Σήμερα στα κυπριακά δικαστήρια ο Κοτζιάς με τον Μητροπολίτη Κύκκου

nikos-kotzias

Η υπόθεση αφορά σε διαφορά που έχει προκύψει για οικόπεδο στο οποίο προγραμματίζεται να ανεγερθεί η Ελληνική Πρεσβεία

Στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς 
μαζί με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Κύπρο
Ηλία Φωτόπουλο, για να αντεξεταστούν από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, σε σχέση με διαφορά που έχει προκύψει για οικόπεδο στο οποίο προγραμματίζεται να ανεγερθεί η Ελληνική Πρεσβεία.

Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί από τον Μητροπολίτη Κύκκου στο Ελληνικό Κράτος με την δέσμευση να χτιστεί η Ελληνική Πρεσβεία. Ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση και έτσι απαιτήθηκε η επιστροφή του ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί βρίσκεται σε ιδιαιτέρως προνομιούχα θέση στη Λευκωσία κοντά στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Φωτόπουλος έχουν κάνει ένορκη δήλωση στη δικαστήριο επί της οποία θα αντεξεταστούν. Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί το 1999 στο Ελληνικό Κράτος με τη δέσμευση εντός 10 ετών να χτιστεί η πρεσβεία, κάτι που δεν συνέβη. Το συμβολικό τίμημα ήταν 500.000 λίρες Κύπρου (850.000 ευρώ). Το ακίνητο εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πωληθεί και αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη που ζήτησε την επιστροφή του.

Υπήρξε δικαστική απόφαση με την οποία το ακίνητο επέστρεφε στη Μητρόπολη. Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού εξωτερικών με τον Μητροπολίτη Κύκκου και επετεύχθη συμφωνία για εθνικούς λόγους, έτσι ώστε να παραμεριστεί η δικαστική απόφαση και το Ελληνικό κράτος να χτίσει τη πρεσβεία. Ωστόσο μετά προέκυψε απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου να πωλήσει το οικόπεδο σε ρωσική εταιρεία και έτσι υπήρξε προσφυγή της Ελλάδας στη δικαιοσύνη. Η Μητρόπολη Κύκκου υποστηρίζει πως η συμφωνία με τον κ. Κοτζιά αφορούσε το μισό οικόπεδο, ενώ το Ελληνικό κράτος αναφέρεται σε ολόκληρο. Μάλιστα σε προφορική συμφωνία που φέρεται να έγινε είχε συναποφασιστεί να δοθεί το ποσόν των 2,5 εκ ευρώ στην Ελλάδα, χρήματα που η Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έλαβε.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΕΟΚΑ

Πού νομίζει ότι βρίσκεται ό porky pig στό ελλαδισταν νά φωνάζει ο κλέφτης και νά φοβηθεί ό νοικοκύρης... άντε από δω βοδαρε.

Κυπρος

Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος=κουμουνιστης κυπρου=ανθελληνας=τωρα που εχετε προβλημα να βγαλουμε κανα χρημα ευλογησον.....φουρειρολογοι..... Το να εκμεταλλευεσαι ταλιμπαν αυτη την κατασταση ορμωμενος απο ξενα συμφεροντα και το ΚΕΡΔΟΣ!Εισαι το λιγοτερο αυτο που εισαι και ακελ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kstaroak-s1

Με αφορμή ομιλία του υπ. Άμυνας στο Κόσοβο στην οποία κάλεσε τους στρατιωτικούς «είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το Έθνος»

26
polakis_ar

Το Politico επισημαίνει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «όχι όμως από τον πρωθυπουργό» - Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σχόλια Πολάκη ήταν εξαιρετικά μικροπρεπή

140
tsipraschina2

O πρωθυπουργός μίλησε στο δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο και τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή

20