Κουβέλης για ελληνοτουρκικά: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δεν πέτυχε!

4434603

«Υπάρχει ανάγκη ανοίγματος των διαδικασιών διαλόγου με τη γείτονα» - Ο Ερντογάν, τροφοδοτεί το εθνικιστικό σύστημα της γειτονικής χώρας» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει δυσαρμονία στη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις επίσημα διακηρυγμένες απόψεις κυβερνητικών στελεχών σύμφωνα με τις οποίες η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη κινείται ο Φώτης Κουβέλης οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ευθέως ότι η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Αθήνα δεν πέτυχε.

«Η επίσκεψη δεν πέτυχε. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη ανοίγματος των διαδικασιών διαλόγου με τη γείτονα» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνοντας ωστόσο ότι η ρητορική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα

Η ρητορική της έντασης από την πλευρά τής Τουρκίας ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους θα επανακαθοριστεί, εκτίμησε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τροφοδοτεί το εθνικιστικό σύστημα της γειτονικής χώρας, παράλληλα, δε, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Επίσης, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του περί ακήρυκτου πολέμου συνδέονατι με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις δαπάνες της Πολιτείας για τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ξεκαθάρισε ότι το τεράστιο κόστος αυτών των δαπανών επ ουδενί δεν συμψηφίζεται με την οδυνηρή απώλεια ανθρώπων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης επισήμανε τις υποχρεώσεις τής ΕΕ για την εφαρμογή της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

«Δεν διεκδικούμε τίποτε από αυτά που δεν είναι δικά μας, είμαστε μία χώρα ειρήνης που επιδιώκει τη συνεργασία με άλλα κράτη, δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε τη ρητορική τής έντασης που ακολουθεί η Τουρκία, δηλώνουμε, όμως, ότι είμαστε αποφασισμένοι και με επάρκεια να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά συμφέροντά μας» διεμήνυσε.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο όρος «ομηρία» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δεν είχε την έννοιά του με νομικό περιεχόμενο, αλλά ήθελε να προσδιορίσει με αυτόν τον φραστικό χαρακτηρισμό την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης. «Δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ μας». Αντιθέτως συνεργαζόμαστε αμφίδρομα και επί θεμάτων που δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές μας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σχολίασε ότι αρχικά επρόκειτο για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που επιλύετο μεταξύ των επικεφαλής των φυλακίων. Τώρα, όμως, εντασσόμενο στη ρητορική έντασης, στην οποία οποία έχει επιδοθεί η Τουρκία, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.

Όσον αφορά στο θέμα με την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου στα όρια του FIR Αθηνών, στην περιοχή της Ρω, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι ήταν λάθος η έκφρασή του περί υπέρπτησης - δεν έγινε όπως είπε- δηλώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική φρουρά αντέδρασε πολύ έξυπνα. Έπραξε ορθά, συμπλήρωσε.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Τουρκία, σχετικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι περίμενε μία διαφορετική δήλωση, πιο συγκεκριμένη, με επίκληση του διεθνούς δικαίου, αλλά ο ίδιος περιορίσθηκε να περιλάβει μόνο τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι:

- Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του χρόνου θητείας των στρατευσίμων, ούτε θέμα αύξησης του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών.

- Βρίσκεται σε εκκρεμότητα, από το 2004, το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση όσον αφορά και στην προοπτική προμήθειας γαλλικών φρεγατών.

Ο κ. Κουβέλης απέδωσε τα προβλήματα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο γεγονός ότι διαχρονικά δεν έχει αναπτύξει εξωστρεφή κατασκευαστική δραστηριότητα. Η ΕΑΒ δεν ανήκει στο υπουργείο, το οποίο είναι ο «μοναδικός αποκλειστικός πελάτης της». Για τα ναυπηγεία είπε ότι καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τις στρατιωτικές ανάγκες αλλά και θα διέπεται από τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού της κοινοτικής νομοθεσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της εύθραυστης ισορροπίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μπορούν να ξεπεραστούν.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Ηθικό πλεονέκτημα

Έλα ρε μεγάλε ! Τζάμπα η γραβάτα του Κοτζιά, θα επαιρνε ενα κουτί τουλουμπες

Βαγγέλης

Το ότι δεν πέτυχε το καταλάβαμε όλοι από την ίδια στιγμή.Μονο ο κυρ Φώτης άργησε να το καταλάβει.κακό είναι ότι τη ρητορική μίσους που θα αναπτύξει τώρα ο Ερντογάν είναι εντελώς ανικανοι να την αντιμετωπίσουν. Και δε φτάνει αυτό δεν έχουν κοινή γραμμή το Μαξίμου, ο Υπουργός Άμυνας και ο αναπληρωτής Υπουργός. Φοβάμαι πως θα πληρώσουμε πολύ ακριβά να την έλλειψη συντονισμού και στρατηγικής της κυβέρνησης.

Χίλων

Αυτός μπορεί να μιλάει επί 15 ώρες με αυτό το βαρετό σοβαροφανές ύφος χρησιμοποιώντας τις ίδιες 100 λέξεις με διαφορετική σειρά κάθε φορά περί του "το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν"

Ντροπαλός Συριζαιος

Πανολεθρίαμβος!

stateofmonkeys

Το να δηλώνεις από βήματος τα αυτονόητα δεν περιποιεί υπηρεσία προς τους πολίτες μιας πολύπαθης από την ανοησία χώρας, περνάει όμως γρηγορότερα η ώρα μέχρι το τέλος του μήνα...

Γιατί, τί άλλο είχε επιτυχία με το ζαβό;

'Ο,τι πιάνει το κάνει σαλάτα. Χειρότερος κι από τον Βούδα της Ραφήνας.

ERH

Γιατί ποιος είχε αμφιβολίες?

Ράνια

Πολύ γρήγορο μυαλό εχει ο μπάρμας, πως όμως λέει ο,τι δεν πετυχε ? Ο Ερτογαν πήρε πολλούς πόντους για τις εκλογές και μάλλον επανεκλέγεται με τα τσαρούχια, πατώντας πάνω στον μικρό πολιτικά και άσχετο Αλέξη Τσίπρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pap12

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε, ότι παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα επιδρούσε αρνητικά στην απασχόληση, τα στοιχεία τριμήνου δείχνουν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας

Pappas_kilkis

Δείτε βίντεο από την προσέλευση του Νίκου Παππά στο χώρο της εκδήλωσης το βράδυ και φωτογραφίες από την άδεια αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση - Τρεις κι ο κούκος στην εκδήλωση - Παρά την κινητοποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, περίπου πενήντα άτομα έδωσαν «το παρών» 

1
pap0

Δείτε φωτογραφίες από την άδεια αίθουσα - Παρά την κινητοποίηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, περίπου πενήντα άτομα έδωσαν «το παρών» - Οι διοργανωτές καθυστέρησαν κατά μια ώρα την εκδήλωση με την ελπίδα να μαζέψουν κόσμο

29
nina_kasimati_syriza_main

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στη διαρροή του ψηφοδελτίου της κατά την πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ζητάει την τιμωρία του «συντρόφου» της Χρήστου Καραγιαννίδη και των Φωτήλα, Μπαξεβανάκη, που ήταν στην εφορευτική επιτροπή

4