Καρφιά Βούτση: Άκαιρη η συζήτηση για αυξήσεις και ποια μέτρα «θα παρθούν πίσω»

4415618

«Να μιλάμε με αυτά που έχουμε στο χέρι» - «Όσα μέτρα έχουν προνομοθετηθεί θα εφαρμοστούν...» είπε για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο - Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα κάποια μέτρα θα «μπορούν να επανεκτιμηθούν και να εξισορροπηθούν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής - Όχι στο αίτημα της Γεννηματά για πρόωρες εκλογές

"Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η υποδοχή που έχουν τα ομόλογα και στις δύο εξόδους που έχουν συντελεστεί, τα επιτυχή stress tests των τραπεζών δεν επαλήθευσαν τα κακά σενάρια, επαλήθευσαν τις εκτιμήσεις ότι ο οδικός χάρτης πάει με έναν καλό ρυθμό και ότι μπορούμε με τις προβλέψεις που υπάρχουν, στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για να βγούμε στο τέλος Αυγούστου από τις τυπικές μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχουν, όμως, πάρα πολύ ουσία" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Θα είναι καθαρή η έξοδος»

"Αυτό σημαίνει καθαρή έξοδο, σημαίνει ότι δεν έχεις να περιμένεις κάποια χρήματα ανά τρεις- τέσσερις μήνες για να πληρώσεις δόσεις κατά 80% τουλάχιστον και δεν έχεις να αποδώσεις λογαριασμό για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με μια σειρά αξιολογήσεων", είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: "Όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια συζήτηση ότι θα έμπαινε κόφτης στον προϋπολογισμό του 2018,μετά από διάφορες πλευρές αναφέρονταν η πιστοληπτική γραμμή, υπήρχε ένα κινδυνολογικό πλαίσιο στις συζητήσεις. Τώρα πια δεν υπάρχει κάτι που να συσκοτίζει την πορεία και αυτό έγινε φανερό και από την ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνγκερ πρόσφατα στην Βουλή όπου τον φιλοξενήσαμε".

«Ότι έχει προνομοθετηθεί θα εφαρμοστεί...»

Σε ερώτηση εάν μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, απάντησε: "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα έρθουν και ότι έχει προνομοθετηθεί ή ήταν μέρος της συμφωνίας θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο, το εύρος και την ποιότητα που κάθε φορά η ελληνική οικονομία θα επιτρέπει. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει μέσα το στοιχείο της επαναδιαπραγμάτευσης ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήταν εντελώς άκαιρο- μερικοί το έχουν κάνει και λυπάμαι- να εξελιχθεί μια συζήτηση από τώρα, ποιες αυξήσεις θα δοθούν, ποια στοιχεία από το πρόγραμμα θα παρθούν πίσω. Δεν είναι η συζήτηση να γίνει τώρα. Να μιλάμε με αυτά που έχουμε στο χέρι και αυτά είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας, η συμφωνία που μπορεί να περιλαμβάνει οριακά και τον κατώτερο μισθό αλλά οπωσδήποτε τις εγγυήσεις για την εργασία θα επανέλθουν. Αυτά είναι μέρος της συμφωνίας, αυτά θα γίνουν. Σε αυτό το επίπεδο όλοι θα αισθανθούν καλύτερα, όσο καλύτερα θα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο και τα αρνητικά μέτρα τα οποία έχουν αναληφθεί ως υποχρεώσεις στα πλαίσια του προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο, θα μπορούν να επανεκτιμηθούν και να εξισορροπηθούν. Κρατήστε αυτές τις εκφράσεις".

Αντιφατικές οι προτάσεις Γεννηματά

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ένιωσε έκπληξη όταν έλαβε την επιστολή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για το θέμα των εκλογών, ενώ για το αίτημα της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σημείωσε ότι ενδεχομένως είναι απαραίτητη και θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες.

Μίλησε για "αντιφατικές" προτάσεις της κ. Γεννηματά και εξήγησε: "Ένιωσα έκπληξη, για τον απλό λόγο ότι είχα λάβει, επίσης, μια επιστολή προ ενός μηνός από την κ. Γεννηματά με την οποία ευλόγως, με τρόπο σαφή και μένοντας και επί της ουσίας του ζητήματος, έθετε το ζήτημα μιας έγκυρης έναρξης της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση. Η οποία κατά τα συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος απαιτεί κάποιους λίγους μήνες για να ολοκληρωθεί σε αυτή τη Βουλή, ούτως ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική Βουλή.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές οι δύο προτάσεις έχουν μια εγγενή αντίφαση, διότι αν πρόκειται να πάμε σε εκλογές, πριν μάλιστα την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι φανερό ότι η Συνταγματική αναθεώρηση πηγαίνει για το 2024.

Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πρόσημο με το οποίο θα βγει η χώρα μετά από μια οκτάχρονη κρίση, ώστε να μη κυλήσουμε σε συντηρητικές αναδιπλώσεις, σε φοβίες και τραύματα που δημιούργησε η ίδια η κρίση μέσα στο κοινωνικό σώμα. 'Αρα χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο όσες δυνάμεις το αντέχουν και το θεωρούν σαν προαπαιτούμενο για το μέλλον αυτής της χώρας, θα καταθέσουν και καταθέτουν τις απόψεις τους".

...Ένα πολιτικό σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο

Αναφερόμενος σε συνεντεύξεις στελεχών της κυβέρνησης που θέτουν ζήτημα συζήτησης και ενδεχόμενης συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι οι συνεντεύξεις αυτές προλειαίνουν το έδαφος, ενθαρρύνουν και πιέζουν στην κατεύθυνση ενός προγραμματικού, ιδεολογικού επανακαθορισμού στο πολιτικό σύστημα της χώρας, όλων των δυνάμεων που θα ήταν διατεθειμένες από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο.

Για το θέμα της απλής αναλογικής παρατήρησε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις του τόπου θέλουν να επανασυγκολλήσουν, να επαναοριοθετήσουν και να επαναθεμελιώσουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα βάζει στην άκρη τον λαό, τα μικρά κόμματα, τα μικρά ποσοστά, τους ενδιάμεσους χώρους έτσι ώστε να διαμορφώσουν μια νέα καθεστωτική αντίληψη και συμπλήρωσε: "Είναι προς τιμήν του ΣΥΡΙΖΑ -και το λέω και για τον υπουργό τον Π. Σκουρλέτη, προφανώς ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο σε αυτά και για αυτό και για την κατάτμηση των περιφερειών που αποτελούν στοιχεία διερεύνησης προς την σωστή κατεύθυνση και είχαν τεθεί και από άλλα κόμματα όταν συζητούσαμε τον εκλογικό νόμο στη Βουλή- τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση ότι δεν συμπεριφέρεται με καθεστωτικό τρόπο όσον αφορά το εκλογικό σύστημα".

Σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τόνισε πως είναι άκαιρη μια τέτοια συζήτηση τώρα και υπογράμμισε: "Ό,τι πει κι ό,τι λέει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών σε αυτά τα ζητήματα, είναι σαφές πως είναι κυβερνητική θέση, όταν μάλιστα αυτό ταυτίζεται και με τη συνταγματική πρόνοια. Οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επ' αυτού του ζητήματος είναι άκαιρη και μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς οι οποίοι δεν έχουν τη θέση τους αυτή τη στιγμή. Πόσο μάλιστα όταν αυτήν την περίοδο, υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα, που μπορεί να έχουμε εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ή το ζήτημα της «Novartis», που θα ξανασυζητηθεί τώρα στη Βουλή. 'Αλλωστε είναι σαφές πλέον ότι ουδείς εισηγείται ή πιέζει, πέραν της κ. Γεννηματά με την κίνηση που έκανε, για εκλογές ή θεωρεί ότι θα γίνουν εκλογές το 2018. Η συνταγματική πρόνοια και η εκτέλεσή της, δηλαδή το να συμπληρωθεί η τετραετία, πιστεύω ότι και στη λαϊκή συνείδηση και στην κουλτούρα του λαού μας. Είναι κάτι πρωτεύον και βάσει αυτού κρίνεται θετικά η προσήλωση του πρωθυπουργού σε κάτι τέτοιο".
voutsis ert

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ο

Για κάθε τσίχλα που αγοράζω πληρώνω 24% φπα για να μην βλέπω τη συντρόφισσα Γιάμαλη στην ΕΡΤ.Ζωάρα.

ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ--

ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Batman

Ο βουτσης και οι αμόρφωτοι ψηφοφόροι του συριζα είναι υπέροχοι στα τέσσερα. μεcavλοnoun

Δηλαδή

Αν έχω στο χέρι καμία χειροβομβίδα σαν τον γιό σου, μπορώ να "μιλήσω";

Βρε

ταβερνιαρη αυξηση οσο πλησιαζουμε στις εκλογες θα δωσετε στους κηφηνες...........θα βρειτε τροπο........μαθατε πως δουλευει το συστημα.....

ΚΑΙ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ

ΕΦΑΓΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΑΠΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ - ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ !

εγω ειδικα σε περιμενω

εφαρμοσε το αφορολογητο ρε [...]...και ελα να τα πουμε.....

Μα την Καρέκλα με τα 10.000

Παπαρολογία με προοδευτικό πρόσημο, κοτσανολογία με κοινωνικό πρόσημο, μπουρδολογία με ταξικό πρόσημο, τσαρλατανισμός με αριστερό πρόσημο.

Μ. Κοράλης

"Οποια Κυβέρνηση και αν κυβερνά , αν μας αφήσουν χωρίς έλεγχο , ή κατά την λαϊκή έκφραση ρέμπελους , είμαστε ικανοί μέσα σε 5 χρόνια να δημιουργήσομε χρέος άλλα 320 δις .

Panos

Το μνημόνιο Τσίπρα ήλθε για να μείνει, ήταν χρήσιμο και παραμένει αναγκαίο για να βρίσκεται ο Τσίπρας στο Μαξίμου. Ήταν δίκαιο αίτημα, η αριστερά του Αλέξη το έκανε πράξη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

speech_leventis

Ερωτηθείς εάν βλέπει θετικά μια είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολίασε:  «Εγώ την είσοδό του στη φυλακή θα θεωρούσα θετική!» - Τι είπε για τη διαπραγμάτεση του α' εξαμήνου του 2015

7
4836288__1_

«Όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα» είπε στη Θεσσαλονίκη  η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

9
apostolakis_hulusi_akar_art

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ζητούσε «σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Ελλάδας από τον Τούρκο ομόλογό του, εκείνος απαντούσε, καλώντας την Αθήνα να αποφεύγει τις προκλήσεις!

33
mitsotakis_salamina2

Την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας καταδίκασε από την Ελευσίνα ο πρόεδρος της ΝΔ - Πρόσκληση για συστράτευση και συμμετοχή στις εκλογές για ισχυρή εντολή στη ΝΔ - «Μπάνιο μετά τις κάλπες» είπε, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στη νεολαία - Τα μέτρα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης

49