Κατρούγκαλος: Εάν συμμετείχαν στο πραξικόπημα οι «8» η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί

Κατρούγκαλος: Εάν συμμετείχαν στο πραξικόπημα οι «8» η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί

«Εάν αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα δεν δικαιούνται την προστασία που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να τους δεχθεί στο έδαφός της» δήλωσε ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών

Κατρούγκαλος: Εάν συμμετείχαν στο πραξικόπημα οι «8» η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία
δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έκανε, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ξέροντας ότι δεν θα γίνει πόλεμος και κυρίως έχοντας εμπιστοσύνη, στην αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι λεκτικές κορώνες της Άγκυρας, είναι ένδειξη αδυναμίας. Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι δε μπορεί να τον κερδίσει», τόνισε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και θέλει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, γι' αυτό και προσπαθεί να διατηρεί συνεχώς ένταση, και με τον τρόπο αυτό να ελπίζει ότι θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να αμφισβητήσει, αυτά που μας δίνει χωρίς καμία επιφύλαξη το διεθνές δίκαιο.

Εκείνο όμως που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σημείωσε, «είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις αυτές της Τουρκίας, συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η κατάσταση είναι ποιοτικά καινούργια και η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας».

Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι δε μπορούν να εκδοθούν, γιατί υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δε μπορούν να ανατραπούν.

Κλείσιμο
Για το θέμα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας, όπως είπε την προσωπική του άποψη, ανέφερε, πως «εάν αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα δεν δικαιούνται την προστασία που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να τους δεχθεί στο έδαφός της.

«Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η παράδοσή τους στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για το θέμα των Σκοπίων είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εάν βρεθεί μια αποδεκτή λύση να τη φέρει στη Βουλή. Η λύση με τα Σκόπια είναι εθνική ανάγκη, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «έχουμε περιγράψει τους όρους της λύσης που πρέπει να επικυρωθεί με διεθνή συνθήκη».

Γιώργος Κουμουτσάκος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο υποστήριξε από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε.

«Υπάρχει συσσωρευμένη ένταση στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο σε ποσότητα αλλά και σε διάρκεια. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κανείς δε μπορεί να αποκλείσει μια κλιμάκωση ακόμη και θερμού επεισοδίου. Όχι γιατί το επιθυμεί ο κ. Ερντογάν αλλά γιατί με τόση ένταση μια λάθος αξιολόγηση, μια λάθος εκτίμηση της στιγμής μια παρανόηση ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε, ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι πιθανότερο τους δυο επόμενους μήνες, επικαλούμενος εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ερντογαν επιθυμεί να γίνουν νωρίτερα οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και να συμπέσουν είτε με την επέτειο των δυο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο ή στην επέτειο της νίκης στην Αφριν, οπότε θα ήθελε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο επεισόδιο στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας.

«Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να εξωθήσει τα πράγματα έστω και σε μια χαμηλής έντασης στρατικοποίηση των ζητημάτων για να επιβάλει τον χρόνο και τους όρους μιας διαπραγμάτευσης. Δεν πρέπει να αποκαλύψουμε ποια είναι η στιγμή που θα αντιδράσουμε όπως πρέπει να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να οδηγήσει σε φιλανδοποίηση της χώρας.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο ο οποίος αποκάλεσε «τρελό» τον κ. Ερντογάν. «Το να λες τρελό κάποιον, σημαίνει ότι δεν βλέπεις πως ότι κάνει το κάνει συνειδητά και αυτό είναι λάθος εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε τέλος ότι πρόταση της ΝΔ είναι να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε μια αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων με την Κύπρο, με την διαμόρφωση ανωτάτου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις που να διακρίνει σαφώς την ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος και κατάργηση κάθε έννοιας αλυτρωτισμού.

Είπε επίσης ότι έως τώρα η ΝΔ δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Αν ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για όλα τα θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι εδώ», ανέφερε.

Δημήτρης Τσιόδρας: Να επιδιώξουμε συγκλίσεις με μόνιμο χαρακτήρα

«Τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης και θα πρέπει να επιδιώκουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις. Οι συγκλίσεις αυτές θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα γι' αυτό προτείναμε τη συγκρότηση ενός συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ώστε η χώρα να έχει μόνιμη στρατηγική», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δε συμφωνεί ούτε με την αισιόδοξη οπτική της κυβέρνησης ούτε με την εκτίμηση ότι σχετίζονται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

«Η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και βλέπει ότι ο χάρτης είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθεί διαφορετικά και σπεύδει να προλάβει, ενώ με τη νίκη στην Αφρίν επιδόθηκε σε ένα αντιδυτικό παραλήρημα» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Αυτό που έχουμε να αντιπαραθέσουμε, είναι πως εμείς είμαστε η χώρα που είμαστε μέλη της ΕΕ. Είμαστε η χώρα της δύναμης και της σταθερότητας στην περιοχή που έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

Πρέπει η Ελλάδα να λύσει τις εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά της Η θέση μας για το θέμα της ΠΓΔΜ ήταν σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγές στο Σύνταγμα και εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Μακάρι να καταλήξουμε σε συμφωνία και να λυθεί ένα ζήτημα που όπως έχει εξελιχθεί είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης