κομμουνιστή ταβερνιάρη. Στρατιωτική είναι η κίνηση, έγινε στα πλαίσια του ανορθόδοξου πολέμου. Μας εμφανίζουν άθλιους να παρακαλάμε χωρίς αποτέλεσμα γεμίζοντας όμως με ανασφάλεια στράτευμα και πολίτες. Βάλαμε τους στρατιωτικούς να πούνε ψέματα, ο,τι τάχα έσφαλαν, άρα πρώτοι εμείς παίξαμε το παιχνίδι των Τούρκων. Τσίρκο η πολιτική των ΤσιπροΚαμμένων.

@

Το άλλο πάλι, τον έγδυσαν, τον ξυπόλυσαν και τον είχαν στο περίμενε οι τουρκικές αρχές. Στο πρόσωπο του συνέλληνες εξευτέλισαν Βουλή, κυβέρνηση και Ελλάδα.

pik

Αν και θετική ως πράξη συμπαράστασης άνευ αποτελέσματος για την απελευθέρωση των παρανόμως κρατουμένων στρατιωτικών(που είναι και το ζητούμενο).

Aντωνης

Ο Τζανακοπουλος δεν θα πάει Αδριανούπολη?

Strigou

Τι μας λες βρε "Πιαλιώτη".... Για το γιόκα σου, μούγκα...

κΟΚΟΡΙΚΟ

ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΦΕΡΕ ΕΝΑ ΚΑΤΡΟΥΤΣΟΟΟΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

filakes_koridallos_art

Οι φυλακές που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα φύγουν από τη Δυτική Αθήνα  - Πέντε εμβληματικά έργα αναπλασης για Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

77
erdogan_art

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο  Τούρκος πρόεδρος στην επέτειο του Αττίλα: «Οσοι πιστεύουν ότι ο πλούτος του νησιού της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε  - «Πανηγύρια» στα κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο

109