Κοτζιάς στα κυπριακά δικαστήρια: «Γραφειοκρατικό λάθος» η μεταβίβαση οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ... για να πουληθεί

Κοτζιάς στα κυπριακά δικαστήρια: «Γραφειοκρατικό λάθος» η μεταβίβαση οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ... για να πουληθεί

«Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα» είπε στο δικαστήριο ο ΥΠΕΞ, φανερά εκνευρισμένος από
τις ερωτήσεις του δικηγόρου κ. Βελάρη, ενώ επικαλούνταν συνεχώς τους «αγώνες» του για την Κύπρο

nikos-kotzias
Την ιδιότητα του, ως υπουργού εξωτερικών, επικαλέστηκε αρκετές φορές ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, ο Νίκος Κοτζιάς 
ο οποίος αντεξεταζόταν από τον δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του απαιτώντας σεβασμό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον κ, Βελάρη για ανθελληνισμό και αντιπάθεια στην «παρούσα ελληνική κυβέρνηση». Ο Νίκος Κοτζιάς, αν και το θέμα αφορά μια αστική διαφορά μεταξύ ελληνικού κράτους και ενός μοναστηριού, επικαλέστηκε τους αγώνες του για τη
Κύπρο.

Η χθεσινή διαδικασία άφησε στη κοινή γνώμη μια ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση, καθώς ακούστηκαν βαριές κουβέντες, όπως ότι «η Τουρκία συμπεριφέρθηκε καλύτερα», και ότι τέτοιος διασυρμός της Ελλάδας δεν υπήρξε ούτε επί χούντας.


Κλείσιμο
Ένα δώρο προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ

Η διαφορά μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Ιεράς Μονής Κύκκου, αφορά ένα οικόπεδο 8 στρεμμάτων, που παραχώρησε το 1999, ο ηγούμενος και Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στο ελληνικό δημόσιο, με τον όρο να ανεγερθεί σε αυτό το κτήριο της πρεσβείας της Ελλάδας και η πρεσβευτική κατοικία. Το οικόπεδο βρίσκεται στην πλέον προνομιούχα περιοχή της Λευκωσίας, δίπλα στις πρεσβείες των ΗΠΑ κα της Ρωσίας. Το συμβολικό τίμημα ήταν 500.000 λίρες Κύρου (854.000 ευρώ). Το οικόπεδο έμεινε για χρόνια αναξιοποίητο, μέχρι που κάποια στιγμή η Μονή Κύκκου διαπίστωσε ότι είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και επρόκειτο να πωληθεί στο Κατάρ για να χτίσει πρεσβεία. Ο Νίκος Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το οικόπεδο ποτέ δεν μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Όταν ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης παρουσίασε τα σχετικά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι όντως το οικόπεδο είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς «γραφειοκρατικό λάθος». Η Ιερά Μονή Κύκκου για να αποφύγει την πώληση του οικοπέδου, έκανε αγωγή κατά του ελληνικού κράτους, την οποία κέρδισε και απαίτησε την επιστροφή του οικοπέδου με την καταβολή 2,5 εκ ευρώ στα κρατικά ταμεία, που αποτελούν την επιστροφή των 854.000 ευρώ που είχαν δοθεί το 1999 συν τόκους. Η πραγματική αξία του οικοπέδου εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Επί της δικαστικής απόφασης δεν έγινε έφεση από το ελληνικό κράτος και η Ιερά Μονή Κύκκου προχώρησε με αίτηση εκτέλεσης της απόφασης. Στην αίτηση υπήρξε ένσταση από το ελληνικό κράτος και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας κλήθηκε να καταθέσει χθες ο Νίκος Κοτζιάς.



Τέτοιος διασυρμός ούτε επί χούντας

Ήταν εμφανής η ενόχληση του Νίκου Κοτζιά από τις ερωτήσεις του δικηγόρου Κ. Βελάρη, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις αντί απαντήσεων να αναφέρεται στις μάχες του για τη Κύπρο στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Σε κάποια στιγμή, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ν. Σάντη, είπε: «Μου υποβάλλει ερωτήσεις για άσχετα πράγματα και τον καλώ να επικεντρωθεί στην ουσία (ο κ. Βελάρης). Ούτε επί χούντας, η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Ο κ. Κοτζιάς σε άλλες περιπτώσεις ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Βελάρης βρίσκεται σε νομική πλάνη και δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο κλπ, σε σχέση με τα περιουσιακά θέματα που αφορούν κράτη.



Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε καλύτερα

Ο υπουργός Εξωτερικών, επιχειρώντας να δείξει την ενόχλησή του γιατί αυτή η διαδικασία έφτασε στη δικαιοσύνη, σημείωσε ότι δεν ήθελε να είναι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. «Δυστυχώς» είπε «κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές». Ωστόσο στο δικαστήριο δεν βρισκόντουσαν σε αντιδικία η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το ελληνικό δημόσιο με ένα μοναστήρι. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε ακίνητο που είχε παραχωρηθεί από τον Kεμάλ Ατατούρκ στο ελληνικό κράτος την δεκαετία του 1930, στο κέντρο της Άγκυρας. «Δεν πουλήσαμε» σημείωσε «κτήμα στην Άγκυρα, που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία». Απευθυνόμενος στον Κ. Βελάρη είπε: «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση».



Να σέβεστε τον πρωθυπουργό

Ο διηγόρος Κ. Βελάρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το ακίνητο, το οποίο είχε παραχωρηθεί από τη Μονή Κύκκου στο ελληνικό κράτος, έναντι 500.000 λιρών Κύπρου το 1999, με όρο να ανεγερθεί πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία, έγινε προσπάθεια να το δώσει ο Στεφανόπουλος προίκα στην κόρη του και τον σταμάτησαν (δεν διευκρίνισε σε ποιον Στεφανόπουλο αναφερόταν). Για την ουσία της υπόθεσης, ο Κ. Βελάρης διερωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν εξουσιοδότησε τον κ. Κοτζιά ώστε να υπάρξει νομική διευθέτηση του ζητήματος και υπήρξε ευαισθητοποίηση μόνο μετά τη δικαστική απόφαση, με την οποία επέστρεφε το οικόπεδο στη Μονή του Κύκκου; Η αναφορά του Κ. Βελάρη στον Α. Τσίπρα προκάλεσε την έκρηξη του Ν. Κοτζιά, ο οποίος του ζήτησε να μιλάει «με σεβασμό για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας». Σε έντονο ύφος είπε: «Να μιλάτε έτσι για μένα, όχι για τον πρωθυπουργό μου».



Αγώνες στο Κραν Μοντανά

Σε αρκετά σημεία της αντεξέτασής του ο Ν. Κοτζιάς αναφερόταν στην ιδιότητά του, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος της παρουσίας του στο δικαστήριο, γιατί είχε υποχρεώσεις ως υπουργός εξωτερικών. Από τη πλευρά του ο δικηγόρος Κ. Βελάρης του ζήτησε να σταματήσει τα λογύδρια και να απαντήσει στις ερωτήσεις που υποβάλλονταν. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του στις συνομιλίες για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού. Αναφερόμενος στον εαυτό του. είπε πως είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Κύπρου και έχει δώσει μάχες στο πλευρό της Λευκωσίας για το εθνικό θέμα. Δεν παρέλειψε να αποδώσει στον Κ. Βελάρη ανθελληνισμό, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την τροπή που πήραν τα πράγματα, ισχυριζόμενος ότι έχει προσωπικό οικονομικό συμφέρον και παραβλέπει το εθνικό συμφέρον, το οποίο έθεσε ως πρώτο ο ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος σε συνάντηση που είχαν για να βρουν λύση στο πρόβλημα.



Τέλειωσαν τα μνημόνια

Ο Νίκος Κοτζιάς απέδωσε σκοπιμότητα εκ μέρους του δικηγόρου λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, ώστε να πουληθεί το οικόπεδο σε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων. Ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει βρει τα χρήματα και έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για να χτιστεί η πρεσβεία, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου. Απευθυνόμενος προς τον κ. Βελάρη, του είπε ότι «ο Ηγούμενος Κύκκου ονειρευόταν να δει την ελληνική πρεσβεία απέναντι. Εσείς μπορεί να μην το ονειρευόσασταν, να ονειρευόσασταν άλλα πράματα, δικαίωμα σας. Ο Ηγούμενος ονειρευόταν με δάκρυα στα μάτια να δει απέναντι από το Μετόχι την Ελληνική Πρεσβεία». Το γιατί δεν χτίστηκε η ελληνική πρεσβεία μέχρι τωρα το απέδωσε «στα μνημόνια και τα ΤΑΙΠΕΔ και όλα αυτά που περιέπλεξαν την κατάσταση», αλλά «τελείωσαν αυτά στην Ελλάδα».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της αγωγής κατά του ελληνικού κράτους την οποία κέρδισε η Ιερά Μονή Κύκκου, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος είχε αναφέρει στη κατάθεση του: «Είμεθα μακρόθυμοι έναντι της Ελλάδας. Είμεθα, είμαστε και θα είμαστε. Όταν όμως είδαμε ότι βγήκε σε προσφορές προς πώληση έπρεπε να δράσουμε, διότι αλλοιώνετο ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε η γη προς την Ελληνική Δημοκρατία». «Ουδέποτε ήθελα…να παρουσιαστώ ενώπιον του Δικαστηρίου ως αντίδικος με την Ελληνική Πολιτεία, τούτο αντίκειται στα πιστεύω μου στα ιδεώδη μου και στην ιστορία και την παράδοση της Ιεράς Μονής Κύκκου, που είναι μια ιστορία θα έλεγα συμπαράταξης με την Ελλάδα, σε όλους τους αγώνες της για την πολυπόθητη ελευθερία και άλλως πως. Η Ιερά Μονή Κύκκου ούτε σώζεται ούτε χάνεται με τα 8 δεκάρια, 8 στρέμματα γης που υπάρχουν εκεί, ο σκοπός που προσέφυγα στο Δικαστήριο είναι, να κατοχυρωθεί ότι δεν θα αποξενωθεί η Ελληνική Δημοκρατία το τεμάχιο γης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης