ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και των νέων που έδιωξαν από τη χώρα οι πολιτικές του

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και των νέων που έδιωξαν από τη χώρα οι πολιτικές του

Στην Πειραιώς επιμένουν να ψηφιστούν από κοινού οι ρυθμίσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και για τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους

anea-dimokrateia-grafeia
Αποφασισμένη να επιμείνει στην καθιέρωση διαδικασιών για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα οι απόδημοι Έλληνες είναι η Νέα Δημοκρατία. Και με αυτή την εντολή θα προσέλθει ο αρμόδιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης στη διακομματική σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών
Πάνος Σκουρλέτης με αντικείμενο την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

«Η κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε φαιδρές δικαιολογίες για να μην πάρει θέση στη σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους», υποστηρίζουν γαλάζιοι αξιωματούχοι.

Στην Πειραιώς θεωρούν υπεκφυγή τα όσα άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον οι νέοι του brain drain να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει λόγος μετάθεσης της απόφασης, καθώς «ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν».

Κλείσιμο
Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2006, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια πριν εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης να σπάσει η Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες, όπως και ή περιφέρεια Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες. Παράλληλα δυο φορές από το 2016 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας που βρίσκονται στον τόπο της διαμονής τους.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή επανέφερε τη διπλή αυτή πρότασή. Και, όπως λένε συνεργάτες του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αρχικά δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών τώρα την υιοθετεί. «Ακόμη και τώρα, όμως, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα -τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους», επισημαίνουν. Και τονίζουν ότι αυτό συμβαίνει «γιατί φοβάται την ψήφο τους» όπως, πολύ περισσότερο, των νέων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν να ψηφιστούν από κοινού οι δύο αυτές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και έτσι αφενός να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και αφετέρου να δοθεί στους Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα από τον τόπο που βρίσκονται, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλους τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και βέβαια αυτό θα πρέπει να ισχύσει τόσο για τους νέους του brain drain όσο και για όλους τους άλλους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Όπως λένε, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου περί μελλοντικής εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, η» κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης