ΤΟΜΥ: Το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση

ΤΟΜΥ: Το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση

Βαφτίζουν «μεταρρύθμιση» τη μετονομασία των δομών και τη νέα ταμπέλα – Ο πρωθυπουργός λέει ότι θα δημιουργηθούν 239 ΤΟΜΥ ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλεγε ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου έτους

ΤΟΜΥ: Το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση
Σε μία μεταρρύθμιση, την οποία αναγγέλλουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης τα… τελευταία δύο χρόνια και με επίσημη συνέντευξη Τύπου είχαν προσδιορίσει την απαρχή της για τον... περασμένο Ιούνιο, αναφέρεται με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τις δομές που θα αποτελέσουν τη βάση για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το –ξεχειλωμένο- χρονοδιάγραμμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, οι 239 ΤΟΜΥ θα είχαν ανοίξει τις πόρτες τους για τους πολίτες μέχρι το τέλος του 2017.
Μέχρι και σήμερα οι ΤΟΜΥ που λειτουργούν δεν ξεπερνούν το 10% του συνολικού σχεδιαζόμενου αριθμού, ενώ στην πλειονότητά τους πρόκειται για δομές υγείας που ήδη υπήρχαν και λειτουργούσαν, απλώς απέκτησαν νέο όνομα και τη –νέα-  ταμπέλα ΤΟΜΥ.
Κλείσιμο

«Οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ. Έχουμε φιλόδοξο σχεδιασμό να υλοποιήσουμε αυτό που δεσμευθήκαμε. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας σε μία δύσκολη δημοσιονομικά περίοδος και είμαστε σε θέση να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν» αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του κ. Αλέξη Τσίπρα.



Ένα χρόνο πριν είχαν... άλλο χρονοδιάγραμμα

«Μέχρι τον Ιούλιο θα ανοίξουν οι πρώτες 50-60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν οι συνολικά 239 ΤΟΜΥ σε 64 σημεία της χώρας». Αυτά δήλωνε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Απρίλιο 2017  σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - την οποία μάλιστα ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός είχε χαρακτηρίσει εμβληματική μεταρρύθμιση, ανάλογη με εκείνη της δημιουργίας του ΕΣΥ.

Η σύγκριση της δημιουργίας των ΤΟΜΥ με εκείνη του ΕΣΥ ήταν το μότο της κυβέρνησης και των στελεχών της Αριστοτέλους από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην επικοινωνιακή ατζέντα το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και των δομών της. Ως «εμβληματική» μεταρρύθμιση την έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός. Πλέον, βεβαίως, σχεδόν δυόμισι χρόνια από την εξαγγελία της και τις προσπάθειες της ίδρυσης των ΤΟΜΥ θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και ως Γεφύρι της Άρτας…
 
«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές, εντός εισαγωγικών,[σ.σ. ο συντάκτης του κειμένου έχει αποδώσει κυριολεκτικά κατά γράμμα ό,τι του υπαγορευόταν σχετικά με το θέμα ] σε υποβαθμισμένες, δηλαδή σε περιοχές όπου δεν είχε προτεραιοποιηθεί η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα, να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του ΕΣΥ» συνεχίζει το κείμενο της ανάρτησης του Πρωθυπουργού.




Μνημονιακή δέσμευση η λειτουργία των ΤΟΜΥ 

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία των ΤΟΜΥ περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς (και) για την υγεία. Μέχρι και τον Μάιο, δηλαδή σε ένα μήνα, πρέπει να έχουν λειτουργήσει 100 ΤΟΜΥ.

Επίσης, σε συνέχεια της λειτουργίας των ΤΟΜΥ που όλο λειτουργούν και όλο στα χαρτιά μένουν, είχε δρομολογηθεί και το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών από τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ στους εξειδικευμένους γιατρούς. Ο ίδιος μήνας ήταν καταληκτικός για την  υποχρεωτική εγγραφή όλων των πολιτών, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, σε οικογενειακό γιατρό, είτε σε ΤΟΜΥ είτε εκτός, δηλαδή σε ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό.




Όλα αυτά έχουν μείνει στα σχέδια, καθώς η λειτουργία των ΤΟΜΥ δεν προχώρησε και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους γιατρούς για τη στελέχωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος που έκανε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο ανταποκρίθηκαν περίπου 600 γιατροί για 1.195 θέσεις, ενώ υπήρξαν περιοχές στην περιφέρεια για τις οποίες δεν έγινε καμία αίτηση. Παρά τις επαναλήψεις της πρόσκλησης, το ενδιαφέρον των γιατρών παραμένει μικρό – γεγονός που δεν ξενίζει βεβαίως με δεδομένο πως δεν δίδονται και ιδιαίτερα κίνητρα στους λειτουργούς του Ιπποκράτη, αφού θα υπογράψουν διετείς συμβάσεις και θα αμείβονται με μπλοκάκια…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης