Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα

kotziasmesa

 Αιτία της διαμάχης  ένα οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Μητρόπολη Κύκκου- «Είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ να βίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο κ.Κοτζιάς

Με βαριές εκφράσεις συνεχίζεται στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας η αντεξέταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, αναφορικά με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με οικόπεδο στη περιοχή Έγκωμης, στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του ανέφερε πως είναι ντροπή για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο συνήγορος θέλει να εμποδίσει τον ηγούμενο από το να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο συνήγορος είναι σε νομική πλάνη».


kotziasdikastirio

Αντιδρώντας στις συνεχείς ερωτήσεις του συνηγόρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ανέφερε: Γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Βελάρη ότι του υποβάλλει ερωτήσεις άσχετες με την ουσία του θέματος. Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του '30, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην Ελλάδα απ' ότι η Κύπρος. «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ένταξη του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι έγινε από γραφειοκρατικό λάθος.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή. Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής.

Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.

Το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρίσκετο, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης Φωτόπουλος. Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο. Όπως σημειώνεται από ελληνικής πλευράς, ενώ στάληκε στη συνέχεια κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το τεμάχιο γης έκτασης οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αντιπροσωπεία που είχε έλθει από την Ελλάδα δεν είχε διατυπώσει μέχρι τότε τις απόψεις της και πως «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Σημείωσε επίσης πως όταν τον επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας για να εξακριβώσει κατά πόσον είχε πωληθεί ή όχι το οικόπεδο «τον πληροφορήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του οικοπέδου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο μη αναστρέψιμο στάδιο, εάν όμως η Ελληνική Δημοκρατία θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο Μέγαρο Πρεσβείας στη Λευκωσία, τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου».

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Ηλίας

Ο γελοίος πήγε εκεί και είπε ψέματα, πότε πιά ψήφο στους αριστερούς, συνεχώς μας ντροπιάζουν.

ΚΡΗΤΙΚΌΣ ΠΟΥ ΨΉΦΙΣΕ ΝΑΙ

Την Ελλάδα τη διασύρεις εσύ και η γελοία παρέα σου. Και βέβαια δεν εννοώ εσένα και τον Τοσκά τα μέλη του τεράστιου ρεύματος ''ΠΡΆΤΤΩ, , Αλλά το σκύλόλοι που σας έκανε υπουργούς και σας φιλοξενεί

Ρε τα λαμογια

Τους έκανε η επισκοπή δώρο το οικόπεδο να χτίσουν πρεσβεία δεν έχτισαν τίποτα και τώρα οι κλεφταραδες πήγαν να πουλήσουν ξένο οικόπεδο.Μπραβο στους Κύπριους σας πήρανε χαμπάρι κλέφτρονια απατεώνες.

Εθνικόν Κράτος

Πήγαν να το πουλήσουν το οικόπεδο οι συριζαιοι, μέσα στο γενικό ξεπούλημα της πατρίδας και τους τσάκωσε ο μητροπολίτης στα πράσα απ' ότι φαίνεται... κι άρχισε ο Κοτζιάς τις μεγάλες...μπούρδες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα !!!

ΑΣΤΟ

ΚΟΝΤΖΙΑ ... Η "ΧΟΥΝΤΑ" ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ .... ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑΡΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΠΟΥ , ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ... ΔΕΝ ΜΕΙΛΑΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΔ .. ΟΙ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ! ΣΤΑ 4 ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΛΟΙ ......

Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον!

Mα τί λέτε τώρα; Σοβαρολογείτε; Χάρη στη χούντα χάθηκε το 40% του Κυπριακού εδάφους (εισβολή της Τουρκίας!)! Εθνική συμφορά και εθνική καταστροφή προκάλεσε η χούντα! Βέβαια, κι αυτοί, οι ΣΥΡΙΖΑίοι, αν ήταν στο χέρι τους και μπορούσαν να βάλουν χέρι στο υπόλοιπο 60% θα τα πουλούσαν για να μαζέψουν λεφτά να διορίσουν κι άλλες κομματικές παρέες και άλλες οικογένειες!

αιντε

ΠΗΡΑΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ....ΔΑΝΕΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ....

ΜΚ2

Το σπίτι του πρέσβη στο Χολαντ Παρκ , μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου σώθηκε «τζάμπα»! Α ρε Τσιτιζα!

Απίστευτη υπέρβαση (ακόμα και του Ράδιο Αρβύλα)

Απλώς απίστευτο. Τους έκανε δώρο η Κύπρος οικόπεδο φιλέτο για να κτισουν πρεσβεία της Ελλάδας και αυτοι πήγαν να το πουλήσουν για να πάρουν ρευστό για διορισμούς ημετέρων, για πιο πολλές ΔΕΚΟ και φορείς και ψηφοθηρικές δαπάνες. Απλώς απίστευτοι. Ας ήταν τουλάχιστον ειλικρινείς και ας έλεγαν ευθέως στους Κυπρίους ότι θέλουν δωρεά (σε μετρητά) και όχι οικόπεδο. Η πραγματικότητα αυτή ξεπερνάει θεαματικά όλα τα ανέκδοτα του Ράδιο Αρβύλα.

Παναγιώτης

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΓΙΑΤΡΟΙ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΠΑΠΑΔΕΣ/ΝΤΙΒΕΛΟΠΕΡΣ.

MK2

Τους χάλασαν οι Κύπριοι τη δουλίτσα! Ποιος ξέρει τι «προμυθειες» είχαν συμφωνηθεί για αυτό το φιλέτο! Για άλλη μια φορά η Ελλαδα(κυβέρνηση) πιάνεται με τη γίδα στον ώμο και φωνάζει κι από πάνω!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης