«Ξεμένει» από ψήφους η πρόταση Προανακριτικής της ΝΔ για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ξεμένει» από ψήφους η πρόταση Προανακριτικής της ΝΔ για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής για Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή - «Άκυρο» ψηφοδέλτιο θα ρίξουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι - Πιθανή απουσία του ΚΚΕ από την ψηφοφορία, στο «παρών» προσανατολίζεται ο Λεβέντης - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν, η ΧΑ θα υπερψηφίσει

Από παρουσίες και ψήφους ξεμένει η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν πράξεις και παραλήψεις των Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, που προκάλεσε αύξηση της σχετικής δαπάνης.

Από τις 12 το μεσημέρι, που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, η παρουσία των «γαλάζιων» βουλευτών είναι ισχνή, ενώ και αυτή την ώρα οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπερνούν τους 15.

Είναι ενδεικτικό ότι η εικόνα προκάλεσε και τα ειρωνικά σχόλια του κ. Πολάκη -για τον οποίο η ΝΔ ζητά έρευνα- με τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει «βλέπω μόνο έξι-επτά βουλευτές της ΝΔ, γι' αυτό το κατά τα άλλα μέγα σκάνδαλο».

Εκτός όμως από την κακή κοινοβουλευτική εικόνα, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυγχάνει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με  τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιλέξει την ίδια στάση που είχε και κατά την ψήφιση της αντίστοιχης πρότασης που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ρίχνοντας «άκυρο». Βέβαια, το παράδοξο με την επιλογή της ΔΗΣΥ είναι ότι βουλευτές της είχαν καταθέσει στην Δικαιοσύνη αναφορά για τις παραλείψεις του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Δείτε εδώ το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει η ΔΗΣΥ, το οποίο ουσιαστικά είναι άκυρο«Άκυρο» ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην κάλπη και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ είναι πιθανό να απουσιάζει από την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται στο «παρών». Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν, ενώ η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει.  

Νωρίτερα, τις κεντρικές πρωτοβουλίες που έλαβε ως υπουργός Υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών από τις φαρμακοβιομηχανίες επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να αντικρούσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής.

Ο νυν υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε οργισμένος για τις εις βάρος του αναφορές και μεταξύ άλλων κάλεσε την αντιπολίτευση να του ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το «κατηγορητήριο» στηρίζεται σε ανώνυμη καταγγελία  ο συντάκτης της οποίας δεν γνώριζε καν πως το 2016 δεν ήταν υπουργός, ενώ σημείωσε πως η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών στα φάρμακα καθυστέρησε 20 μέρες λόγω διαφορών με την Τρόικα.

Κλήσεις στο τηλέφωνό του με απόκρυψη κατήγγειλε ο κ. Παύλος Πολάκης ότι δέχεται ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν φοβάται.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και εύνοια της Novartis και άλλων φαρμακοβιομηχανιών, υποστήριξε πως στοχοποιείται, επειδή τον… ζηλεύουν. 

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12, με το προεδρείο της Βουλής να εκτιμά ότι η σχετική ψηφοφορία - θα διεξαχθεί με τρεις κάλπες - θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.Τι καταλογίζει η ΝΔ στους τρεις υπουργούς
  
Συνειδητές πράξεις και παραλήψεις που οδήγησαν στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2016 και την εύνοια των φαρμακευτικών εταιρειών καταλογίζει στις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η αντιπολίτευση καλώντας παράλληλα τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίζουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής  που θα ερευνήσει τους κ.κ. Παύλο Πολάκη, Ανδρέα Ξανθό και Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισαν ότι τα κόμματά τους υπερψήφισαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση (δάνεια κομμάτων, Υγεία, Γ. Παπαντωνίου κ.α.) και κάλεσαν την πλειοψηφία να επιδείξει πολιτική ευθιξία και να πράξει το ίδιο κατά την σημερινή διαδικασία.

Καταψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές 

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προανήγγειλε ότι η κυβερνητική πτέρυγα θα καταψηφίσει την πρόταση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «Η πρότασή σας είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να βγείτε από την σωρεία των δικών σας σκανδάλων». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προανακριτική που ήδη έχει συσταθεί για την υπόθεση της Novartis  προαναγγέλλοντας ότι «θα πάει το συντομότερο στην Δικαιοσύνη γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, γιατί μόνο εκεί θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος και θα επιβληθούν τιμωρίες».

Τασούλας: Το «όλα στο φως» του Τσίπρα είναι λάσπη για τους αντιπάλους του 


Η συζήτηση άνοιξε με την εισήγηση του κ. Κώστα Τασούλα (ΝΔ) που είπε πως «Ο κ. Τσίπρας αυτάρεσκα είπε από αυτό εδώ το βήμα ότι «εμείς είμαστε από διαφορετικό υλικό». Η άποψη αυτή υπόκειται στην ποινή της δοκιμασίας. Η χώρα χρειάζεται πολιτικούς από άλλο υλικό. Φαντάζομαι δεν εννοεί την χρυσή γενιά του Πλάτωνα. Αν είστε από άλλο υλικό θα πρέπει και ως δείγμα μετανοίας να ψηφίσετε την πρόταση προανακριτικής ως δείγμα – όχι ότι συμμερίζεστε την πρόταση – αλλά ως δείγμα σεβασμού της πράξης της ΝΔ που ψήφισε τις δικές σας προτάσεις. Η λέξη ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο» για να προσθέσει  αναφορικά με την πρόταση για προανακριτική «ο νόμος του 2013 που ρυθμίζει την υποχρέωση της πολιτείας για διπλή τιμολόγηση φαρμάκων εντός του έτους, συνοδευόταν από εισηγητική έκθεση που έλεγε ότι το σύστημα βελτιώνει την τιμολόγηση με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσε την ετήσια εξοικονόμηση στα 480 εκατ. ευρώ . Η  μη λήψη απόφασης για το 2015 επέφερε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, παράνομα, γι αυτό και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν διαβιβάζει το φάκελο – μια ημέρα μετά το συλλαλητήριο – ζητά να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και η τιμολόγηση που οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης του 2015».

«Η επίκληση του κ. Τσίπρα για όλα στο φως αποτελεί τελικά μόνο λάσπη για τους αντιπάλους του. Δεν τολμήσατε να δείξετε το όλα στο φως και το διαφορετικό υλικό που είστε φτιαγμένοι για την εμπλοκή του κ. Καμμένου με κατάδικο για το Νοορ 1. Για την καταστροφική πολιτικοή του πρώτου εξαμήνου του 2015 και τα capital controls. Προεξοφλήσατε ότι η εξεταστική - που παραμερίσαμε λόγω της έντασης με την Τουρκία -  για την πώληση πολεμικού Υλικού στην Σαουδική Αραβία, δεν θα γίνει δεκτή. Την ίδια στιγμή εμείς που δεν είμαστε από άλλο υλικό ψηφίσαμε όλες τις δικές σας προτάσεις» είπε σε άλλο σημείο κ. Τασούλας για να συνεχίσει «ψηφίσαμε και την προανακριτική για Novartis που εξελίσσεται σε μια καταστρατήγηση της απόφασης της βουλής. Εργαλειοποιείτε το κακόφημο καταφύγιο της παραγραφής που συνιστα χειρότερη καταδίκη κακόφημου για να  μείνουν οι αντίπαλοί σας όχι με τον έπαινο της αποκάλυψης της σκευωρίας αλά με το ψόγο της παραγραφής».

«Η ΝΔ καταθέτει την πρόταση εξαντλώντας τις θεσμικές δυνατότητες . Εσείς τις καταστρατηγείτε» είπε στο τέλος.

Λάππας: Κίνηση αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ  

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε: «ο κ. Μητσοτάκης έλεγε από το βήμα της Ολομέλειας ότι η Αριστερά δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα. Όμως λίγες ώρες μετά ήρθαν τα στοιχεία από την Αμερική που δείχνουν το δικό σας ηθικό μειονέκτημα. Τις μίζες για το Μετρό. Καταπιείτε το τώρα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη ρεμούλα να έχει οικονομική προκοπή». Υπογράμμισε πως «Η πρότασή σας είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να βγείτε από την σωρεία των δικών σας σκανδάλων» προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την καταψήφιση της πρότασης. «Ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι η προανακριτική που συγκροτήθηκε με δική μας πρωτοβουλία εξελίσσεται σε κουκούλωμα μέσω της παραγραφής. Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα και θα φροντίσουμε το συντομότερο να πάει η υπόθεση στην Δικαιοσύνη γιατί  μόνο εκεί υπάρχει ουσιαστική διερεύνηση και τιμωρία».

Παπαθεοδώρου: Ενσυνείδητη επιλογή η παράληψη τιμολόγησης 

Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ είπε πως «η παράληψη τιμολόγησης φαρμάκων που οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης είναι παράνομη πράξη.  Η πρακτική δεν οφείλεται σε εμπόδια που έβαλε η τρόικα ή σε αμέλεια υπουργών. Ηταν ενσυνείδητη επιλογή για την εύνοια των  πολυεθνικών εταιριών. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις και παραλήψεις».

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προανήγγειλε ότι «δεν θα βάλουμε πλάτη στην σημερινή ψηφοφορία για την αποπροσανατολιστική πρόταση της ΝΔ που συσκοτίζει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων»

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παρεμποδίζει κάθε διαδικασία διαφάνειας 

Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεστε, όχι για καθαρή έξοδο στις αγορές αλλά γα την βρώμικη – δυστυχώς - δική σας έξοδο από την εξουσία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στον τυχοδιωκτισμό και τη συκοφαντία των πολιτικών της αντιπάλων.

«Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα απορριφθεί με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις των υπουργών. Όμως πολιτικά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναγκάζεται να ομολογήσει ότι εξαπατά την κοινωνία καθώς δεν την ενδιαφέρει η διαφάνεια. Παρεμποδίζει κάθε διαδικασία διαφάνειας για την προστασία των δικών της υπουργών. Αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Βενιζέλος. 

«Οργάνωσε όμως την σκευωρία κατά δέκα πολιτικών προσώπων μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και συμβολίζουν τον αγώνα 2010 – 2015 να σταθεί η πατρίδα όρθια. Είμαστε οι αντίπαλοι των μεγάλων ψεμάτων που σας έφεραν στην εξουσία. Η δική μας παρουσία υπενθυμίζει διαρκώς την διάψευση σας την τυχοδιωκτική πολιτική σας την βαριά βλάβη που προκάλεσε η πολιτική σας. Ο κ. Βίζερ στους Δελφούς επέμεινε ότι η ζημιά που προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής σας ανέρχεται τουλάχιστον στα 200 δις ευρώ», τόνισε. 

Η πλειοψηφία θέλει τους μάρτυρες ανώνυμους όπως στην Ιερά Εξέταση 


Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: « Η σκευωρία κατά των αντιπάλων σας συνεχίζεται με το δικονομικό τέχνασμα που πάτε να στήσετε στην επιτροπή προανακριτικής εξέτασης. Η πλειοψηφία δεν θέλει να διεξαχθεί καμία ουσιαστική έρευνα. Θέλει να αφήσει τους ανώνυμους μάρτυρες, ανώνυμους και σιωπηλούς. Όπως στην Ιερά Εξέταση. Χωρίς άλλους μάρτυρες, χωρίς Φρουζή και την παλαιά και νέα διοίκηση Νοβάρτις, χωρίς τα έγγραφα που η εταιρεία θα διαβιβάσει στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς και στις ΗΠΑ. Εξαπατάτε την κοινή γνώμη.  Χωρίς απιστία και βλάβη δημοσίου συμφέροντος δεν υπάρχει δωροδοκία ή άλλο αδίκημα και την απιστία την εξαιρέσατε. Προσθέσατε το ξέπλυμα για να έχετε τάχα δήθεν το επιχείρημα ότι στέλνετε πίσω στην Δικαιοσύνη κάτι που η Δικαιοσύνη δεν έστειλε ποτέ στη Βουλή. Ανοίξετε και διαβάστε το άρθρο 263 Β παράγραφοι 4 και 5 του Ποινικού Κώδικα που ρητά λέει για τις αρμοδιότητες της Βουλής. Πως τολμήσατε να αποκρύψετε από τους συναδέλφους σας αυτή τη ρητή διάταξη; Ντροπή για την Βουλή και την Επιστήμη. Διότι ή η Βουλή έχει αρμοδιότητα γιατί οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων ή δεν τελέστηκε αδίκημα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δικάστηκε και αθωώθηκε το 1989 για παθητική δωροδοκία. Κατηγορήθηκε ο Μητσοτάκης για τηλεφωνικές υποκλοπές. Άλλος υπουργός κατηγορήθηκε πρόσφατα για νόθευση εγγράφου. Αυτά ξέρετε πόσο απέχουν από τα υπουργικά καθήκοντα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι να πούμε;  Να πιστέψω ότι δεν ανοίγετε τον ποινικό κώδικα; Η σκευωρία, σας παρασύρει σε αφέλειες και δολιότητες με την προβιά της αφέλειας. Ως θρασύδειλοι αποφεύγετε την αναζήτηση της αλήθειας. Το οικοδόμημα της σκευωρίας είναι εύθραυστο και δικονομικά έωλο και εκθέτει όσους μετέχουν σε αυτό, πολιτικούς και ορισμένους δικαστικούς. Ευτελίζετε την δικαιοσύνη»

Καταγγέλλει πολιτική πόλωσης και διχασμού 


«Όλη αυτή η επιχείρηση είναι πολιτική πόλωσης και διχασμού. Είναι υποκατάστατο που δεν οδηγεί πουθενά. Το αφήγημα καθαρής εξόδου ακυρώθηκε πλήρως. Σκεφτείτε για την Ελλάδα που ως χώρα του Νότου ήθελε και θέλει  ευρωομόλογα και αμοιβαιοποίηση του χρέους. Για μια τέτοια χώρα τι συμφέρει; Η έξοδος στις αγορές της μοναχικής Ελλάδας ή με την κάλυψη της ευρωζώνης; Ποιος είναι πιο αυστηρός; Οι αγορές ή ευρωζώνη;  Το νέο μνημόνιο υπάρχει και έχετε υπογράψει. Έχετε υπογράψει πλεονάσματα  μέχρι το 2060» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για την εξωτερική πολιτική 

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική επισήμανε «Έχουμε εντός λίγων εβδομάδων το Ίμια 2. Την αποχώρηση του γεωτρύπανου από την ΑΟΖ Κύπρο και την σύλληψη των 2 παιδιών μας. Υπάρχει συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας απέναντι σε όλα αυτά; Βγάζετε άκρη;  Εσείς υπονομεύετε τις όποιες προοπτικές συνεκτικών πολιτικών με την λασπολογία και την διχαστική λογική. Και την αμφισβήτηση του κύρους της πολιτικής που θα σας καταπλακώσει».

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ανήθικο πλεονέκτημα 

Για ανήθικο πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μίλησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η σκευωρίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων και η συγκάλυψη των ευθυνών ημετέρων.

«Στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου πλανάται το φάσμα της πολωτικής, διχαστικής, τραγελαφικής,  και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης, αυτοακυρωτικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να προσθέσει «είστε εσείς Βουλευτές της πλειοψηφίας που σε όλους τους τόνους διακηρύσσατε την πρόθεσή σας να ανοίξετε μέτωπο κατά της διαφθοράς. Μόνο που από τις προθέσεις σας εξαιρείτε απροκάλυπτα και αφτιασίδωτα τους εαυτούς σας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους. Πολιτική σπίλωσης για τους αντιπάλους και πολιτική συγκάλυψης για τους ημέτερους. Ιδού, όχι το ηθικό αλλά το απολύτως ανήθικο πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Λοβέρδου εδώΚουρουμπλής: Στοχοποιούμαι διαρκώς από ΝΔ και ΔHΣΥ
   
Τις κεντρικές πρωτοβουλίες που έλαβε ως υπουργός Υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών από τις φαρμακοβιομηχανίες επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προκειμένου να αντικρούσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο νυν υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε οργισμένος για τις εις βάρος του αναφορές και μεταξύ άλλων κάλεσε την αντιπολίτευση να του ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το «κατηγορητήριο» στηρίζεται σε ανώνυμη καταγγελία  ο συντάκτης της οποίας δεν γνώριζε καν πως το 2016 δεν ήταν υπουργός, ενώ σημείωσε πως η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών στα φάρμακα καθυστέρησε 20 μέρες λόγω διαφορών με τη τρόικα.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως επί ημερών του οι φαρμακευτικές απέδωσαν στα ασφαλιστικά ταμεία το χονδρεμπορικό κέρδος για να προσθέσει «επειδή είμαι τίμιος και παλικάρι το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης όμως οι επόμενοι επανέφεραν το προηγούμενο καθεστώς».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι στοχοποιείται διαρκώς από την ΝΔ και την ΔΗΣΥ γιατί – όπως είπε – έχει ειδική σχέση με τα ευρύτερα στρώματα της κεντροαριστεράς. 

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ είπε «κ. Μητσοτάκη εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού ούτε υπήρξα υιοθετημένος κανενός οικονομικού κύκλου! Εκεί που έμενα μένω αλλά κατάγομαι από ένα περίεργο κράμα Ποντίων και Ακαρνάνων. Θα προσέχετε πως θα χρησιμοποιείτε το όνομά μου! Αλλά το πρόσωπό μου είναι κρυστάλλινο!», είπε.

Η πρόταση της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι στην εισηγητική έκθεση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζεται πως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν, είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή».

Επιπλέον, οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι με το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017 που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, «υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Εξατομικεύοντας την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Πρώτον: Ο κ. Κουρουμπλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ, όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου, και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50.
Δεύτερον: Ο κ. Κουρουμπλής δεν εφάρμοσε τον Νόμο που αναφέρει ότι η τιμή των γενοσήμων πρέπει να είναι 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορεί να είναι ακριβότερα από τα off patent με αποτέλεσμα το δημόσιο να ζημιωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άρθρου 256 Π.Κ., η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50
».

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρεται ότι:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015 αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ' άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το έτος 2015. Σημειωτέον, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος, αν και γνώριζε ότι υπήρχε υποχρέωση έκδοσης δύο δελτίων τιμών εντός του έτους 2015 και ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής παρανόμως δεν είχε εκδώσει δελτίο τιμών, ο ίδιος αντί να εκδώσει άμεσα το δελτίο τιμών, επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015 με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δευτέρου δελτίου τιμών φαρμάκων εντός του έτους 2015, αφετέρου να μη μειωθούν καθόλου οι τιμές των φαρμάκων για το 2015, με αποτέλεσμα να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του Δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα για το έτος 2015. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Ακόμα, αναφέρουν ότι «ο υπουργός Υγείας κος Ξανθός εξέδωσε συμπληρωματικό δελτίο τιμών στις 23.12.2016, το οποίο ευνόησε κατά την τιμολόγηση περίπου διακόσια 200 φάρμακα και από την πράξη του δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου εν γνώσει του ελάττωσε έσοδα του δημοσίου και ωφέλησε φαρμακοβιομηχανίες. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υποστηρίζουν ότι:
«Αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αφού έχει την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ που αποζημιώνει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας και ενώ γνώριζε ότι εξεδόθησαν σειρά παρανόμων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δύο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την NOVARTIS στις υψηλότερες τιμές και, ως εκ τούτου, εν γνώσει του ελάττωσε τα έσοδα του δημόσιου και ωφέλησε τις φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis που είχε φάρμακα, οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν. Η δε συνολική αξία είναι μεγαλύτερη των 120.000 Ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 256 περ. γ΄εδ ββ΄ του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα και συντρέχουν στην περίπτωση του οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50».

Εν προκειμένω η ζημία, που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ (άρθρα 256 περ. γ, 263α ΠΚ σε συνδυασμό με Ν. 1608/50). Η εισαγγελέας κατά το διαβιβαστικό της δεν κατονομάζει τον υπουργό, αλλά αναφέρεται συνολικά στο έτος 2015 και τους, κατά το διάστημα αυτό, διατελέσαντες υπουργούς Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αυτοι που δεν ψηφιζουν την προταση της ΝΔ για Εξεταστικη, ελκουν την πολιτικη τους καταγωγη απο τα παρακεντρα εξουσιας των προηγουμενων αμερικανικων Κυβερνησεων, που νομιζαν πως θα κυριαρχουσαν στον πλανητη και αφιονιζαν και πληρωναν τα τσανακια τους, πολιτικους και ΜΜΕ, για να γοργοφερουν το αποτελεσμα της παγκοσμιας κυριαρχιας των ΗΠΑ.Ειναι δηλαδη αντιευρωπαιστες και συντασσονται με τις ιεροεξεταστικες μεθοδους στη διαδικασια αποδοσης της Δικαιοσυνης Η ΔΥΣΥ δεν μπορεσε να αποκυηρυξει τον Αμερικανο καθηγητη Αντρεα, που πολεμαγε την ΕΕ.Το ''Ποταμι'', που γεννηθηκε απο τα αμερικανοστροφα και αντιευρωπαικα ΜΜΕ, Ο Λεβεντης με το βιο και την πολιτεια του τα σουρτα-φερτα και ποιοι του χαρισαν το σταθμο να εκπεμπει.Και μεσα ομως στο ΚΚΕ φαινεται να υπαρχουν ακομη καιροσκοποι και οχι ιδεολογοι κομουνιστες, που καλοβλεπουν και ισως ζηλευουν το κατεξοχην καιροσκοπικο Κομμα του Συριζα και τον ψευτη Πρωθυπουργο! Ολοενα και ομογενοποιουνται οι δυο πολοι στους πολιτικους μας!:Ε υ ρ ω π α ι σ τ ε ς - Α μ ε ρ ι κ α ν ο φ ι λ ο ι .

Novartis vs Greek Drs

Οι Γιατροί τα βουτούσαν Κ τα βουτούν κ σημερα .... ας κρυφτούν πισω απο της οδοντογλυφίδες

Ρε

15 δις ξόδεψε η κυβέρνησις της ΝΔ το 2004 έως 2009 παραπλανήσια ...και δεν υπάρχει καν κατηγορία για αυτό ... Τι με νοιάζει εμένα εάν πήραν μίζα , δηλαδή εάν είναι παλαβοί και ανοίγουν το.ταμειο και πέtαν δις θα κυκλοφορούν ελεύθεροι ? Δε μιλάμε για πενταροδεκαρες 15 δις ... Και έχετε κάνει τον Καραμανλή ηγέτη ..και κυκλοφορεί στα μπριζολαδικα ? Ελέγχουμε τον Αβραμόπουλο για την περίοδο αυτή για μίζες μόνο από το.νοβαρτις, όχι για τι δαπάνη , ούτε καν για ξέπλυμα ! Μέσα με ένα νόμο 15 δις μας έκλεψαν. .

Γιώργος 45

Και για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία για το ότι το "νέο" ΠΑΣΟΚ της Φώφης είναι τα ίδια σκ@τ@ με το "παλαιό" ΠΑΣΟΚ : Συμφωνούμε να γίνει προανακριτική για πιθανές ευθύνες των τριών Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το λέμε με τρόπο που το ΝΑΙ μας να είναι άκυρο.

Νίκος

Αυτό θα αριστερή δημοκρατία ! ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ .

Και κλάμα τα κουλοαδωνάκια!

Χαχαχααααα! Φαίνεται οτι ο σβέρκος του Κούλη δεν χορταίνει με τις σφαλιάρες του Τσίπρα, θέλει και από τα άλλα κόμματα. Μόνο η ΧΑ στηρίζει τη ΝΔ. Χαχαααααα!

ΒΛΑΚΑΣ

ΜΕΤΑ ΘΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΑΝΤΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΟΛΟΙ.

Τζίμης

Για κλάμματα ειναι το κοινοβούλιο!

Teixes

Τι να ελέγξουν τρίχες ? Το ΣΥΡΙΖΑ μειωσε.τι δαπάνη στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 και σε άλλο θέμα σας.γραφατε ότι η κατηγορία ήταν ότι την αύξησε ... lol ... Ο πολλάκις που κατηγορεί ο Άδωνις έριξε τινδαπανη στα.ταρταρα....ο Άδωνις είναι ο.μονος υπουργός π δεν την έριξε ..όλο το μαύρο άσπρο σας.παρουσιαζει ..

ουστ

Μπράβο 1,20 σήμερα, που ειναι και μέρας της γυναίκας και των γυναικωτών σαν σένα. Όσο για τους βΟλευτές της ΝΔ μόνο φάπες τους αξίζουν. Γιαυτό το τσιπρόνιο τους 'έχει κάνει γιο γιο.

Τότε

Γιατί ο Κουρουπλής είπε είμαι άνδρας και λέω ότι ο Αδωνις είχε δίκιο, δηλαδή ή είναι προδότης, ή οι άλλοι στο Σύριζα δεν είναι άντρες..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lavrov

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας αλλά και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούν αυτή την ώρα ο Νίκος Χριστουδουλίδης με τον Σεργκέι Λαβρόφ

giannoulis-new1

Ο πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης αποκάλεσε έτσι όσους αντιδρούν, με αφορμή πολίτες που διαμαρτύρονταν έξω από ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Κατερίνη

54
20750841

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ρήση «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική», δεν μπορεί να ισχύει όταν από το 1923 χάρτες σε εγκυκλοπαίδειες παρουσίαζαν τη Μακεδονία να εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι τη Βουλγαρία

31