Ανδρουλάκης: Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά και στην Αργεντινή

Ανδρουλάκης: Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά και στην Αργεντινή

Επαφές του ευρωβουλευτή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ταράσιο, τον Έλληνα πρέσβη στο Μπουένος Άιρες, Δημήτρη Ζεβελάκη, κι εκπροσώπους δεκάδων ομογενειακών οργανώσεων

Ανδρουλάκης: Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά και στην Αργεντινή
Κατά τη διάρκεια αποστολής στο Μπουένος Άιρες, κατόπιν πρόσκλησης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Έξαρχο Νοτίου Αμερικής κ. Ταράσιο, ο κ. Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γεννήθηκαν στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ζουν κι εργάζονται εκεί. Οι ομογενείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκαν εκτενώς στην οικονομική κρίση που πλήττει την Αργεντινή.

Η διαρκής επαφή της ομογένειας με την πατρίδα και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων και του πολιτισμού, ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν.

Οι ομογενείς έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της ενίσχυσης της ελληνικής εκπαίδευσης στην περιοχή αλλά και σειράς δράσεων που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να μη χαθεί η παροικία που βρίσκεται επί δεκαετίες στην Αργεντινή.

Κλείσιμο
Από το 1984 λειτουργεί ημερήσιο επτατάξιο δημοτικό σχολείο και τριτάξιο νηπιαγωγείο της Κεντρικής Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άιρες, ως ισότιμο με τα αντίστοιχα αργεντινά σχολεία. Το 1991 ιδρύθηκε και λειτουργεί το δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό κέντρο «Αθηναγόρας Α’» της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Νότιου Αμερικής.

Ο ευρωβουλευτής επισκέφτηκε το κέντρο και συμμετείχε στην τελετή απονομής των απολυτήριων διπλωμάτων στους μαθητές Γυμνασίου.



Στις συναντήσεις με εκπροσώπους από τις πολλές ομογενειακές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, αλλά και με τον πρέσβη, Δημήτρη Ζεβελάκη, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να αυξηθεί η υλικοτεχνική υποδομή για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων της Αργεντινής.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών σε όλο τον κόσμο μπορούν να στηριχθούν και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Π.χ. να προωθηθούν δράσεις ώστε να ενισχυθεί η ελληνική και ελληνόφωνη εκπαίδευση μέσω μαθημάτων από το διαδίκτυο.

Σημαντικό ρόλο για τον ελληνισμό της Αργεντινής παίζει το πολιτιστικό ίδρυμα «Fundacion Helenica en Argentina» που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Το ίδρυμα ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια και σε αυτό απασχολούνται αποσπασμένοι Έλληνες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Αρχαία και Νέα Ελληνικά, παραδοσιακούς χορούς και πολιτισμό. Το ίδρυμα συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της Ελλάδας καθώς οι Αργεντινοί είναι ιδιαίτερα φιλέλληνες και δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Επαφές και με την Εκκλησία...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ταράσιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το έργο της Εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή με στόχο τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των ελληνικών κοινοτήτων. Παραβρέθηκε, επίσης, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπουένος Άιρες.

Στην Αργεντινή υπάρχουν δέκα ναοί που εξυπηρετούνται από 4 ιερείς. Η έλλειψη οικονομικών κινήτρων και προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα, δεν βοηθούν στην προσέλκυση κληρικών για την κάλυψη των αναγκών.

Σήμερα στην Αργεντινή ζουν περίπου 50 χιλιάδες Ελληνες. Δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την καταγωγή τους αλλά και να προωθήσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Είμαστε τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά με τους Αργεντινούς. Αυτές οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Με διαφορά λίγων ετών Ελλάδα και Αργεντινή απελευθερώθηκαν ενώ τον 20ο αιώνα η Δημοκρατία τους έζησε περιπέτειες με την επιβολή δικτατοριών. Παράλληλα, περάσαμε οικονομικές κρίσεις που έφεραν στασιμότητα και τεράστια προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε.

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά και στην Αργεντινή χάρη στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι ομογενειακές οργανώσεις, η πρεσβεία μας και η Εκκλησία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε αβοήθητους. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους με κάθε μέσο», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης