Παυλόπουλος: Η αυστηρή λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης

pavlopoulos-anastash

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Il Messaggero εν όψει της επίσκεψής του στην Ιταλία

Ολοσέλιδη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
 φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, με αναλυτικές αναφορές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεταναστευτικό
και το προσφυγικό, την θετική πορεία της χώρας μας και τις σχέσεις με την Ιταλία.

Σήμερα το απόγευμα ο κύριος Παυλόπουλος πρόκειται να μεταβεί στην Φλωρεντία, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην ετήσια συνάντηση για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία και οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της ιταλικής αυτής πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero, με αναφορά στις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σκληρός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, πρέπει να πάρουν, το συντομότερο δυνατό, τ'απαραίτητα μέτρα για ν'αντιμετωπίσουν δύο, κυρίως, προκλήσεις. Πρώτον, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, για να θωρακισθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθούν τα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη, απειλώντας το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με διάλυση. Δεύτερον, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη επιδρά δραματικά στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, με απτό παράδειγμα την Ιταλία. Ως προς την πρώτη πρόκληση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυστηρή και αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή και πρέπει να περισταλεί δραστικά. Aναθεωρώντας και τις πολιτικές που στηρίζονται στην αποθέωση των πλεονασμάτων και στην δαιμονοποίηση του ελλείμματος».


Ο κύριος Παυλόπουλος καθιστά σαφές, παράλληλα, πως όλα αυτά προϋποθέτουν «ότι δεν επανερχόμαστε σε πρακτικές αλόγιστης σπατάλης, αλλά επιχειρούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική των περιορισμένων και ελεγχόμενων ελλειμμάτων, αποκλειστικώς για την τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης, όπως κάνουν π.χ. οι ΗΠΑ». «Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξοπλισθεί με τ' ανάλογα μέσα που έχει κάθε πραγματική Κεντρική Τράπεζα, για ν'αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χρέους. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνεται, δίχως αμφιβολία, και μια μορφή ευρωομολόγου», εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Σε ό,τι αφορά την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει: «Ήδη στο παρελθόν, στην διάλεξή μου προς το LSE, είχα τεκμηριώσει ότι η αρχή της Αλληλεγγύης αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου, στο πλαίσιο τόσο του πρωτογενούς όσο και του παράγωγου ευρωπαϊκού δικαίου. Η Αλληλεγγύη συνιστά θεμελιώδη γενική αρχή της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και απαντάται ρητώς σχεδόν σε όλους τους τομείς της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σαφείς αναφορές, σε πάνω από 15 άρθρα».



Σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνουν, όλα αυτά, από πρακτικής απόψεως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτει: «Σημαίνει ότι όποιο κράτος-μέλος παραβιάζει την αρχή της Αλληλεγγύης, πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Eνώ στον οικονομικό τομέα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εποπτεύουν αυστηρά τα κράτη-μέλη ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με ορισμένους από τους άλλους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον μεταναστευτικό και, κυρίως, προσφυγικό ζήτημα, όπου, δυστυχώς, τ'αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέχονται ορισμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν απροκαλύπτως την αρχή της Αλληλεγγύης, δίχως κυρώσεις. Τούτο τραυματίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη όσο και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, βασικός πυλώνας του οποίου είναι ο Ανθρωπισμός».



Στην ερώτηση της εφημερίδας Il Messaggero «πόσο ρεαλιστικό είναι, σήμερα, να προσβλέπει κανείς σε μια νέα πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία να μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη των πολιτών», ο κύριος Παυλόπουλος απαντά: «Την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οφείλουμε να την δούμε και ως αναγκαία και ως ρεαλιστική, διότι αν συμβεί το αντίθετο, η Ευρώπη κινδυνεύει με οπισθοδρόμηση - ή, ακόμη, και με ουσιαστική αποδόμηση - μπροστά στους πολλαπλούς κινδύνους των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων. Όσοι αρκούνται στην σημερινή κατάσταση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος κάνουν μεγάλο λάθος. Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είναι σαν ένας συρμός: αν μείνει στάσιμος στην ανηφόρα, το βάρος των βαγονιών θα σύρει πίσω τον συρμό, σ'έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κατήφορο, δίχως ορατό τέρμα».



Σχετικά, δε, με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Πρόεδρος τονίζει: «Οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με την εμπειρία τους - πικρή, πολλές φορές, είναι η αλήθεια ιδίως για τους οικονομικώς ασθενέστερους - αλλά και με το εφόδιο της αυθεντικής ευρωπαϊκής τους συνείδησης, καθώς και την έμπρακτη συμβολή τους, μπορούν να προσφέρουν σε συνεργασία με το Γαλλογερμανικό δίπολο. Ιδίως τώρα που έρχεται η ώρα του επαναπροσδιορισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών. 'Αλλωστε, αρκετές απόψεις του Γάλλου Προέδρου κ.Macron κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. H Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είναι ζήτημα στενής συνεργασίας όλων των κρατών-μελών που συμμερίζονται το Ευρωπαϊκό Όραμα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Δεν είναι το μέγεθος των χωρών, αλλά η πίστη και η αφοσίωση των κρατών-μελών σε αυτή την διαδικασία που πρέπει να μετράει περισσότερο».



Με αναφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο και το μέλλον της Χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί ότι « η Ελλάδα, με την συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτικών της Δυνάμεων είναι ενωμένη στην ευόδωση της ευρωπαϊκής της πορείας και αποστολής, βλέπει πλέον με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη».



