«Εξπρές» η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis

«Εξπρές» η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis

Ασχολήθηκε μόνο με διαδικαστικά ζητήματα - Αύριο θα συζητηθεί η επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία εγείρονται ζητήματα ακυρότητας της  διαδικασίας - Πρόεδρος της επιτροπής ο Δρίτσας

Σε εκλογή προεδρείου και αμιγώς διαδικαστικά ζητήματα , μεταξύ των οποίων και η απόρριψη του αιτήματος για δημόσιες εργασίες, επικεντρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis.

Τα μέλη της επιτροπής θα συνεδριάσουν και πάλι αύριο το απόγευμα (18:30) προκειμένου να καθοριστεί το αντικείμενο της έρευνας και ο περαιτέρω προγραμματισμός των εργασιών. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για το αν ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη ή αν η διερεύνηση των επίμαχων αδικημάτων είναι αρμοδιότητα της Βουλής.

Πάντως, μέλος της επιτροπής που προέρχεται από κυβερνητικό κόμμα υποστήριζε πως ακόμα και αν αποφασιστεί η επιστροφή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, οι εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα.

Επίσης, αύριο αναμένεται να συζητηθεί και η επιστολή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία εγείρει ζητήματα ακυρότητας της όλης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της προανακριτικής εξελέγη ο κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Αν. Λοβέρδος: από το «όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ»

Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην απόρριψη του αιτήματος για δημόσιες συνεδριάσεις σχολίασε «Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο:

την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».

Στο μεταξύ ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος σε επιστολή του προς την επιτροπή επισημαίνει τους λόγους που εγείρουν ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων ο κ Βενιζέλος υπογραμμίζει πως η κυβερνητική πρόταση που ενέκρινε η Ολομέλεια δεν προσωποποιεί τις ευθύνες, πως η αναφορά που υπάρχει για τον ίδιο είναι έμμεση και ότι οι μάρτυρες απέκτησαν το καθεστώς προστασίας μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Τέλος ζητά την κλήση για κατάθεση των τριών μαρτύρων καθώς και την δυνατότητα να εξηγήσει ο ίδιος στα μέλη της επιτροπής τους λόγους ακυρότητας.Η επιστολή Βενιζέλου 

Προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή 
«Για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα 
με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε 
κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά 
με την υπόθεση Novartis» 

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής,

καθώς επιλαμβάνεστε των καθηκόντων σας, θεωρώ αναγκαίο να θέσω υπόψη σας τα εξής: 

Α. Παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής - Ένσταση απαράδεκτου. 

Σύμφωνα με το εδάφιο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 154 Κανονισμού της Βουλής «Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, δεν εξατομικεύονται και δεν  προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες. Προσδιορισμός με σαφήνεια και βεβαίως εξατομίκευση πράξης ή παράλειψης είναι η καταγραφή των πραγματικών περιστατικών που εάν υποτεθούν αληθή πληρούν τη νομοτυπική υπόσταση διάταξης ποινικού νόμου. 
Ως προς το πρόσωπό μου στην από 12 Φεβρουαρίου 2018 πρόταση δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης. Στο πραγματολογικό μέρος της πρότασης δεν περιλαμβάνεται ούτε καν ενδεικτική αναφορά στο όνομά μου. Πολύ περισσότερο δεν μου αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής. Ούτε βεβαίως στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας περιλαμβάνεται, ούτε θα μπορούσε κατά το άρθρο 86 παρ. 2 Συντ. να περιλαμβάνεται, παρόμοιος προσδιορισμός. Ούτε είναι προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων η μνεία διατάξεων του ΠΚ που φέρονται να έχουν παραβιασθεί. Ο προσδιορισμός με σαφήνεια των πράξεων ή παραλείψεων συνιστά την πρώτη έκφανση της υπαγωγής πραγματικών περιστατικών στον φερόμενο ως παραβιασθέντα κανόνα δικαίου.
 
Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη.  

Η  Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα,  αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής. 


