Κύπρος: Αποχωρεί από την πολιτική ο ΥΠΕΞ Γιάννης Κασουλίδης

Κύπρος: Αποχωρεί από την πολιτική ο ΥΠΕΞ Γιάννης Κασουλίδης

Ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο κι ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε πως δεν ενδιαφέρεται να διοριστεί εκ νέου στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη και αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. 

Η απόφαση του, αν και αναμενόμενη, δημιούργησε αίσθηση σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους του οι οποίοι εξέφρασαν την εκτίμηση τους για το ήθος και τον πολιτικό του πολιτισμό. 

Η διαδρομή του στην πολιτική 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης (Γιαννάκης μέχρι την υπουργοποίηση του) ενεπλάκη από πολύ νέος στα πολιτικά πράγματα ως επικεφαλής των Κυπρίων φοιτητών στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Συναγερμό και υπήρξε Πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος. 

Το 1991 εξελέγη βουλευτής με τον ΔΗΣΥ και το 1993 ο Γλαύκος Κληρίδης τον επέλεξε ως κυβερνητικό εκπρόσωπο της πρώτης του κυβέρνησης. Το 1997 μετά την παραίτηση του τότε υπουργού εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, τον διαδέχτηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης  που παρέμεινε στο ίδιο υπουργείο ως το 2003, αναλαμβάνοντας το μεγάλο βάρος της προετοιμασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. 

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο υπουργείο Εξωτερικών 

Εξελέγη δύο φορές ευρωβουλευτής το 2004 και το 2009 και παραιτήθηκε το 2013 για να αναλάβει και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών στη κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Το 2008 διεκδίκησε τη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχασε στον δεύτερο γύρο από τον Δημήτρη Χριστόφια, έχοντας όμως εξασφαλίσει ποσοστό 47% των ψήφων.

Αυτό το οποίο χαρακτήρισε την πολιτική του διαδρομή ήταν η χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή συγκρούσεων.

Σήμερα είναι 70 ετών και σκοπεύει να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του, καθώς όπως ο ίδιος λέει σε φίλους και γνωστούς όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής ήταν αναγκασμένος να βρίσκεται μακριά από τη Κύπρο, τη σύζυγο και τη κόρη τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgiadis

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως «η επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ (...) θα είναι επιτυχία της Ελλάδας και των παιδιών μας», στη διάρκεια παρουσίας του στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης,

5
pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

12
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

29
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

18