Τσίπρας από Ρόδο: Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όσο κι αν δεν βολεύει μερικούς

4434306

«Μετά από 8 ​σκληρά ​χρόνια, η οικονομία ​πατάει​ ξανά ​στα πόδια της​ και η χώρα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα την ​​αναπτυξιακή της ​ πολιτική», ανέφερε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου

«Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή για τον τόπο, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου.

Σημείωσε ότι «αυτή η μεγάλη περιπέτεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει και αυτή τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμ". Η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν».

«Μια αναπτυξιακή πολιτική προφανώς θα έχει κανόνες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ. Το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη, ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για ανάπτυξη "που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς", αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας  τόνισε την προσφορά του θεσμού των περιφερειακών συνεδρίων στην οργάνωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας όχι από το Κέντρο αλλά από τις Περιφέρειες.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «άμεσα, μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση μας». Απαντώντας έτσι και σε αναφορά του Περιφερειάρχη που ζήτησε μειωμένο ΦΠΑ αντί του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να συσχετίσουμε τη συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική», επισημαίνοντας ότι «είναι αίτημα δεκαετιών των νησιωτών μας».

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ και πως την ιδέα την έδωσαν στους δανειστές κάποιοι εγχώριοι, θυμίζοντας ότι ήταν στο mail Χαρδούβελη.

Ανακοίνωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδυνάμου, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018, σε πρώτη φάση πιλοτικά για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο. Αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, και οι μικρές Κυκλάδες, σε πρώτη φάση πιλοτικά.

Η χρηματοδότηση για το 2018 ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με προϋπολογισμό, τουλάχιστον, 150 εκατομμύρια ευρώ, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί στο σύνολο των νησιών, εκτός από την Κρήτη.

«Εξορθολογήσαμε το σύστημα των άγονων γραμμών»

«Για πολλά χρόνια, το κόστος των άγονων γραμμών βρισκόταν περίπου στα 46 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εμείς εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10. Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πύκνωσαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι με μέρος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν το 2017, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 2 ελικοπτέρων, παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, στη Ρόδο και τη Σύρο για τις αεροδιακομιδές που σώζουν ζωές σε πολίτες ακριτικών νησιών.

Ο σχεδιασμός, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθεί με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

«Ανοδικές οι τάσεις στον τουρισμό»

Μιλώντας για την "βασική παραγωγική δραστηριότητα" για την περιφέρεια του Νότιου Αιγίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι επιδόσεις βελτιώνονται καθώς το 2017 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ: Οι αφίξεις αυξήθηκαν 12%, οι διανυκτερεύσεις 16%, οι εισπράξεις 17%.

Είπε ότι η τάση αυτή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα συνεχιστεί και φέτος και πως ακόμα πιο θετικό είναι το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζονται με αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.

Για την ενέργεια


Αναφορικά με τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Τσίπρας θύμισε τα εγκαίνια προ μηνός από τη Σύρο της πρώτης από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Επ' αυτού επισήμανε ότι αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, τόνισε, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια, επιδιώκεται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, που αποσκοπούν στην στοχευμένη στήριξή τους.

Υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος

Ειδικότερα, για το Νότιο Αιγαίο, ο προϋπολογισμός του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος υπερδιπλασιάζεται από 25 σε 58 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτώντας συνολικά 57 έργα. Επίσης ακόμα 47 έργα που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Νότιου Αιγαίου εντάσσονται σε άλλα προγράμματα, εξασφαλίζοντας άλλα 55 εκατομμύρια ευρώ.

"Έτσι ο αρχικός προϋπολογισμός για το Νότιο Αιγαίο, αυξάνεται περισσότερο από τέσσερις φορές", είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι έτσι χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς, από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Για τις υποδομές υγείας

Μιλώντας για τον τομέα της Υγείας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού και βοηθητικού είναι όπως σε όλη τη χώρα ένας διαρκής στόχος της πολιτικής μας σε αυτό τον τομέα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "δώσαμε μάχη ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σαντορίνη να μη ρημάξει, αλλά να λειτουργήσει". Υπογράμμισε ότι η απαξίωση της δημόσιας Υγείας δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν μια στοχευμένη επιλογή που ξεκίνησε πολύ πριμ από τα μνημόνια, από το μεγάλο πάρτυ της διαφθοράς και διαπλοκής μέχρι τη στοχευμένη υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων.

"Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε για μια ακόμη φορά με συμφέροντα μεγάλα και μικρά", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.


Συγκεκριμένα αναφορικά με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ανέφερε ότι:

-Στο νοσοκομείο Ρόδου κατά την περίοδο 2015-2018 διορίστηκαν 95 γιατροί, και το 2017 και 2018 προκηρύχθηκαν 16 θέσεις επιμελητών.

-Στα νοσοκομεία της Κω, της Σύρου, της Νάξου, της Καλύμνου και της Λέρου διορίστηκαν 25 γιατροί και καλύφθηκαν αντίστοιχες θέσεις νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

-Στα υπόλοιπα νησιά έγιναν 23 διορισμοί επικουρικών γιατρών, προκηρύχθηκαν 31 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, και τοποθετήθηκαν ή πήραν παράταση των συμβάσεών τους 29 εργαζόμενοι.

-Η δραστηριοποίηση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη λειτουργία τομέων στα μεγαλύτερα νησιά και την κάλυψη όλων των Κυκλάδων με αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές.

-Στη Σύρο λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2016 βάση αεροδιακομιδών όλο το χρόνο 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

-Με την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού, στο δυναμικό του ΕΚΑΒ θα προστεθούν 9 ασθενοφόρα μικρού όγκου, 1 Κινητή Μονάδα και 2 ασθενοφόρα για δυσπρόσιτες περιοχές. Ενώ προγραμματίζεται και διαγωνισμός για 3 πλωτά μέσα.

-Για την στήριξη και βελτίωση των υποδομών, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο έχουν δεχτεί προτάσεις ύψους πάνω από 2 εκατ. ευρώ, για αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της περιφέρειας. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έχει δεχθεί προτάσεις για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έργων συνολικής αξίας 14,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτά βρίσκεται και το έργο που αφορά την μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου, προϋπολογισμού 6.1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

ΓΙΩΤΑ

Με τη σύνταξη μου τι θα γίνει ψεύτη πολιτικέ; Δηλαδή επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια δεν θα την κόψεις, έτσι δεν είναι ;

Αντιπαπατζής

Κάθε φορά που κουνάει την γλώσσα του λέει ψέματα,παθολογικός κατά συρροή και κατ΄έξακολούθηση ψεύτης .

Μ.ΠΑΣΟΚ

Ειναι τοσο καθαρη ποΥ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΣΤΙς ΜΕΙΩΣΕΙς ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060. ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΔΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΔΕ ΓΚΕΙΜ ΟΒΕΡ.

dinos

Κύριοι, η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας βγήκε με τις ευλογίες της Μέρκελ και της Ευρωπαϊκής ελίτ. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να περάσει τα μέτρα που ήθελαν οι ευρωπαίοι, μόνο ο Τσίπρας θα μπορούσε να το κάνει και να μην ανοίξει μύτη. Όλα αυτά περί διαπραγμάτευσης και δημοψήφισμα ήταν για το θεαθήναι. Το κακό τώρα είναι πως και αυτά τα μέτρα δεν θα αποδώσουν, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Σύντομα προβλέπω, αν δεν σκάσει τίποτα με την Τουρκία και έχουμε άλλου είδους περιπέτειες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο "κόφτης", αλλά επειδή θα αρχίσουν οι αντιδράσεις και αφού όλα πλέον έχουν υποθηκευτεί, θα επιβληθεί παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς να τους κλαίνε οι ρέγγες.

demo

Σε καθαρη εξοδο απο το μαξιμου οδευεις γκιοζη και συντομα κιολας.

ηνιοχος 2018

λιγες ειναι η μερες σου στην εξουσια βλημα τσιπρα.

Τσυριζοτύφλακας

Δώσε μας κι άλλο σανό! Είμαστε χαχόλοι! Μπεεεεεεε........

DIKAIOS

Φίλε αυτά να τα λες στα πρόβατα τους συριζαιους που τρώνε το σανο που τους πουλάς... Ο κόσμος ξύπνησε μεγάλε... Ααααα και κάτι ακόμα κάτι φυλακές στον Κοριδαλο τις έχεις ακουστά;; Άνοιξαν και σε περιμένουν παρέα με τον ΜΠΟΥΛΗ...

Φλυαρίες καιροσκόπων

Αυτό που κρύβεται πίσω από τις φλύαρες δηλώσεις του νταουλιέρη, είναι η πικρή και πανάκριβη για όλους μας αλήθεια: Αν δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά με τον ύπουλο τρόπο που το έκανε ο νταουλιέρης και το τσίρκο του, η χώρα θα ήταν στην σημερινή θέση τουλάχιστον δύο χρόνια πριν και σήμερα η χώρα θα είχε μπει για τα καλά σε μια πολύ πιο υγιή και ξεκάθαρη ανάπτυξη, χωρίς την καταστροφική χασούρα των 100δις του εξαμήνου Βαρουφάκη και χωρίς να είχε ξεπουληθεί άνευ όρων η Ελλάδα μέσω των "πλειστηριασμών" του νταουλιέρη για να κρατηθεί στην καρέκλα. Αν ο λαός δεν αυτοκτονούσε εκλογικά το 2015 με την τραγική ψήφο του, που ανέδειξε την χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών με τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους να διαχειριστούν τη χώρα, τώρα η Ελλάδα θα ήταν μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, πολύ πιο εύρωστη, με πολύ λιγότερα προβλήματα. "Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" που λέει και το γνωμικό, αλλά ο Έλληνας είναι επιρρεπής στο λαϊκισμό και στο καλοσερβιρισμένο ψέμα. Τα χόρτασε όλα αυτά τα τελευταία 3.5 χρόνια της "πρώτης φοράς αριστεράς" και τώρα αντιλαμβάνεται πανικόβλητος ότι οι μ@λ@@@ες πληρώνονται πολύ ακριβά!

@

Ειναι ακριβως οπως τα λες. Το κακο ειναι οτι μόνοι μας τα διαβάζουμε και μόνοι μας δεν γεμίζουμε ούτε ένα στάδιο.

@

Αυτά που σου δίνει ο καρανικας κοψτα... Διότι τα ίδια πίνει και η γιαγιά και βλέπει πράσινους δράκους στην κουζινα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maximou-vrady

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην Πειραιώς 

potami0

Ψήφος κατά συνείδηση - Δεν αποχωρεί κανείς από την κοινοβουλευτική ομάδα  - «Οχι» από Αμυρά και Ψαριανό - Αύριο θα αποφασίσει ο Λυκούδης που απουσίαζε - Δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας - Καταγγέλθηκε ως πολιτικά ανήθικη η στάση του Σπύρου Δανέλλη

30
4685275

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η εικόνα που αντίκρισε δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019 - Ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους

11