Οι Τούρκοι συντηρούν την ένταση - «Παρενόχληση» του Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα

Οι Τούρκοι συντηρούν την ένταση - «Παρενόχληση» του Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα

Επαναφορά της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών»

tsipras-sinouk
Την τακτική της συντήρησης του κλίματος έντασης στο Αιγαίο συνεχίζει η Τουρκία, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή την ατζέντα της στην περιοχή. Αυτή δεν είναι άλλη από την επαναφορά της θεωρίας περί «γκρίζων ζωνών». Τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο και η αγωνία σε Μαξίμου και Πεντάγωνο έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς μετά και τη χθεσινή παρενόχληση του Σινουκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, έχει επανέλθει πλήρως η καχυποψία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση από τη μια πρέπει να αποτρέπει -με αερομαχίες- την επιβολή τετελεσμένων με τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και από την άλλη να φρουρεί κάθε βράδυ νησίδες και νησάκια για να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι και ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στη νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή το περιστατικό με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος στην περιοχή των Φούρνων. Υποστηρίζει ότι οι δύο χώρες «βρίσκονται σε τροχιά αντιπαράθεσης».

Ο Αλέξης Τσίπας δεν επέλεξε τυχαία το Καστελόριζο για την χθεσινή επίσκεψή του. Σε μία παράτολμη για κάποιους σημειολογική εμφάνιση, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να «μιλήσει» στο εγχώριο ακροατήριό του, εμψυχώνοντας τα πλήθη μέσα από το δίπτυχο οικονομία και εθνικά. Πηγή του Μεγάρου Μαξίμου συμπυκνώνει την πρωθυπουργική εμφάνισή ως εξής «εδώ άρχισαν τα βάσανά σας, εδώ και τελειώνουν και σας μεταφέρω το αισιόδοξο μήνυμα ακριβώς από εδώ, επειδή δεν φοβόμαστε τις τουρκικές προκλήσεις και το ηθικό παραμένει ακμαίο». Το μήνυμα ήταν σαφές: «το μνημόνιο βαίνει στο τέλος του, τη στιγμή που το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Η Άγκυρα, όμως, δεν άργησε να απαντήσει στο δεύτερο σκέλος της πρωθυπουργικής ομιλίας και στο σαφές μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν αλλά και ότι υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα». «Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας από τη μια και μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη. Και θέλω αυτό να το καταλάβουν όλοι καλά, με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί, να είσαστε βέβαιοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αφού εγκαινίασε μεταξύ άλλων τη νέα μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, ο πρωθυπουργός μετέβη στο επίσης ακριτικό νησί της Ρω. Δυτικά του Καστελλόριζου και μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Τουρκίας βρίσκεται εκεί, σε από τις πιο υπερήφανες νησίδες της χώρας μας. Εκεί απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω. Εδώ, σε αυτή την κουκίδα του Αιγαίου με την τόσο σημαντική όμως γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, για πολλές δεκαετίες ύψωνε την ελληνική σημαία η μοναδική κάτοικος του νησιού, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η γνωστή κυρά της Ρω. Κατά τη διάρκεια επιστροφής του από εκεί, ήταν που δύο τουρκικά μαχητικά, που δεν είχαν όμως παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου στοιχεία πτήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης πολύ κοντά στο ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το πετούσε στα 1.500 πόδια. Οι Τούρκοι πιλότοι μέσω ασυρμάτου ενημέρωσαν το ελληνικό ελικόπτερο ότι βρισκόταν κοντά στα τουρκικά σύνορα, καθώς πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο. Οι ενοχλήσεις τους αγνοήθηκαν και αφού ο πιλότος ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ, στο σημείο έσπευσαν πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά. Το σκηνικό παρακολούθησαν από το Σινούκ ο πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική τουρκική πρόκληση. Στην καθημερινή της πρακτική και χθες προχώρησε η γείτονα χώρα, “σηκώνοντας” τέσσερα F-16 τα οποία παραβίασαν το FIR Αθηνών. Ειδικότερα τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, προχώρησαν σε οκτώ παραβιάσεις και πέντε παραβάσεις. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ μετά το πέρας του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, έκανε ειδική αναφορά στο υποτιθέμενο περιστατικό με την σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς. Επέμεινε στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν την ελληνική σημαία. «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε. Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές για τα νησιά στο Αιγαίο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιες σκέψεις τότε θα βουλιάξει στο Αιγαίο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε φωτογραφίες ούτε και κάποιο βίντεο από την επιχείρηση. Πάντως δεν χωράει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε από τον Ερντογάν  να συνεχιστεί η συγκεκριμένη στάση σε σχέση με τη σημαία, κάτι που σημαίνει πως η υπόθεση θα έχει και συνέχεια. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι το ελληνικό λιμενικό δεν επιτρέπει την προσέγγιση κανενός στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αποτρέποντας δημοσιογράφους, ακόμα και ντόπιους ψαράδες. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξαπέλυσε νέα επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επιχειρώντας να τον νουθετήσει  από μια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι: «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε ημέρα»(!) έγραψε ο Τσελίκ στον λογαριασμό του στο Twitter. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τσελίκ στο πρόσφατο παρελθόν έχει επιτεθεί αρκετές φορές στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, όπως «άμυαλος», «πολιτικός κωμικός», ενώ κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τη στάση του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης