Με κυβερνητική τροπολογία «σβήνουν» προσαυξήσεις φορολογικών προστίμων δεκάδων εκατ. ευρώ

Με κυβερνητική τροπολογία «σβήνουν» προσαυξήσεις φορολογικών προστίμων δεκάδων εκατ. ευρώ

Κουτσούκος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιους αφορά - Παπανάτσιου: Η τροπολογία έρχεται να εξορθολογήσει υπέρμετρες προσαυξήσεις σε φορολογικά πρόστιμα που επεβλήθησαν έως την 31.12.2013Διαγραφή  προστίμων και προσαυξήσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλεί τροπολογία που φέρνει εν κρυπτώ η κυβέρνηση στην Βουλή επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να αιφνιδιάσει τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την θεραπεία  ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής που ψηφίζεται αύριο.

Σύμφωνα με παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικης Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιτροπή Οικονομικών που επεξεργάζεται άλλο νομοσχέδιο η τροπολογία καταργεί πρόστιμα για  «μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν μεγάλες προσαυξήσεις». Ο ίδιος ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει την ρύθμιση και να την φέρει στην αρμόδια επιτροπή συνοδευόμενη από αναλυτικό πίνακα με τα πρόσωπα που ευνοούνται από την διαγραφή προστίμων καθώς και με το συνολικό ποσό που διαγράφεται ενώ παράλληλα άφησε υπόνοιες ότι οι διατάξεις αφορούν την εταιρεία ΣΕΚΑΠ.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον ρόλο μας ως μέλη της επιτροπής Οικονομικών στην επεξεργασία των νομοθετημάτων ιδίως εκείνων που έχουν φορολογικές διατάξεις. Σήμερα συζητούμε νομοσχέδιο με 10 άρθρα φορολογικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατέθεσε στο αυριανό νομοσχέδιο μια σοβαρή τροπολογία που καταργεί τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου του  1997. Η τροπολογία αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ» τόνισε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει «θεωρώ ότι ο υπουργός πρέπει να αποσύρει την τροπολογία για τυπικούς λόγους ώστε να έρθει και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή αλλά και για ουσιαστικούς μετά τα όσα διαβάσαμε πρόσφατα για το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη. Να την αποσύρει και να την φέρει στην επιτροπή μας αλλιώς θα υπάρχουν υπόνοιες πως η κυβέρνηση θέλει να μας παρακάμψει για κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο».

Συνεχίζοντας κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να καταθέσει «πίνακα με τα πρόστιμα που αφορά η ρύθμιση και τα πόσα»  υπενθυμίζοντας ότι «Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας είπε ότι τα ληξιπρόθεσμα αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της τροπολογίας έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «έγινε μια νομοθετική ρύθμιση πριν από μερικούς μήνες η οποία δεν αφορά μόνο τον Σαββίδη αλλά τους πάντες που είχαν καταλογισμούς τους οποίους ο νέος εργοδότης αγνοούσε».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανήλθε λέγοντας ότι «θέλω να αντιληφθεί το Σώμα την μεγάλη παρέμβαση που φέρνει η τροπολογία σε εκκρεμείς υποθέσεις. Σβήνει πρόστιμα . Ο νόμος Παπαδόπουλου είχε προσαυξήσεις ενδεχομένως να έπρεπε να έρθει εξορθολογισμός. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενημέρωση από την κυβέρνηση και επεξεργασία από την επιτροπή μας».

Απαντώντας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι η τροπολογία έρχεται να εξορθολογήσει υπέρμετρες προσαυξήσεις σε φορολογικά πρόστιμα που επεβλήθησαν εως την 31.12.2013. «Με τον  προηγούμενο νόμο οι προσαυξήσεις έφταναν εως και 120%» είπε η κυρία Παπανάτσιου για να προσθέσει ότι «Έχουμε πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν την δικαστική διεκδίκηση ή να προσέλθουν στην ρύθμιση. Τα αυτοτελή πρόστιμα παραμένουν. Οι προσαυξήσεις τους διαγράφονται και υπολογίζονται με το νέο νόμο που μπορεί να φθάσει εως το 50%».

Υποστήριξε δε ότι η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια των ρυθμίσεων της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων που έχουν λήξει.

«Εφόσον είχαμε την διαδικασία οικειοθελούς ρύθμισης που αφορούσε και σε εκκρεμείς υποθέσεις γιατί αυτοί οι ενδιαφερόμενοι δεν προσήλθαν σε εκείνες τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η τροπολογία φορά σε υποθέσεις που δεν έχουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με την ΣΕΚΑΠ καθώς δεν αφορά τελωνειακές υποθέσεις. 

Δείτε την τροπολογία εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (11)

....

Για ποιες διαγραφές πρσοτιμβν και προσάυξησεων μιλάτε;; Η τροπολογία αφορά τα επιβληθέντα πρόστιμα και προσαυξήσεις μεχρι 31/12/2003. Μιλάμε για τεράστια και άνευ λογικης πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι προσαυξήσεις φθάνουν μεχρι και 120% του φόρου. Οι υποθέσεις που εκκρεμούν ειναι αυτες που δεν έκαναν χρήση των κατα καιρούς ευνοϊκών ρυθμίσεων και ειναι στα δικαστήρια. Οι περισσότερες εξ αυτών, να μην πω το σύνολο τους, δικαιώνονται στα δικαστήρια. Επομένως πολυ σωστά έρχεται αυτη η τροπολογία να λύσει το ζήτημα και το δημόσιο να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους με μικρά πρόστιμα και προσαυξήσεις χωρίς να περιμένει επι σειρά ετών για να εκδικαστούν για να εισπράξει παλι σχεδόν τα ιδια ποσά. Όσο αφορά τη ΣΕΚΑΠ εκεί προκειται για τελωνειακές παραβάσεις που δεν ρυθμίζονται απο την τροπολογία. Αν και όπως πάει με τις πολιτικές εντιδικιες θα κλείσει μια βιώσιμη εταιρεία και θα μείνουν άνεργοι καμία 200 εργαζόμενοι. Ο λογος γιατι η αντιπολιτευση δεν δέχεται να διαγραφούν πρόστιμα που επιβλήθηκαν όταν η εταιρεία ηταν υπ κρατικό έλεγχο και πριν την αναλάβει ο Σαββιδης. Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Οι εργαζόμενοι.

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...

...έχουν πάθει οξεία Σαββιδίτιδα. Παντού βλέπουν σκανδαλώδεις τροπολογίες για τη ΣΕΚΑΠ, εμπλοκές στον ΟΛΘ, εισαγγελικές παρεμβάσεις για μεταβιβαση μετοχών απο τον Μπόμπλα στο Σαββίδη, "αναστροφές πώλησης"μετοχών του MEGA (καινούργια ορολογία). Διασκεδαστικά πράγματα απο την πρώην συγκυβέρνηση του αίσχους. Ειδικά οι παρεμβάσεις και οι αποκαλύψεις των βουλευτών του πασοκ είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές! Κουτσούκος-Λοβέρδος -που δεν τους ξεφεύγει τίποτα- δεν είχαν πάρει μυρωδιά τις βαλίτσες που πηγαινοέρχοταν στο γραφεία του πασοκ! Βγάζει πολύ γέλιο η ιστορία. Συνεχίστε...

Χρηστος

Όσοι πιγενετε και διαδιλονετε υπέρ του Έλληνα πολίτη ανεξάρτητος εθνικότητας Μην σταμάτησετε να πιγενετε εύχομαι να γίνουν πιο πόλλοι μακάρι να γεμίσει επιτέλους η κοινωνία μας θάρρος ταπινοτιτα και αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο μας Αυτό φοβούνται γιαυτό περνούν τέτοια μέτρα έρχεται οι οργή του λαού πάνω τους

Ρένα

Οι δημόσιοι κηφηνες, αντάμα με τους αργυρονητους πολιτικαντηδες δημιουργησαν το δημόσιο χρέος , καιθα πρέπει, ααυτοί να το αποπληρωσουν !!!

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!

Οι φασιστες που μας κυβερνούν προσπαθώντας να κρατήσουν με νύχια και με δόντια την εξουσία έχουν δημιουργήσει ομάδες πληρωμένων γραφιάδων σε πληροφοριακά σάιτ και σοσιαλ μίντια προς 0,60 λεπτά το "ποστάρισμα". Η δουλεια γινεται μονο με φανατικούς οργανωμένους στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν πέσει αυτη η ΧΟΥΝΤΑ οι πολίτες αυτής της χώρας θα μείνουν έκπληκτοι απο τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν ΟΛΟΙ τους για να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε τίμημα. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!!

Ναυαγος

Δεν έχω ακούσει κανέναν από τα δυο αποκόμματα ΝΔ τΣΥΡΙΖΑ να λένε για τον 4444/64 ...... μεγάλα τα συμφέροντα

Ζωή

Ήταν δίκαιο έγινε πράξη

......

.....Σβηνουν προσαυξησεις φορων αλλα αυτο που ειχε υποσχεθει δεν το κανει....120 δοσεις για τους απλους πολιτες , για ολους προς ασφαλιστικα ταμεια και εφορια .. που ειναι αυτή η εξαγγελεια που την περιμενει ο κασμος ? Ιουλιος ηταν οταν το ειπαν και απο τοτε εχουν περασει τοσοι μηνες, ο κοσμος δεν εχει να βγαλει το μηνα και αν παει τωρα να κανει διακανινισμο με την εφορια του λενε 12 μηνες..... Αντι να μοιραζουν τοσα επιδοματα ας κανουν κατι καλο που θα δωσει ανασα στον κοσμο, κατι που θα δινει και το στιγμα της κοινωνικης ευαισθησιας.Αναρωτιεμαι δεν θελουν να βαλουν χρηματα στα ταμεια του κρατους εκτος απο τον τροπο της αναγκαστικης κατασχεσης των λογαριασμων, των μισθων, των συνταξεων??

Χαβαλέ αντιπολιτευση

Η ρύθμιση είναι σωστή και είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Μη λέμε ότι ναναι.

Γεια σου ρε συριζολαμογιο!!!!

Μνημονιακή υποχρέωση, το σβήσιμο προσαυξήσεων;;;; Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα. Καλα μιλάμε είστε μεγααααλα λαμογια!!! Θα κοκκίνιζε απο την ντροπη του το γατάκι ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ μπροστά σας!!!

Τι ρε μεγαλε τρολ...

Δεν μας εξηγεις γιατι ειναι σωστη ρυθμιση! Ετσι δηλαδη, για να μην λεμε οτι θελουμε. Σε τετοια θεματα, δινεις αν μπορεις, στοιχεια και τεκμηριώνεςι την αποψη σου, αλλιως... καταλαβες πως χαρακτηρίζεσαι. Περιμενω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzanak-tsi1

«Απλώνει» τον κοινοβουλευτικό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις κάλπες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ως τώρα ο χρόνος ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών - Συνεδριάζει στις 10.30, το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το πρωθυπουργό

fofi-gennimata-ena

Αυστηρό τελεσίγραφο από την Φώφη Γεννηματά σε όσους ψηφίσουν - Η σιωπή Θεοχαρόπουλου, οι πληροφορίες για δήλωση Παπανδρέου και η φλυαρία Κρεμαστινού σήμαναν συναγερμό στη Χαριλάου Τρικούπη