Β. Εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την υπό Α ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά  τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου: 

1. Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων - Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων. 

Θέτω υπόψη της Επιτροπής σας ότι με την από 26 Φεβρουαρίου 2018 αναφορά μου προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω και ενσωματώνω στην παρούσα (Σχετικό 1), ανέπτυξα τους λόγους για τους οποίους είναι απολύτως άκυρη τόσο η υπαγωγή των ανώνυμων μαρτύρων της διαβιβασθείσας δικογραφίας στο καθεστώς προστασίας της παραγράφου 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001, όπως ισχύει, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 1 του άρθρου 45Β του ΚΠΔ με την 3/2018 διάταξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του ανωτέρω Αντεισαγγελέα του ΑΠ. 

Αρμόδια να κρίνει το ζήτημα είναι πλέον, ως ο Εισαγγελέας της υπόθεσης, η Επιτροπή σας από την οποία ζητώ, για τους λόγους που αναπτύσσω στην παραπάνω αναφορά μου, την οποία καταθέτω και ενώπιον της Επιτροπή σας, να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα της φάσης της προδικασίας που συντελέσθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και ιδίως την απόλυτη ακυρότητα των μαρτυρικών καταθέσεων χωρίς αναφορά του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας των μαρτύρων. Κατά μείζονα δε λόγο να διαπιστώσει την απόλυτη ακυρότητα του εκ των υστέρων χαρακτηρισμού τους ως «δημοσίου συμφέροντος» από αναρμόδια όργανα.

Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες. 

Παρέλκει να σημειώσω ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει αμέσως από τις Εισαγγελικές Αρχές, προς στοιχειώδη συμπλήρωση της δικογραφίας, τις διατάξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών με τις οποίες υπήχθησαν οι μάρτυρες στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 ν. 2928/2001 και την εκ των υστέρων εκδοθείσα διάταξη υπ’ αριθμόν 3/2018 της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών καθώς και την από 9 Φεβρουαρίου 2018 εγκριτική διάταξη του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέα του ΑΠ για την υπαγωγή των ίδιων μαρτύρων  στο άρθρο 45 Β παρ. 1 ΚΠΔ.  2. Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.

Επικουρικώς ζητώ από την Επιτροπή σας, εάν θεωρήσει κατά πλειοψηφία ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, να επιληφθεί εξαρχής της προδικασίας και να καλέσει προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας, τους τρεις φερόμενους ως προστατευόμενους μάρτυρες η ανώνυμη εξέταση των οποίων πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και ως ανώνυμη  είναι, ούτως ή άλλως, αποδεικτικά ανίσχυρη ( άρθρο 9 παρ.5 ν. 2928/2001, όπως ισχύει). 

3. Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis. 

Στα μέσα ενημέρωσης ( ενδεικτικά Η Καθημερινή, ηλεκτρονική έκδοση 1.3.2018, Το Βήμα online 1.3.2018, iefimerida 1.3.2018) δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και φερόμενος στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ως αυτουργός όλων των παράνομων πράξεων, κάλεσε με εξώδικο δήλωσή του (που δημοσιεύθηκε αυτούσια) την εταιρεία στην οποία εργαζόταν να αποσαφηνίσει ότι δεν είχε αρμοδιότητα και εξουσία διαχείρισης οποιουδήποτε εταιρικού λογαριασμού. Επισυνάπτονται τα σχετικά δημοσιεύματα ( Σχετικό 2 ). Είναι προφανώς αναγκαίο αμέσως μετά τους τρεις μάρτυρες να κληθούν προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπή σας ο Κωνσταντίνος Φρουζής και οι διοικήσεις της Novartis. 

4. Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ. 
 
Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 26ης Φεβρουαρίου 2018, σελ. 11, δημοσιεύθηκε η συνημμένη ( Σχετικό 3 ) δημόσια πρόσκληση της εταιρίας Novartis που γνωστοποιεί ότι με άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτίθεται να διαβιβάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όπως είναι προφανές και όπως επισήμανε με ανακοίνωσης της και η ΑΠΔΠΧ, τα δεδομένα αυτά πρέπει να ζητηθεί να υποβληθούν αμέσως στην Επιτροπή σας.  

