Προανακριτική για την Novartis: Αποφασίζουν για έρευνα εις βάθος ή επιστροφή στη Δικαιοσύνη

Προανακριτική για την Novartis: Αποφασίζουν για έρευνα εις βάθος ή επιστροφή στη Δικαιοσύνη

Αναμένονται οι πρώτες κόντρες καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας - Εις βάθος έρευνα, ζητά η αντιπολίτευση

Σε περιγραφή του νομικού και ερευνητικού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis
αναμένεται να προχωρήσουν τα μέλη της κατά την σημερινή συνεδρίαση (18:30).

Εν πολλοίς κατά την σημερινή συνεδρίασης αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) προτίθεται να πραγματοποιήσει εις βάθος έρευνα ή επιθυμεί να επιστρέψει το φάκελο στην δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά το κεντρικό ζήτημα που πιθανότατα θα προκαλέσει και την πρώτη εστία ισχυρής τριβής μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της αντιπολίτευσης αποτελεί η «νομική ταυτότητα» των αδικημάτων που περιγράφονται στην πρόταση των 154 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η πλειοψηφία φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη με το σκεπτικό της αναρμοδιότητας. Υποστηρίζει δηλαδή ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν διαπράχθηκαν κατά την τέλεση των υπουργικών καθηκόντων, δεν εντάσσονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και άρα πρέπει να ερευνηθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους άστοχους νομικισμούς που στοχεύουν στην διατήρηση της «σκευωρίας» και να προσηλωθεί στις εργασίες της επιτροπής για εις βάθος έρευνα.  
 

Βενιζέλος: Άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα
Παράλληλα κατά την σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και η πολυσέλιδη επιστολή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία εγείρει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί πως στην πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής που έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια «δεν εξατομικεύονται και δεν  προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες» ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αναφορά στο δικό του πρόσωπο, δεν του αποδίδεται καμία παράλειψη ή πράξη και καταλήγει «Η  Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα,  αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής».

Παράλληλα, ο . Βενιζέλος επισημαίνει την προβληματική διαδικασία χορήγησης του καθεστώτος προστασίας στους τρεις μάρτυρες ενώ στο τέλος ζητά εκτός από τους συγκεκριμένους μάρτυρες να κληθεί και ο ίδιος προκειμένου να εξηγήσει τις ενστάσεις του.

 
Κεκλεισμένων των θυρών
Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των μελών αποφάσισε πως οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της διαδικασία. Επίσης, μετά από ψηφοφορία πρόεδρος της προανακριτικής αναδείχθηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).


Λοβέρδος: Από το «όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ»
Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην απόρριψη του αιτήματος για δημόσιες συνεδριάσεις σχολίασε «Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».
 

Βορίδης: Όλα στο φως για να αποκαλυφθεί η σκευωρία
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης ζήτησε: «Όλα στο φως προκειμένου να αποκαλυφθεί η σκευωρία της κυβέρνησης». Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Βορίδη έχει ως εξής: «Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Να εκδοθεί ο Πρύτανης του Harvard

Αγαπητοί συριζαίοι εφόσον τολμήσατε και φέρατε δικογραφία στη Βουλή που περιλαμβάνει και το Harvard Project, ιδού το επόμενο υποχρεωτικό βήμα. Να εκδοθεί ο Πρύτανης του Harvard, είναι δυνατόν οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου να συνέταξαν σχέδιο εξαγοράς της τότε Ελληνικής κυβέρνησης και να μείνουν στο απυρόβλητο; Δεν γράφεται στη δικογραφία ότι βάσει αυτού του σχεδίου δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς και ο Άδωνις; Εδώ η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να σταθεί στο ύψος της... Έτσι κι αλλιώς το FBI είναι μαζί μας, να τους συλλάβει όλους και πακέτο στην κ Τουλουπάκη... Υ.Γ. Τι την θέλετε την νομιμοποίηση της κάνναβης σύντροφοι και έτσι μια χαρά τα πάτε..

Γιάπης

Επειδή γράφονται πολλές μπούρδες, να τα κάνουμε λιανά. Δικαιοσύνη κατα τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να πάρει ξανά η Τουλουπάκη τη δικογραφία και να ψάχνει στοιχεία στην Ελβετία, στο Σείριο και τον υπόλοιπο γαλαξία τα επόμενα πενήντα χρόνια. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με δίκες ή με απονομή δικαιοσύνης. Απλά θα μείνει η ρετσινιά των κουκουλοφόρων στον αιώνα τον άπαντα. Αν μετα τις εκλογές πάρουν την υπόθεση από την Τουλουπάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φωνάζει για κουκούλωμα της υπόθεσης. Αυτά.

Φευγάτος

«Εις βάθος» ; Σιγά μην πνίγητε άχρηστοι!!!

Jo

Αφού δεν έχουμε ψωμί, ας πάρουμε θέαμα. Το ψωμί, βλέπε επίδομα θα το πάρουμε στους επόμενους μήνες!

....

Πως γίνεται να ζητά η αντιπολίτευση δις βάθος έρευνα από την προκαταρκτική και ταυτόχρονα ο Βενιζέλος να καταθέτει πολυσέλιδη επιστολή και να ισχυρίζεται οτι η επιτροπή συστάθηκε παράτυπα και κάθε πράξη της είναι άκυρη;;; Πως γίνεται ο Βενιζέλος που ηταν ο συντάκτης του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών να μην δέχεται (επικαλούμενος νομικά τερτίπια) οτι ο νομός του προβλέπει;; Πως γίνεται όλοι να ζητούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (περί απαλλαγής όπως λέγεται απο όλους) και οι πολιτικοί να δικάζονται απο την τακτική δικαιοσύνη όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, τώρα ζητούν να "δικασθούν" απο την Βουλή;;;; Ανεξήγητα πράγματα ή ευκόλως εξηγήσιμα.

Elenh

Διαβάζοντας κανεις το σχολιο του Βορίδη , αρχιζω να πιστεύω τελικά πως νομίζουν ότι απευθύνοντε σε άτομα προνηπιακης ηλικίας !! Στη δικαιοσύνη να έχετε μια.δικαιη δική ...

Eleos

Το όλα στο φως που γράφει πιο πάνω ,ότι επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι είναι να γίνει εξεταστική και όχι δικαστήριο ? Μάλιστα νεοδημοκρατες μας τυφλωσατε με τόσο φως ..και βαθιά έρευνα ..

Βασιλειος

Εις βάθος εις βάθος στο δικαστήριο κύριε Γεωργιάδη .. Δε θέλουμε το βάθος της εξεταστικής ...με τι μαεστρία όμως ε ? Δε θέλει το ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλύψει τις ευθύνες μας εις βαθος με μια ακόμη εξεταστική της πλάκας , αλλά θέλει να διατηρήσει τι σκευωρία για να.την στείλει στους δικαστές !!!!! Ειλικρινά τώρα πληρώνουμε άνθρωπο στη ΝΔ για να τα σκέφτεται αυτά ?? ...

Tr

Δικαιοσύνη θελουμεεεεεεεεεε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papbros0

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και τάχθηκε υπέρ των χειρισμών της Φώφης Γεννηματά - Έρχεται έτσι σε πλήρη αντίθεση με τον αδερφό του, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δηλώνει ότι η Συμφωνία είναι θετική

8