Παυλόπουλος: Ο λαϊκισμός επιχειρεί να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Παυλόπουλος: Ο λαϊκισμός επιχειρεί να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Τι συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πορτογάλο ομόλογό του – Μας διακατέχει κοινή αγωνία για την εκπλήρωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ανέφερε

Αγωνία για την εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους του λαϊκισμού.  

«Μας διακατέχει η κοινή αγωνία για την ολοκλήρωσή του, ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης του EPLO στο προεδρικό μέγαρο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι σήμερα «είμαστε πίσω από τους στόχους που έθεσαν οι «Πατέρες» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όταν το οραματίσθηκαν ως «οχυρό άμυνας» έναντι των δεινών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και προκειμένου η Ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει, ποτέ πια, τους εφιάλτες τους». 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα όσα επικρατούν στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και της ΕΕ. «Φαίνεται να προωθούνται σήμερα, δυστυχώς, οι τάσεις εκείνες που θεωρούν επαρκή την υφιστάμενη θεσμική «πανοπλία» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, δίνοντας προτεραιότητα στην πορεία προς την οικονομική και, κυρίως, νομισματική ενοποίηση», σημείωσε. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «πρόκειται για εσφαλμένη προτεραιότητα.  Και τούτο διότι, με όρους ιστορικούς και πολιτικούς, είναι προφανές ότι η οικονομική και νομισματική ενοποίηση δεν πρόκειται να εμπεδωθεί, αν δεν στηρίζεται στις ασφαλείς αντηρίδες της προηγούμενης θεσμικής ενοποίησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, στο σύνολό του».

Αναλυτικά, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Με τον μεγάλο Φίλο μου, Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Marcelo Rebelo de Sousa,  έχουμε πολλά κοινά σημεία, τα οποία αφορούν, κατ’ εξοχήν, την κοινή μας πορεία στο πεδίο τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της πολιτικής σταδιοδρομίας.  Με την επισήμανση, μάλιστα, ότι η ακαδημαϊκή μας ιδιότητα μας ακολούθησε -και μας ακολουθεί πάντα- στο πεδίο της πολιτικής εν γένει. 

I. Επιλέγω σήμερα να σας πω λίγα λόγια για το, κατά την γνώμη μου πάντα, σημαντικότερο κοινό μας σημείο, ήτοι την Αγωνία μας για την εκπλήρωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσοχή: Μιλώ για «Αγωνία», όχι για «σκεπτικισμό».  Και τούτο διότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε -και ούτε πρόκειται να το πράξουμε, τώρα και στο μέλλον- έστω και κατ’ ελάχιστο, την πορεία δόμησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.  Όλως αντιθέτως, μας διακατέχει η κοινή αγωνία για την ολοκλήρωσή του, ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του. 

II. Αυτός ο κοινός μας στόχος, ήτοι η υπεράσπιση, μέχρι τέλους, της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αναδεικνύει και ένα άλλο κοινό μας σημείο: Είμαστε, και οι δύο, θιασώτες και υπέρμαχοι του Ρομαντισμού αλλά και του Διαφωτισμού.  Και για να γίνω σαφέστερος:  Είμαστε θιασώτες και υπέρμαχοι του Ρομαντισμού, ως προς την σύλληψη του Ευρωπαϊκού Οράματος.  Και είμαστε θιασώτες και υπέρμαχοι του Διαφωτισμού, ως προς τα μέσα και τις μεθόδους πραγμάτωσης του Οράματος αυτού.  Ειδικότερα:


Α. Ως προς το «Ευρωπαϊκό Όραμα»: 

Πριν απ’ όλα πρέπει να επισημάνω ότι, ιδίως σήμερα, είμαστε πίσω από τους στόχους που έθεσαν οι «Πατέρες» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όταν το οραματίσθηκαν ως «οχυρό άμυνας» έναντι των δεινών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και προκειμένου η Ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει, ποτέ πια, τους εφιάλτες τους.