5. Γνωστοποίηση υποβολής έγκλησης και μήνυσης. 

Όπως ενημέρωσα και την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης  Φεβρουαρίου 2018, στις 20 Φεβρουαρίου 2018 υπέβαλα προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την Α.Β.Μ. Γ 2018/419 έγκληση και μήνυση κατά του μάρτυρα του φερόμενου με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης και κατά των αυτουργών και  συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis. Επισυνάπτω αντίγραφο προς ενημέρωση των μελών της Επιτροπής ( Σχετικό  4). 

Γ. Αίτημα αυτοπρόσωπης  εμφάνισης. 

Τέλος, ζητώ από την Επιτροπή σας να αναπτύξω ενώπιον της, αυτοπροσώπως και  προφορικώς,  τις ενστάσεις που προβάλλω». 


Αθήνα, 5 Μαρτίου 2018

Ευάγγελος Βενιζέλος

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Βαγγέληςαρ

ΔΕΙΤΕ ΦΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ,ΣΧΟΛΙΟ 2115,ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΓΙΓΑΝΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΣ ΕΥΓΕ.

;lwkefj

OTAN BΛΕΠΩ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΥΣΩ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ !!

Όλα στο Φ Ω Σ !!!!!!!!!!!

Θα αποκαλυφθούν όλα. Όλα στο φως!!!!!!!! Εγώ τους είπα, εάν τα άρπαξαν να την κάνουν ολοταχώς με κελεμπίες προς Σαουδική Αραβία μεριά για να αποφύγουν το μπουντρούμι, εάν δεν το μπορούν. Εδώ εστί Αλέξης Τσίπρας, ο πιο μεγάλος ηγέτης και ο πιο αδίστακτος σε θέματα δικαίου και διαφθοράς από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Και οι αθώοι έσονται αθώοι και πάλλευκοι μέσα στην κοινωνία, και οι ένοχοι ένοχοι και με χειροπέδας εις μπουντρούμιον. Ταύτα επιτάσσει το δίκαιον και ταύτα επιζητεί διακαώς και επί δεκαετίες τώρα ο ελληνικός λαός , ο κατακλεμμένος και πάντα προδομένος έως τώρα...Και αυτό φωνάζουν και οι ξενιτεμένοι νέοι μας (610.000) που έφυγαν από την πατρίδα μας και ξενιτεύτηκαν εξαιτίας των κλεφτών και των απατεώνων...Όλα στο φως!!!!!!!

Δρ. Δρίτσας

Πως είβαι δυνατόν τέτοιοι τύποι να πέρνονται στα σοβαρά. Ημαστε τόσο ηλίθια χώρα ;

καθαρματα πολιτικοι μας καταστρεψατε

α ρε αλητη.......

ΤΕΛΑΜΩΝ

Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕ . ΑΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ.

YORY4444

Α ΡΕ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ .. ΠΟΣΑ ΕΦΑΓΕΣ .. ΜΑΖΙ ΠΟΥ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ. ΑΘΛΙΕ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xaritis-ypes

Κατά η επιτροπή εισηγείται κατά πλειοψηφία ο αριθμός των εδρών για τον οποιο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους

gavrgogloumain

Κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, αύριο θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου - Ο υπουργός Παιδείας έκανε αποδεκτές δύο εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες ζητούν την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιο Πελοποννήσου

11
dimoskopisi_arthro

Με αναγωγή επί των εγκύρων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι η ΝΔ παίρνει 31% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ - Με  9,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις εθνικές εκλογές - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής

118
tsipras_5

«Ο Κώστας Αρβανίτης μοιάζει με τον Ντάισελμπλουμ, αλλά θα το ξεπεράσουμε» - «Κανείς δεν είναι τέλειος» είπε για τον Πέτρο Κόκκαλη - «Ξέχασε» την Κουντουρά και έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας: «Έχουμε την dream team»

47