Προσθέτει, δε, ότι «τούτο έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες εκ μέρους του Ελληνικού Λαού. Οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν τα λάθη που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν και έχουν αποφασίσει, οριστικά και αμετάκλητα, να μην τα επαναλάβουμε».



Στην συνέντευξή του προς την εφημερίδα της Ρώμης καθιστά σαφές, όμως, ότι «καθένας σήμερα γνωρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού οφείλονται και σε λάθη εκείνων που σχεδίασαν και επόπτευσαν την εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων από το 2010 και επέκεινα». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για να διορθώσουν αυτά τα λάθη, οφείλουν να στηρίξουν εμπράκτως την Ελλάδα - πάντα βέβαια με τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου - στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση».



Μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε και πάλι ανοικτά υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι ανειλημμένη υποχρέωση των Εταίρων μας έναντι της Ελλάδας, ήδη από το 2012. Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Καιρός να πράξουν το ίδιο και οι Εταίροι μας, δοθέντος ότι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης είναι και η αρχή «pacta sunt servanda».



Μιλώντας, τέλος, για τις σχέσεις κύριας σημασίας της χώρας μας με την Ιταλία και τον Πρόεδρό της, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο κύριος Παυλόπουλος υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα, από τότε που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπορεύεται αρμονικά με την Ιταλία στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Σ'αυτό το πλαίσιο κινείται με συνέπεια και η στενή και ειλικρινής φιλία μου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Mατταρέλλα. H Ελλάδα, αναγνωρίζει τον κορυφαίο ρόλο που η Ιταλία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει, συμπληρώνοντας αλλά και τονώνοντας ουσιωδώς το γαλλογερμανικό δίπολο».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Συνταξιουχος

Εσυ πακη και ολοι οι πολιτικοι δεν ξερετε απο λιτοτητα. Καλα τρωτε Ολοι με χρυσα κουταλια. Εγω αυτο που εχω να πω Πακη τα φιλαρακια σου οι Συριζαιοανελιτες εχετε βαλει στο ματι εμας τους Συνταξιουχους.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο

Ο πακης πεθύμησε τις παλιές καλές εποχές των παχέων αγελάδων που διόριζε στρατιές αχρήστων και αχρείαστων δημοσίων υπαλλήλων .Πες στον εργοδότη σου να κόψει φόρους από τους ιδιώτες να σταθεροποιήσει μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και να δεις ότι θα αρχίσει να κυλάει η οικονομία .Εσυ και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχετε φέρει τη χώρα σε αυτό το χάλι άχρηστοι

Ισοκράτης

Οι λαοί έχουν στην Δημοκρατία τους ηγέτες που τους αξίζουν και που τους εκφράζουν.Κακό πράγμα η λιτότητα και ωραίο πράγμα να κάνεις μεγάλη ζωή με O.P.M (other people's money).Μνημόνια for ever ρε!

Καρανικας

ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!!

Ασπιρίνες για τον καρκίνο

Ρε Παυλόπουλε έχουμε Γερμανική κατoχή στην ευρώπη σου. Δεν το βλέπεις;

Άντε πάλι με τα ακαταλαβίστικα ...του Πάκη!!!

Μα γιατί μιλάει ο Πάκης καθε φορά σαν να εκπροσωπεί ένα κράτος...φάντασμα της Ευρώπης που λατρεύει(!) και ουχί την Ελλάδα μιάς και εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν καταλαβαίνουμε τι λέει?????

ΓΙΩΡΓΗΣ

Aσ'το Προεδρε, δεν το σωνεις. Ο Τσιπρας σου ειναι ο χειροτερος πολιτικος της Ευρωπης, τουλαχιστον. Ολοι οι Ευρωπαιοι εχουν μεινει με ανοιχτο το στομα με την ανικανοτητα του.Ολοι οι Ευρωπαιοι με την ιδια αυστηρη γερμανικη συνταγη αντιμετωπισαν επιτυχως και χαλαρα τη διεθνη οικονομικη κριση μεσα σε δυο μολις χρονακια, και μονο και μοναχος ο Τσιπρας σου επιδεινωνει την ελληνικη οικονομια και συνεχιζει 4 χρονια τωρα...! Δεν φταινε οι Ευρωπαιοι και το ευρω και το απεδειξαν στην πραξη,αλλα ο Τσιπρας σου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nd-panoutsos_main01

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν από την Πειραιώς άλλα 20 πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, διεκδικώντας για πρώτη φορά την είσοδό τους στη Βουλή, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο «Θέμα»

olomeleia-vouli1

Τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για πόλεμο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της οικονομίας, της ανομίας, της διαφθοράς και λιγότερο των αναγκαίων αλλαγών στο Σύνταγμα

stated

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), διαμηνύει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στον Ερντογάν

depa

Σε βάρος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Κιτσάκου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για φερόμενη ζημία στη ΔΕΠΑ άνω των 115 εκατ. ευρώ - Κατήγγειλε ότι για τις ενέργειές του ήταν ενήμεροι κορυφαίοι υπουργοί

1
Καταγραφη66666

«Η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της - Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας

2
beni0

Σφοδρή επίθεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό - Τώρα βιώνει το σύνδρομο της Στοκχόλμης και κάνει πάντα ότι του λένε οι σύμμαχοι και εταίροι είπε χαρακτηριστικά

22