1. Και τούτο διότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, φαίνεται να προωθούνται σήμερα, δυστυχώς, οι τάσεις εκείνες που θεωρούν επαρκή την υφιστάμενη θεσμική «πανοπλία» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, δίνοντας προτεραιότητα στην πορεία προς την οικονομική και, κυρίως, νομισματική ενοποίηση. 

Πρόκειται για εσφαλμένη προτεραιότητα.  Και τούτο διότι, με όρους ιστορικούς και πολιτικούς, είναι προφανές ότι η οικονομική και νομισματική ενοποίηση δεν πρόκειται να εμπεδωθεί, αν δεν στηρίζεται στις ασφαλείς αντηρίδες της προηγούμενης θεσμικής ενοποίησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, στο σύνολό του. 

2. Υπό τα δεδομένα αυτά μπορώ, νομίζω, να συνοψίσω το «ρομαντικό» κοινό μας «Ευρωπαϊκό Όραμα» ως εξής: Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.  Μόνον υπό τους όρους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φέρει σε πέρας και την ιστορική αποστολή της, τόσον έναντι των Λαών της όσο και έναντι της Ανθρωπότητας.  Διότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελειώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. 

Β. Ως προς τα μέσα και τις μεθόδους πραγμάτωσης του «Ευρωπαϊκού Οράματος». 

Ως προς τα μέσα και τις μεθόδους πραγμάτωσης του κοινού μας Ευρωπαϊκού Οράματος, πιστεύουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις κύριες προτεραιότητες, τις οποίες πρέπει να θέσουμε για την επίτευξη της τελικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.  Κάτω δε από τις σημερινές κρίσιμες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Ανθρωπότητα, συνθήκες, οι ως άνω προτεραιότητες πρέπει να κινηθούν, τουλάχιστον κατά βάση, πάνω στους εξής τρεις άξονες:

1. Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

2. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη.  Τούτο προϋποθέτει, κατά προτεραιότητα, την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.

3. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Αγαπητέ Φίλε Marcelo, νομίζω πως στον δρόμο προς την εκπλήρωση αυτής της αποστολής, δηλαδή προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, πρέπει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και τυχεροί.  Και το λέγω αυτό διότι έχουμε συμπαραστάτες πριν απ’ όλα τους δύο Λαούς μας, τους Έλληνες και τους Πορτογάλους, τους Πορτογάλους και τους Έλληνες.  Έχουμε όπως συμπαραστάτες -και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, και ορισμένους έγκριτους Ομολόγους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η σύνθεση και δράση του Arraiolos Group το επιβεβαιώνει, με αμάχητα μάλιστα τεκμήρια. 


ΣΧΟΛΙΑ (4)

Ολα για την σωτηρια τους

Λαικισμος ειναι οταν το πολιτικο συστημα παραμυθιαζει τον κοσμο οτι αυτο το σαθρο οικοδομημα της ΕΕ ειναι η σωτηρια της Ελλαδας. Τοσα χρονια μας παρουσιαζουν ως πανακεια το ευρω για την σωτηρια της Ελλαδας. Για να σωσουν τη χωρα ελεγαν οτι ψηφιζουν μνημονιο, για να μη βγει η χωρα απο το ευρω και καταστραφει. Για να μη βγει η χωρα απο το ευρω, το οχι του δημοψηφισματος το εκαναν ναι και παραμερισαν τη Δημοκρατια, για να σωσουν ειπαν τη χωρα. Τελικα σωζουν τη χωρα? Η' μηπως μας φερνουν αναπτυξη? Η μοναδικη αναπτυξη ειναι το ταιπεδ που εγινε υπερταμειο και οι μονοι ικανοποιημενοι ειναι οι δανειστες των τοκων που εχουν εξασφαλισει τα υπερκερδη τους απο τη θυσια της Ελλαδας και των Ελληνων. Μας ελεγαν οτι αν βγουμε απο το ευρω, θα εχει αιμα, υπονοωντας πολεμο με τους Τουρκους. Ηθελαν να δινουν την εντυπωση οτι με το ευρω μας εξασφαλιζουν την ειρηνη. Να που τωρα οι Τουρκοι μας βλεπουν αποδυναμωμενους οικονομικα και μας προκαλουν ανοιχτα οπως επισης και οι Σκοπιανοι και οι Αλβανοι βρηκαν τωρα και αυτοι την ευκαιρια να διεκδικουν παραλογα πραγματα απο την Ελλαδα. Τελικα ετσι σωζουν τη χωρα? Με τη χωρα στο ευρω και ολα αποδυναμωμενα και παραδομενα? Καλο θα ηταν να κανουν ολοι τους εναν απολογισμο και να δουν τις συνεπειες και ολες τις επιπτωσεις απο την επιλογη τους στο παση θυσια ευρω γιατι τελικα αυτο που φαινεται οτι σωζουν ειναι τις καρεκλες τους και τους καλους μισθους τους και οχι τη χωρα.

Κώστας

Έχει τελειώσει η Ευρωπαική Ένωση των πολυεθνικών και των τραπεζών. Η γερμανική ένωση καλύτερα! Οι ευρωσκεπτικιστές θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Μίλτος

Ο Μερκελισμός, η Γερμανία, η γερμανική Ευρώπη διέλυσε το "οικοδόμημα" και μην ψάχνετε να βρείτε άλλους υπαίτιους._

Προεδρε...

...για πιο λαικισμο μιλας και για πιο ευρωπαικο οικοδομημα? Δεν υπαρχει πια αυτο το ευρωπαικο οικοδομημα που λες. Αν αυτο το ελεγες πριν 25-30 χρονια θα ειχες καποιο δικιο αλλα τωρα που η Ευρωπη εχει καταντησει μια ενωση συμφεροντων, χωρις οραμα και χωρις κοινωνικες ευαισθησιες, αυτο που ειπες ειναι εντελως αστοχο. Φυσικα εσυ τα βλεπεις τα πραγματα απο αλλη σκοπια και με αλλο ματι, γιατι εσυ προσωπικα τα οφελη σου απο την παραμονη της χωρας στην ΕΕ ειναι πολυ μεγαλα. Με τοσες χιλιαδες ευρω που παιρνεις καθε μηνα, ειναι ευκολονοητο, γιατι εξυμνεις την ΕΕ απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Εμεις ομως που ειμαστε απλοι πολιτες, ουτε οφελη εχουμε, πληρωνουμε με ιδρωτα και με αιμα τα μνημονια που μας επιβαλλονται και συν ολα τα αλλα, μετα απο την συμπεριφορα των αξιωματουχων της ΕΕ, οσον αφορα την Τουρκια και τις απειλες ως προς τη χωρα μας, το συμπερασμα που βγαινει ειναι οτι δεν ειναι ουτε καν συμμαχοι! Δηλαδη και κεραταδες και δαρμενοι! Και ολα αυτα για να καθεστε ολοι εσεις οι "ευρωπαιοι" στους θρονους σας και να τρωτε με χρυσα κουταλια. Ντροπη προεδρε! Ντροπη!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4931302__1_

Το πρόβλημα προσπαθήσανε την επόμενη ημέρα να το αποσιωπήσουνε, να το διακωμωδήσουνε, είπανε ότι πρόκεται για fake news και τελικά συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κρήτη

1
4931190

«Όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη - Έστειλε νέο μήνυμα στην Αλβανία για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας

12
4931188

Ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη 

3
polakis-voylh-arthro

Διαβάστε τους απίστευτους διαλόγους με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λένε ότι Τζανακόπουλος και Πολάκης γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας και ζητούν να έρθουν ως μάρτυρες και όχι ως μέλη της Προανακριτικής - Την ερχόμενη Τρίτη ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Φρουζής, δεύτερος θα κληθεί ο Νίκος Μανιαδάκης

86
4930858

«Για εμάς, τους Έλληνες, το φρόνημα δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους, ούτε με τον αριθμό του πληθυσμού - Μετριέται με την Ψυχή» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του

4930598

Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι συνομολόγηση της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος η παραχώρηση κρατικής ύλης σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» - Συμφωνία και για τους στρατιωτικούς δικαστές